Ο Π.Ι.Σ. ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΘΕΣΜΙΚΟ ΦΟΡΕΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΙΑΤΡΩΝ. ΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΒΗΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ Π.Ι.Σ., ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΣΥ ΚΑΙ ΣΥΝΙΣΤΑ ΜΕΣΟ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.
Ο Π.Ι.Σ. ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΘΕΣΜΙΚΟ ΦΟΡΕΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΙΑΤΡΩΝ. ΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΒΗΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ Π.Ι.Σ., ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΣΥ ΚΑΙ ΣΥΝΙΣΤΑ ΜΕΣΟ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.
Menu
Ανακοινώσεις
Οδηγίες για το νέο κορωνοϊό για τα εργαστήρια Ενημέρωση από ΕΚΠΑ για την ανάπτυξη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τη φιλοξενία αναφορών σχετικά με την πανδημία COVID-19, από τις 53 χώρες-μέλη του Π.Ο.Υ. Comité Permanent des Médecins Européens /Standing Committee of European Doctors (CPME): Ενημέρωση για την κατάσταση στις χώρες-μέλη στο πλαίσιο της πανδημίας COVID-19 Επείγουσα συμπληρωματική επιστολή Π.Ι.Σ. προς τους Ιατρικούς Συλλόγους σχετικά με τη διαδικασία εγγραφής των ιατρών στα αρχεία τους και τις Άδειες Άσκησης Επαγγέλματος κατά την περίοδο της πανδημίας Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικών Λοιμώξεων: 1. Αλγόριθμος διαχείρισης παιδιών και εφήβων με ύποπτη λοίμωξη από COVID-19 και 2. Πρωτόκολλο διαχείρισης Νεογνού, Επιτόκου με ύποπτο ή επιβεβαιωμένο COVID-19. Επιστολή Π.Ι.Σ. προς τις Ιατρικές Σχολές και τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας για τη διεξαγωγή ηλεκτρονικών ορκωμοσιών και ηλεκτρονικής αποστολής των πτυχίων στους επιτυχόντες ιατρούς

Επιστολή Π.Ι.Σ. προς Υπουργό Υγείας: Η ασφάλεια των πολιτών, η δημόσια υγεία και τα επαγγελματικά δικαιώματα των ιατρών είναι αδιαπραγμάτευτα.

Αθήνα, 6/2/2020    
Προς τον  Α.Π.: 4523
Υπουργό Υγείας
κ. Βασίλειο Κικίλια
Αριστοτέλους 17
101 87 Ενταύθα
Κοινοποίηση:
Υφυπουργό Υγείας κ. Β. Κοντοζαμάνη
Ιατρικούς Συλλόγους & Εκπροσώπους
Ιατρικές Επιστημονικές Εταιρείες

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Επικοινωνούμε μαζί σας, έχοντας διαπιστώσει ότι στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας  και Κοιν.Ασφαλίσεων που έχει αναρτηθεί στη Δημόσια Διαβούλευση για τη Δημόσια Υγεία, δεν υπάρχουν ρυθμίσεις σχετικά με την πολυφαρμακία και την υπερκατανάλωση αντιβιοτικών.

Δυστυχώς, η χώρα μας σύμφωνα με όλες τις εκθέσεις των Ευρωπαϊκών οργάνων διατηρεί κορυφαία θέση στη κατανάλωση φαρμάκων γενικώς και αντιβιοτικών ιδιαιτέρως με επικίνδυνες επιπτώσεις για την υγεία του πληθυσμού.

Το ανωτέρω σε συνδυασμό με την πρόβλεψη ότι μέχρι το 2050η ανάπτυξη ανθεκτικών μικροβίων θα είναι μία από τις πρώτες αιτίες θανάτου παγκοσμίως, απαιτεί άμεσα τη νομοθετική πρόβλεψη της πολιτείας.

Επιπλέον επιβαρυντικός  παράγοντας είναι η ανυπαρξία δημιουργίας νέων αντιβιοτικών τα τελευταία δύο χρόνια σύμφωνα με τις εκθέσεις Διεθνών οργανισμών.

