Ο Π.Ι.Σ. ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΘΕΣΜΙΚΟ ΦΟΡΕΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΙΑΤΡΩΝ. ΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΒΗΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ Π.Ι.Σ., ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΣΥ ΚΑΙ ΣΥΝΙΣΤΑ ΜΕΣΟ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.
Ο Π.Ι.Σ. ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΘΕΣΜΙΚΟ ΦΟΡΕΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΙΑΤΡΩΝ. ΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΒΗΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ Π.Ι.Σ., ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΣΥ ΚΑΙ ΣΥΝΙΣΤΑ ΜΕΣΟ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.
Menu

Επιστολή Π.Ι.Σ. προς Υπουργό Υγείας: Η ασφάλεια των πολιτών, η δημόσια υγεία και τα επαγγελματικά δικαιώματα των ιατρών είναι αδιαπραγμάτευτα.

Αθήνα, 6/2/2020    
Προς τον  Α.Π.: 4523
Υπουργό Υγείας
κ. Βασίλειο Κικίλια
Αριστοτέλους 17
101 87 Ενταύθα
Κοινοποίηση:
Υφυπουργό Υγείας κ. Β. Κοντοζαμάνη
Ιατρικούς Συλλόγους & Εκπροσώπους
Ιατρικές Επιστημονικές Εταιρείες

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Επικοινωνούμε μαζί σας, έχοντας διαπιστώσει ότι στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας  και Κοιν.Ασφαλίσεων που έχει αναρτηθεί στη Δημόσια Διαβούλευση για τη Δημόσια Υγεία, δεν υπάρχουν ρυθμίσεις σχετικά με την πολυφαρμακία και την υπερκατανάλωση αντιβιοτικών.

Δυστυχώς, η χώρα μας σύμφωνα με όλες τις εκθέσεις των Ευρωπαϊκών οργάνων διατηρεί κορυφαία θέση στη κατανάλωση φαρμάκων γενικώς και αντιβιοτικών ιδιαιτέρως με επικίνδυνες επιπτώσεις για την υγεία του πληθυσμού.

Το ανωτέρω σε συνδυασμό με την πρόβλεψη ότι μέχρι το 2050η ανάπτυξη ανθεκτικών μικροβίων θα είναι μία από τις πρώτες αιτίες θανάτου παγκοσμίως, απαιτεί άμεσα τη νομοθετική πρόβλεψη της πολιτείας.

Επιπλέον επιβαρυντικός  παράγοντας είναι η ανυπαρξία δημιουργίας νέων αντιβιοτικών τα τελευταία δύο χρόνια σύμφωνα με τις εκθέσεις Διεθνών οργανισμών.

Το απολύτως στοιχειώδες μέτρο για την προάσπιση της Δημόσιας υγείας, είναι η αναγκαιότητα ύπαρξης ιατρικής συνταγής για την πώληση των φαρμάκων και η αυστηρή παρακολούθηση της εφαρμογής του μέτρου που μόνο στην Ελλάδα δεν αποτελεί εμπεδωμένη πρακτική.

Για το σκοπό αυτό ζητούμε τον εμπλουτισμό του Νομοσχεδίου που στην παρούσα του μορφή είναι ανεπαρκές με σχετικές προβλέψεις, οι οποίες ενίοτε είναι αναγκαίες για λόγους λογιστικής (π.χ. tamiflu) αλλά από επιστημονικής άποψης είναι απαραίτητες και συνιστούν  σημαντικό έλλειμμα για τη χώρα μας και πρόβλημα για την υγεία των Ελλήνων.

Με την ευκαιρία αυτή επίσης, θέλουμε να επισημάνουμε ότι ο αριθμός των Ελλήνων ιατρών, συνιστά πλούτο για τη χώρα που δεν πρέπει να υιοθετεί πρακτικές του παρελθόντος, ή άλλων χωρών αναθέτοντας σε άλλους επιστήμονες υγείας ιατρικό έργο.

Καθώς είμαστε βέβαιοι ότι οι ρυθμίσεις του Υπουργείου δεν μπορεί να έχουν ως κίνητρο την εξυπηρέτηση επαγγελματικών ενδιαφερόντων, θεωρούμε λάθος η αγωγή υγείας στα σχολεία να ανατίθεται σε κλάδους με επαγγελματικό συμφέρον από την κατανάλωση φαρμάκων. Και φυσικά η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στην Ελλάδα, εδώ και πολλά χρόνια ως βήμα προόδου δε χρειάζεται και δεν πρέπει να ασκείται σε οποιοδήποτε χώρο και με οποιαδήποτε μορφή, εκτός του ιατρείου. Άλλωστε οι ικανότητες του ιατρού προκύπτουν μέσα από πολύχρονη αυστηρή και απαιτητική εκπαίδευση, και δεν πιστοποιούνται ούτε αντικαθίστανται από διαδικτυακά σεμινάρια  ή βραχείες μετεκπαιδεύσεις.

Αναμένοντας τη θετική σας ανταπόκριση,

Για τον Π.Ι.Σ

Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
Δρ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος Δρ. Γεώργιος Ι Ελευθερίου
Πλαστικός Χειρουργός Αγγειοχειρουργός

Σχετιζόμενα άρθρα

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΕΙΑΣ

5.4.2019

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 7//2019: Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος αρωγός της Πολιτείας για την δημιουργία ενός λειτουργικού συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας

Δήλωση του προέδρου του ΠΙΣ, Δρ Αθανάσιου Εξαδάκτυλου, πλαστικού χειρουργού: «Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας είναι αφιερωμένη στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Είναι στ’ αλήθεια πρωθύστερο να γιορτάζουμε στην Ελλάδα την ημέρα αυτή, εν μέσω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το ΥΥΚΑ στην προσπάθεια προσέλκυσης γενικών γιατρών, παθολόγων και παιδιάτρων στο νέο του εγχείρημα. Δηλαδή σε μια ΠΦΥ που χρηματοδοτείται μέσω ΕΣΠΑ και ουσιαστικά αποκλείει το σύνολο των ιδιωτών, εξειδικευμένων γιατρών οδηγώντας σε επιδείνωση του braindrain… Ο ΠΙΣ είναι έτοιμος να βοηθήσει την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και να καταθέσει βιώσιμες προτάσεις που θα οδηγήσουν σε ένα σύστημα λειτουργικό, βιώσιμο και αποδοτικό με γνώμονα μόνο το όφελος των πολιτών της χώρας. Είναι γνωστό ότι όπου λειτουργεί σωστά η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, έχουμε μείωση των επιπλοκών σε σοβαρά πάσχοντες, μείωση των νοσηλειών, αύξηση του προσδόκιμου ζωής και καλύτερη έκβαση σε νοσήματα που θα μπορούσαν να προβλεφθούν εν τη γενέσει τους ή να αναχαιτιστούν με απλές θεραπευτικές στρατηγικές, όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπερλιπιδαιμία, το γλαύκωμα και κάποια είδη καρκίνου που όταν διαγνωστούν πρώιμα οδηγούνται σε πλήρη ίαση. Αντίθετα, μια ελλιπώς οργανωμένη ΠΦΥ μπορεί να αποτελεί εμπόδιο για την επίλυση των προβλημάτων υγείας των πολιτών και ταλαιπωρία μέσω γραφειοκρατικών διαδικασιών. Ως ΠΙΣ χαιρετίζουμε τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας και προσδοκούμε σε καλύτερες ημέρες συνεργασίας όλων όσων έχουμε την ευθύνη της υγείας των συμπολιτών μας».

Δρ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, Πλαστικός Χειρουργός Πρόεδρος ΠΙΣ