ΑΥΣΤΗΡΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ ΣΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ

on .

Ο ΕΟΠΥΥ, σε πρόσφατη εγκύκλιό του προς τους γιατρούς, αναγκάζεται να υπενθυμίζει τις οδηγίες συνταγογράφησης, λόγω των πολλών παρατυπιών που ανακαλύπτει η Επιτροπή Ελέγχου Συνταγογραφίας.

Πιο αναλυτικά, ο ΕΟΠΥΥ αναφέρει ότι οι γιατροί οφείλουν να αναγράφουν τη συνιστώμενη από τον Ε.Ο.Φ. δοσολογία, όπως αυτή καθορίζεται στην Περίληψη Χαρακτηριστικών Προϊόντος που συνοδεύει το φάρμακο. Εξάλλου, σύμφωνα με το Π.Δ. 67/2000, "απαγορεύεται, με ευθύνη του θεράποντος ιατρού, η συνταγογράφηση φαρμάκων εκτός εγκεκριμένων ενδείξεων και δοσολογίας". Υπενθυμίζεται επιπλέον ότι, σύμφωνα με το Νόμο 3457/06, "η χορηγούμενη ποσότητα φαρμάκων ανά συνταγή δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 30 ημέρες θεραπείας. Εξαιρούνται τα χρόνια νοσήματα, όπου εφαρμόζεται η επαναλαμβανόμενη συνταγή..."

Επίσης ο ΕΟΠΥΥ αναγκάζεται να επαναλάβει ότι η συνταγογράφηση πρέπει να γίνεται με βάση τη δραστική ουσία, σύμφωνα με το Νόμο 4052/12 και τις υπουργικές αποφάσεις που ακολούθησαν του νόμου για την εφαρμογή του μέτρου. Επισημαίνει δε ότι η αναγραφή της εμπορικής ονομασίας στα πεδία "σχόλια" ή "Οδηγία" δεν επιτρέπεται.

Οι γιατροί οφείλουν να χρησιμοποιούν την εμπορική ονομασία μόνο στις ειδικές εκείνες περιπτώσεις που αφορούν μόνο πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών ή φαρμάκων και σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται να ξεπεράσουν το 15% των συνολικών συνταγών.
 
Η εγκύκλιος του ΕΟΠΥΥ κλείνει με την παράκληση οι γιατροί να τηρούν τη σχετική νομοθεσία και ζητά επιπλέον:
  • την αφαίρεση των μη νόμιμων λογισμικών από το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης
  • τη μη κατεύθυνση των ασθενών σε συγκεκριμένα φαρμακεία.
Τέλος αναφέρεται ότι οι παραβάσεις στην έκδοση των συνταγών επισύρουν κυρώσεις...!