Ο Π.Ι.Σ. ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΘΕΣΜΙΚΟ ΦΟΡΕΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΙΑΤΡΩΝ. ΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΒΗΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ Π.Ι.Σ., ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΣΥ ΚΑΙ ΣΥΝΙΣΤΑ ΜΕΣΟ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.
Ο Π.Ι.Σ. ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΘΕΣΜΙΚΟ ΦΟΡΕΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΙΑΤΡΩΝ. ΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΒΗΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ Π.Ι.Σ., ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΣΥ ΚΑΙ ΣΥΝΙΣΤΑ ΜΕΣΟ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.

Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας – Κοπή Πρωτοχρονιάτικης Πίτας 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στροφή στην ανάπτυξη σημαίνει στροφή στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία

Με την ετήσια εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας υποδέχθηκε το 2020 η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου στο Ξενοδοχείο Divani Caravel. Εκ μέρους της Κυβέρνησης την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υφυπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Υφυπουργός Αρμόδιος για τη Βιομηχανία και το Εμπόριο, κ. Νίκος Παπαθανάσης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Κωνσταντίνος Βλάσης, εκ μέρους της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης παρέστησαν ο Τομεάρχης Υγείας και τέως Υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός και εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ ο Τομεάρχης Υγείας και Βουλευτής Αργολίδας, κ. Ανδρέας Πουλάς. Την εκδήλωση ευλόγησε ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου Β’, o Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, για έβδομη συνεχόμενη χρονιά.

Τους φορείς της υγείας και του φαρμάκου εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), κ. Απόστολος Βαλτάς, ο Α’ Αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), κ. Φώτιος Πατσουράκος, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου και ο Πρόεδρος του Pharma Innovation Forum (PIF), κ. Μάκης Παπαταξιάρχης.

Επίσης, πλήθος βουλευτών, εκπρόσωποι επιστημονικών φορέων, δημοσιογράφοι, καθώς και στελέχη των εταιρειών-μελών της ΠΕΦ, έστειλαν το δικό τους μήνυμα για τη διαμόρφωση ενός βιώσιμου συστήματος φαρμακευτικής πολιτικής που θα ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις ανάγκες των ασθενών και θα αξιοποιεί την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.

Στην αρχή της ομιλίας του, ο Πρόεδρος της ΠΕΦ, κ. Θεόδωρος Τρύφων, αναφέρθηκε στο ρόλο της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στα χρόνια της κρίσης, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Σταθήκαμε δίπλα στους Έλληνες ασθενείς, εξασφαλίζοντάς τους την πρόσβαση σε κάθε απαραίτητο φάρμακο, στηρίξαμε και εξακολουθούμε να στηρίζουμε το δημόσιο σύστημα υγείας, επωμιζόμενοι βάρη που δεν μας αναλογούν, ενώ διατηρήσαμε τις θέσεις εργασίας παρά τις περικοπές τιμών, τα καταχρηστικά rebate και clawback και την ανελέητη φορολογία. Το α΄ εξάμηνο του 2020 θα πρέπει να υπάρξει σαφέστατη ένδειξη για τη μείωση της άμεσης και έμμεσης υπερφορολόγησης, προκειμένου να μην εξαντληθούν οι αντοχές της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Είμαι περήφανος γιατί δεν έκλεισε ούτε ένα από τα εργοστάσιά μας, διατηρήσαμε τις θέσεις εργασίας και συνεχίσαμε να επενδύουμε. Το ελληνικό φάρμακο είναι σταθερά τα τελευταία χρόνια, το δεύτερο σε αξία εξαγώγιμο προϊόν της Ελλάδας και οι εξαγωγές των φαρμάκων που παράγουμε βελτιώνουν το σταθερά ελλειμματικό εμπορικό ισοζύγιο της χώρας».

Ο Πρόεδρος της ΠΕΦ επισήμανε την ανάγκη για τον εξ ορθολογισμό των χαμηλών φαρμακευτικών προϋπολογισμών, την εφαρμογή διαρθρωτικών μέτρων για τον έλεγχο του όγκου και τον εξ ορθολογισμό της ασφαλιστικής αποζημίωσης, ως  αναγκαίες προϋποθέσεις ώστε η ελληνική φαρμακοβιομηχανία να συνεχίσει σε θετική πορεία ανάπτυξης. Όπως επισήμανε χαρακτηριστικά, «τα δυσβάσταχτα clawback και rebate και η φορολογία, οδηγούν σε αφαίμαξη του 70% του κύκλου εργασιών των φαρμακοβιομηχανιών».

