Ο Π.Ι.Σ. ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΘΕΣΜΙΚΟ ΦΟΡΕΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΙΑΤΡΩΝ. ΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΒΗΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ Π.Ι.Σ., ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΣΥ ΚΑΙ ΣΥΝΙΣΤΑ ΜΕΣΟ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.
Ο Π.Ι.Σ. ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΘΕΣΜΙΚΟ ΦΟΡΕΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΙΑΤΡΩΝ. ΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΒΗΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ Π.Ι.Σ., ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΣΥ ΚΑΙ ΣΥΝΙΣΤΑ ΜΕΣΟ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.
Menu
Ανακοινώσεις
Οδηγίες για το νέο κορωνοϊό για τα εργαστήρια Ενημέρωση από ΕΚΠΑ για την ανάπτυξη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τη φιλοξενία αναφορών σχετικά με την πανδημία COVID-19, από τις 53 χώρες-μέλη του Π.Ο.Υ. Comité Permanent des Médecins Européens /Standing Committee of European Doctors (CPME): Ενημέρωση για την κατάσταση στις χώρες-μέλη στο πλαίσιο της πανδημίας COVID-19 Επείγουσα συμπληρωματική επιστολή Π.Ι.Σ. προς τους Ιατρικούς Συλλόγους σχετικά με τη διαδικασία εγγραφής των ιατρών στα αρχεία τους και τις Άδειες Άσκησης Επαγγέλματος κατά την περίοδο της πανδημίας Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικών Λοιμώξεων: 1. Αλγόριθμος διαχείρισης παιδιών και εφήβων με ύποπτη λοίμωξη από COVID-19 και 2. Πρωτόκολλο διαχείρισης Νεογνού, Επιτόκου με ύποπτο ή επιβεβαιωμένο COVID-19. Επιστολή Π.Ι.Σ. προς τις Ιατρικές Σχολές και τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας για τη διεξαγωγή ηλεκτρονικών ορκωμοσιών και ηλεκτρονικής αποστολής των πτυχίων στους επιτυχόντες ιατρούς

Παράνομη δράση ΜΚΟ στην ελληνική Επικράτεια

ΠΡΟΣ
τον Υπουργό Υγείας                                                                                     
κ. Βασίλειο Κικίλια                                                     
Αθήνα, 28/1/2020
Α.Π.: 4378

Κοιν.    1) Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Παναγιώτη Μηταράκη 

            2) Αντιπρόεδρο Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτη Σχοινά

3) Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, κ. Γιώργο Μαρκοπουλιώτη

4) Επίτροπο Υγείας Ε.Ε. κα Στέλλα Κυριακίδου

Θέμα: Παράνομη δράση ΜΚΟ στην Ελληνική Επικράτεια

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Τα τελευταία έτη παρατηρούμε την ανεξέλεγκτη δράση Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, κάθε μορφής και προέλευσης στην παροχή υπηρεσιών υγείας σε πρόσφυγες και μετανάστες που εισέρχονται στην χώρα μας. Πολλές ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στον χώρο, άλλοτε προσλαμβάνουν (με μάλιστα με υψηλότατες αμοιβές) ιατρούς και άλλοτε υπόσχονται προοπτική «εργασιακής εμπειρίας» και απόκτησης «επαγγελματικών δικαιωμάτων» σε ιατρούς τρίτων χωρών προκειμένου να παράσχουν αυτοί (προς αυτές) δωρεάν τις ιατρικές υπηρεσίες τους, εντός του Ελληνικού εδάφους. Οι ίδιες όμως, οι ΜΚΟ, χρηματοδοτούνται αδρά και γι’ αυτή τους την δράση, κυρίως από την ΕΕ αλλά και μέσω «δωρεών». Αυτή η στυγνή εμπορευματοποίηση υπό τον μανδύα της αλληλεγγύης σε χειμαζόμενους συνανθρώπους μας, έχει πλέον οδηγήσει στην κατάσταση όπου η ανιδιοτελής μη ανταποδοτική προσφορά να είναι η εξαίρεση.

Την ίδια ώρα που δαπανώνται τεράστια ποσά σε αμφιβόλου ποιότητας ιατρικές υπηρεσίες μέσω ΜΚΟ, υπερφορτώνεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας με την κάλυψη της περίθαλψης των προσφύγων και μεταναστών με την αντίστοιχη επιβάρυνση των Ελλήνων ασφαλισμένων και φορολογούμενων.