Το απολύτως στοιχειώδες μέτρο για την προάσπιση της Δημόσιας υγείας, είναι η αναγκαιότητα ύπαρξης ιατρικής συνταγής για την πώληση των φαρμάκων και η αυστηρή παρακολούθηση της εφαρμογής του μέτρου που μόνο στην Ελλάδα δεν αποτελεί εμπεδωμένη πρακτική.

Για το σκοπό αυτό ζητούμε τον εμπλουτισμό του Νομοσχεδίου που στην παρούσα του μορφή είναι ανεπαρκές με σχετικές προβλέψεις, οι οποίες ενίοτε είναι αναγκαίες για λόγους λογιστικής (π.χ. tamiflu) αλλά από επιστημονικής άποψης είναι απαραίτητες και συνιστούν  σημαντικό έλλειμμα για τη χώρα μας και πρόβλημα για την υγεία των Ελλήνων.

Με την ευκαιρία αυτή επίσης, θέλουμε να επισημάνουμε ότι ο αριθμός των Ελλήνων ιατρών, συνιστά πλούτο για τη χώρα που δεν πρέπει να υιοθετεί πρακτικές του παρελθόντος, ή άλλων χωρών αναθέτοντας σε άλλους επιστήμονες υγείας ιατρικό έργο.

Καθώς είμαστε βέβαιοι ότι οι ρυθμίσεις του Υπουργείου δεν μπορεί να έχουν ως κίνητρο την εξυπηρέτηση επαγγελματικών ενδιαφερόντων, θεωρούμε λάθος η αγωγή υγείας στα σχολεία να ανατίθεται σε κλάδους με επαγγελματικό συμφέρον από την κατανάλωση φαρμάκων. Και φυσικά η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στην Ελλάδα, εδώ και πολλά χρόνια ως βήμα προόδου δε χρειάζεται και δεν πρέπει να ασκείται σε οποιοδήποτε χώρο και με οποιαδήποτε μορφή, εκτός του ιατρείου. Άλλωστε οι ικανότητες του ιατρού προκύπτουν μέσα από πολύχρονη αυστηρή και απαιτητική εκπαίδευση, και δεν πιστοποιούνται ούτε αντικαθίστανται από διαδικτυακά σεμινάρια  ή βραχείες μετεκπαιδεύσεις.

Αναμένοντας τη θετική σας ανταπόκριση,

Για τον Π.Ι.Σ

Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
Δρ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος Δρ. Γεώργιος Ι Ελευθερίου
Πλαστικός Χειρουργός Αγγειοχειρουργός

Σχετιζόμενα άρθρα

ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ Π.Ι.Σ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΤΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ

                                                               Αθήνα, 12.12.2016


Πάνω αριστερά Βλαδίμηρος Παναγιωτίδης, Ταμίας ΠΙΣ, Κωνσταντίνος Κουτσόπουλος, Β΄ Αντιπρόεδρος ΠΙΣ, Μιχαήλ Βλασταράκος, Πρόεδρος ΠΙΣ, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Α΄ Αντιπρόεδρος ΠΙΣ, Δημήτριος Βαρνάβας, Γεν. Γραμματέας ΠΙΣ, κάτω μέλη ΔΣ ΠΙΣ Άννα Μαστοράκου, Παναγιώτης Ψυχάρης, Αναστάσιος Βασιάδης, Γρηγόριος Ροκαδάκης, Ιωάννης Χρονόπουλος, Δημοσθένης Παπαμεθοδίου

 

Η υποχρηματοδότηση του Συστήματος Υγείας, η απουσία οργανωμένης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, οι δυσλειτουργίες του ΕΟΠΥΥ, η υποστελέχωση των Νοσοκομείων, και άλλα σοβαρά προβλήματα στον τομέα της Περίθαλψης τέθηκαν επί τάπητος στην προγραμματισμένη συνδιάσκεψη του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου με τους Προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016, παρουσία του Υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθού.