Ο Π.Ι.Σ. ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΘΕΣΜΙΚΟ ΦΟΡΕΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΙΑΤΡΩΝ. ΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΒΗΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ Π.Ι.Σ., ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΣΥ ΚΑΙ ΣΥΝΙΣΤΑ ΜΕΣΟ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.
Ο Π.Ι.Σ. ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΘΕΣΜΙΚΟ ΦΟΡΕΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΙΑΤΡΩΝ. ΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΒΗΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ Π.Ι.Σ., ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΣΥ ΚΑΙ ΣΥΝΙΣΤΑ ΜΕΣΟ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.

Η πρώτη διαδικτυακή πλατφόρμα για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης

Ένα καινοτόμο «εργαλείο» για την εξατομικευμένη αντιμετώπιση της κατάθλιψης, από την οποία εκτιμάται ότι πάσχει ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού, είναι πλέον διαθέσιμο στην εγχώρια αγορά. Ο λόγος για την ψηφιακή θεραπευτική μέθοδο deprexis®.

H ψηφιακή αυτή πλατφόρμα βασίζεται σε ένα λογισμικό τεχνητής νοη-μοσύνης που αλληλεπιδρά με φιλικό τρόπο με τον ασθενή και προσαρ-μόζεται στις ανάγκες του, στη βάση των απαντήσεων που ο ίδιος δίνει σε μια σειρά ερωτήσεων που θέτει το πρόγραμμα. με αυτό τον τρόπο, ο χρήστης (ασθενής) παραμένει αφοσιωμένος στη θεραπεία του.

«H ψηφιακή θεραπεία deprexis μπορεί να λειτουργήσει ως συμπληρω-ματική θεραπεία για τους ασθενείς που παίρνουν φαρμακευτική αγωγή ή ακολουθούν ψυχοθεραπεία, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να αποτελέσει μια ωφέλιμη λύση για τους ασθενείς που δεν έχουν πρόσβαση σε κάποιον γιατρό» εξηγεί ο γενικός Διευθυντής της Servier Hellas Frédéric Fouilloux.

H εφαρμογή, μέσα από 10 ενότητες (π.χ. αποδοχή, επίλυση των προβλη-μάτων, ενσυνειδητότητα) παρέχει στον ασθενή επεξήγηση και παρα-δείγματα με τεχνικές που χρησιμοποιούνται στη γνωστική συμπεριφορική θεραπεία, δίνοντάς του τη δυνατότητα να κάνει πρακτική εξάσκηση και να καταφέρει έτσι να μειώσει δραστικά τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Στην ελλάδα, το ποσοστό των ασθενών με κατάθλιψη φτάνει το 8,2% του πληθυσμού, ενώ παγκοσμίως περίπου 350 εκατομμύρια ανθρώπους υποφέ-ρουν από τη νόσο.

«Aν και η κατάθλιψη θεωρείται μια ευρέως διαδεδομένη νόσος ένα μεγάλο μέρος των ασθενών δεν λαμβάνει επαρκή θεραπεία για πολλούς λόγους, όπως είναι ο στιγματισμός ή τα κοινωνικά ταμπού» αναφέρει ο Frédéric Fouilloux.

12 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες κλινικές μελέτες στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 7.000 ασθενείς έχουν καταδείξει την αποτελεσματικότητα της ψηφιακής θεραπείας deprexis® στη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης, ενώ παράλληλα, η ψηφιακή αυτή θεραπεία έχει αξιολογηθεί από παγκοσμίως αναγνωρισμένους ειδικούς στον τομέα της γνωστικής συμπεριφορικής θεραπείας.

Tο προϊόν έχει δημιουργηθεί από την GAIA, πρωτοπόρο παγκοσμίως στον τομέα παροχών ψηφιακών λύσεων στην υγεία και είναι προσβάσιμο από desktop, κινητά και tablet.

Στην ελλάδα διατίθεται από τη Servier, μια γαλλική φαρμακευτική εταιρεία, η οποία με τον τρόπο αυτό ενισχύει το υπάρχον «χαρτοφυλάκιό» της.