Η κατάσταση αυτή πλέον είναι ανεξέλεγκτη και αποτελεί υγειονομική βόμβα στα θεμέλια του συστήματος υγείας, προσβάλλει βάναυσα τους επαγγελματίες ιατρούς που έχουν νομίμως εγγραφεί στους τοπικούς ιατρικούς συλλόγους και παρέχουν νομίμως τις υπηρεσίες τους, συντηρεί την εισφοροδιαφυγή/ φοροδιαφυγή – αφού οι εργαζόμενοι ιατροί συνήθως προέρχονται από το εξωτερικό, πληρώνονται στο εξωτερικό, παρότι εργάζονται στην Ελλάδα και δεν καταβάλλουν ούτε φόρο εισοδήματος ούτε ασφαλιστικές εισφορές στην χώρα μας –  και επιβαρύνει τους Έλληνες πολίτες με επιπλέον έξοδα. Αρχικώς και λόγω της οξύτητας του προβλήματος, υπήρξε κατανόηση και ανοχή στην μη τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών για την παροχή ιατρικών υπηρεσιών εντός της Ελληνικής επικρατείας. Σήμερα όμως πρόκειται για παγιωμένη κατάσταση και επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, εκ της θέσεως του δεν προτίθεται να μείνει άπραγος στην κατάσταση αυτή.

Σας γνωρίζουμε συνεπώς ότι προτιθέμεθα να εκδώσουμε οδηγίες προς τους τοπικούς ιατρικούς συλλόγους προκειμένου να προβούν σε ελέγχους και να επιβάλλουν πρόστιμα για κάθε μη νομίμως αδειοδοτημένη ιατρική πράξη.

Συνεπώς, εάν κάποια ΜΚΟ οργανώνει την λειτουργία ιατρείου, τότε απαιτείται η έκδοση βεβαιώσεως λειτουργίας ιατρείου, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Π.Δ. 84/2001 και σύμφωνα με τις οριζόμενες προϋποθέσεις και για την νομική μορφή της ΜΚΟ. Οι ιατροί που παρέχουν τις υπηρεσίες τους θα πρέπει να έχουν νομίμως εγγραφεί στα μητρώα του οικείου ιατρικού συλλόγου.

Σε περίπτωση παρεμβάσεων ιατρικού περιεχομένου, ιδιαίτερα για την πρόληψη, διάγνωση, προαγωγή και προάσπιση της υγείας σε ευπαθείς πληθυσμούς (όπως π.χ. οι μετανάστες) τότε απαιτείται σχετική έγκριση με απόφαση του Διοικητή της οικείας Υ.ΠE., σύμφωνα με την πρόβλεψη του άρθρου 25 § 1 του Ν. 4486/2017, δεδομένου ότι δεν έχει εκδοθεί η προβλεπόμενη στην παράγραφο 2 του ίδιου άρθρου του ανωτέρω νόμου, Υπουργική Απόφαση η οποία να ρυθμίζει τα ειδικότερα θέματα. Θα ζητηθεί από τους τοπικούς ιατρικούς Συλλόγους να προβαίνουν στον έλεγχο νομιμότητας και αυτών των δραστηριοτήτων.

Κατόπιν των ανωτέρω, σας παρακαλούμε όπως:

1. Γνωστοποιήσετε την κείμενη νομοθεσία προς όλους τους σχετιζόμενους με την συγκεκριμένη δραστηριότητα και προς τα όργανα της ΕΕ που χρηματοδοτεί τις συγκεκριμένες δραστηριότητες προκειμένου να συμβάλει και αυτή θέτοντας ως προϋπόθεση της χρηματοδότησης των ΜΚΟ αυτών την απαρέγκλιτη τήρηση της νομιμότητας.

2. Συμβάλλετε μέσω των ελεγκτικών σας οργάνων στην τήρηση της νομιμότητας.

Σας γνωρίζουμε ότι οι πόροι που σπαταλώνται σήμερα θα μπορούσαν να κατευθυνθούν προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας, που ούτως ή άλλως αντιμετωπίζει την περίθαλψη αυτών των ανθρώπων, και να αξιοποιηθούν νομίμως για την βελτίωση της υγειονομικής φροντίδας όλων των κατοίκων των περιοχών που φιλοξενούν πρόσφυγες και μετανάστες.

 Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες.

Για τον Π.Ι.Σ.

Ο Πρόεδρος                            
Δρ Αθανάσιος Α. Εξαδάκτυλος          
Πλαστικός Χειρουργός                        
Ο Γενικός Γραμματέας
 Δρ Γεώργιος Ι. Ελευθερίου
Αγγειοχειρουργός

Σχετιζόμενα άρθρα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – 4/2/2014

Μηνυτήρια αναφορά για το πλαφόν στην συνταγογράφηση κατέθεσε ο ΠΙΣ  

Μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, με την οποία ζητείται η κατάργηση του πλαφόν στη συνταγογράφηση φαρμάκων και διαγνωστικών εξετάσεων, κατέθεσε την Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.

Ο ΠΙΣ κατέθεσε τη μηνυτήρια αναφορά, πέραν της προσφυγής του στα Διοικητικά Δικαστήρια, προκειμένου να προστατευθούν τα έννομα συμφέροντα των πολιτών και η δεοντολογική λειτουργία των ιατρών.