Ο κ. Τρύφων, αναγνώρισε ότι το πρόσφατο μέτρο του συμψηφισμού των παραγωγικών επενδύσεων και των δαπανών R&D με  το clawback  ασφαλώς αποτελούν θετικές κινήσεις, ωστόσο όπως τόνισε «είναι σαφές το μέτρο δεν επαρκεί». Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Τρύφων ανέφερε χαρακτηριστικά «Εμείς παρά τις δυσκολίες, θα κάνουμε το καθήκον μας απέναντι στους ασθενείς, στους εργαζομένους μας και στην Κοινωνία. Περιμένουμε από την κυβέρνηση, αλλά και από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, γιατί το φάρμακο είναι εθνική υπόθεση, να σχεδιάσει και επιτέλους να υλοποιήσει ένα ορθολογικό και βιώσιμο εθνικό πλαίσιο φαρμακευτικής πολιτικής προς όφελος των ασθενών, της οικονομίας και της κοινωνίας».

Ο Υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας κατά την ομιλία του επισήμανε «Η ελληνική Κυβέρνηση σέβεται και τιμά την ελληνική φαρμακοβιομηχανία και όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις. Σέβεται δύο φορές περισσότερο τις πηγές που έχουν εξαγωγικό πρόσωπο, άρα μπορούν να είναι υγιείς μέσα σε μία 10ετή κρίση πιεστικών δημοσιονομικών πολιτικών, τρεις φορές περισσότερους εκείνες οι οποίες προσλαμβάνουν νέους Έλληνες επιστήμονες και στηρίζουν μία τεράστια και πάρα πολύ επίπονη διαδικασία για την επόμενη γενιά».

Ο εκπρόσωπος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Ανδρέας Ξανθός αναφέρθηκε στην νέα περίοδο πολιτικών συναινέσεων «Είμαστε σε μια νέα πολιτική περίοδο και σε μία νέα περίοδο για την οικονομία και τη χώρα, και θεωρώ ότι οφείλουμε σε αυτόν τον ευαίσθητο χώρο, το χώρο του φαρμάκου, που συμφωνώ ότι είναι μία εθνική υπόθεση να ξεκινάμε αναζητώντας τις minimum συναινέσεις».

Ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ κ. Ανδρέας Πουλάς επισήμανε ότι το Κίνημα Αλλαγής στηρίζει την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, το ελληνικό επιχειρείν, τους Έλληνες επιστήμονες, τους ερευνητές, ως ένα ισχυρό, δυναμικό και δραστήριο κομμάτι της ελληνικής επιχειρηματικότητας εντός και εκτός των τειχών. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει επιδείξει εξωστρέφεια, δυναμισμό και υψηλές αποδόσεις, αποτελεί τον 2ο εξαγωγικό τομέα της χώρας, απασχολεί χιλιάδες εργαζόμενους, ενώ παράγει αξιόπιστο φάρμακο που αξίζει να συνταγογραφηθεί και από το γιατρό αλλά και να χρησιμοποιηθεί από τον ασθενή.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης με τη σειρά του ανέφερε: «Οι πολιτικές για να έχουν επιτυχία θα πρέπει να είναι πιο μακροπρόθεσμες από το προσδόκιμο πολιτικού βίου. Η ψήφιση του νόμου και το επενδυτικό clawback και η έκδοση της κοινής μας υπουργικής αποφάσεως μετά από αρκετή συζήτηση με πολλούς από τους παρισταμένους, και έπειτα από την πολιτική απόφαση του Πρωθυπουργού θα λάβει “σάρκα και οστά”. Υπό την έννοια αυτή, τα 50 εκατ. για το δεύτερο εξάμηνο του 2019, η δέσμευση του Πρωθυπουργού και απ’ ότι έχουμε ενημερώσει και ακούσατε και από τον κ. Κικίλια, οδηγούν στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ όλου του χώρου του φαρμάκου και της κυβερνήσεως η οποία θα ορίσει τις δεσμεύσεις της κυβερνήσεως για το επενδυτικό clawbak. Ο στόχος μας είναι πολλές καινούργιες επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας να συνδυαστούν με αυτό το εργαλείο».

Κλείνοντας, η Γενική Διευθύντρια της ΠΕΦ, κα Φαίη Κοσμοπούλου, σημείωσε ότι: «Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας υποστηρίζει ενεργά και έμπρακτα την κοινωνική ευαισθητοποίηση και υπεύθυνη συνεισφορά της βιομηχανίας προς την Ελληνική κοινωνία. Πιστεύοντας βαθιά στο “Μαζί” ως Φαρμακοβιομηχανία συνεργαζόμαστε με πρωτοπόρες οργανώσεις όπως η ActionAid, η οποία από την ίδρυσή της, το 1972 μέχρι σήμερα, δουλεύει για μια κοινωνία χωρίς φτώχεια κι αδικία, όπου όλοι οι άνθρωποι θα απολαμβάνουν τα θεμελιώδη δικαιώματά τους και θα αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους ως ενεργοί πολίτες του κόσμου. Επίσης, και φέτος στηρίζουμε τα παιδιά και τους εφήβους μέσα από μια σειρά εξειδικευμένων προγραμμάτων και υπηρεσιών του Κέντρου Στήριξης της ActionAid, το «Επίκεντρο». Στόχος μας η ενδυνάμωση και ενθάρρυνση παιδιών και εφήβων, ώστε να χρησιμοποιήσουν τις δικές τους δυνάμεις για να αλλάξουν τη ζωή τους οριστικά».