Ο Π.Ι.Σ. ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΘΕΣΜΙΚΟ ΦΟΡΕΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΙΑΤΡΩΝ. ΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΒΗΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ Π.Ι.Σ., ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΣΥ ΚΑΙ ΣΥΝΙΣΤΑ ΜΕΣΟ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.
Ο Π.Ι.Σ. ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΘΕΣΜΙΚΟ ΦΟΡΕΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΙΑΤΡΩΝ. ΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΒΗΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ Π.Ι.Σ., ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΣΥ ΚΑΙ ΣΥΝΙΣΤΑ ΜΕΣΟ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.

Οδηγίες για την αντιμετώπιση περιστατικού 2019-nCoV

Οδηγίες για την αντιμετώπιση περιστατικού 2019-nCoV

ΚΟΡΟΝΑΪΟΣ: ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ 2019-nCoV

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΕΙΡΙΣΜΟ ΠΙΘΑΝΟΥ Ή ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΜΕΝΟΥ ΚΡΟΥΣΜΑΤΟΣ COVID-19 ΠΟΥ ΔΕN ΧΡΗΖΕΙ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ

Αγαπητές/οί συνάδελφοι,

Καθώς ο COVID-19 έχει διασπαρθεί σε περισσότερες χώρες και ήδη έχουμε το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα, μετά από σύσκεψη στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, προτείνουμε τα παρακάτω:

Α) Όλοι οι ασθενείς που παρουσιάζουν συμπτώματα συμβατά με τον COVID-19, θα πρέπει να κάνουν χρήση χειρουργικής μάσκας.

ΔΕΝ θα πρέπει να κάνουν χρήση χειρουργικής μάσκας υγιείς πολίτες, ως μέτρο προφύλαξης.

Β) Όλοι οι ιατροί που έρχονται σε επαφή με ασθενείς που έχουν τα παραπάνω συμπτώματα, συνίσταται να χρησιμοποιούν χειρουργική μάσκα επιπλέον των οδηγιών που έχουν λάβει.

Γ) Πρόσφατα ταξίδια σε περιοχές που παρουσιάζουν διάδοση του ιού, δεν μπορούν να καθορίζουν με μοναδικό τρόπο τα ύποπτα κρούσματα, καθώς πάντα υπάρχει η πιθανότητα εναλλακτικών δρόμων.

Δ) Οι ιατροί και το λοιπό προσωπικό που έρχονται σε επαφή με ασθενείς συμπτωματολογίας COVID-19 σε ιδιωτικές δομές, μπορούν να λαμβάνουν επίχρισμα από το φάρυγγα του ασθενούς με τον τρόπο που περιγράφεται στις συνημμένες οδηγίες και να επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ. Μέχρι τη λήψη του αποτελέσματος, ο ασθενής θα πρέπει να περιορίζεται κατ’ οίκον και να απομονώνεται.   

Χρειάζονται όλα τα πιθανά η επιβεβαιωμένα κρούσματα νοσηλεία σε κέντρο αναφοράς για τον κοροναϊό ή σε άλλο νοσοκομείο σε συνθήκες απομόνωσης;

Όχι. Η πλειονότητα των περιστατικών νόσησης από κοροναϊό εμφανίζει ήπιας βαρύτητας συμπτωματολογία που δεν χρήζει νοσηλείας σε νοσοκομείο. Απαιτείται ωστόσο επικοινωνία με τον οικογενειακό ιατρό, ενημέρωσή του για την εξέλιξη της νόσησης και επαγρύπνηση για πιθανή επιδείνωση της κατάστασης της υγείας που θα επιβάλλει σε

αυτή την περίπτωση τη νοσηλεία σε νοσοκομείο. Η εκτίμηση αυτή είναι πρωτίστως κλινική (εμφάνιση δύσπνοιας, ταχύπνοιας, υψηλού πυρετού που δεν υποχωρεί με αντιπυρετικά κλπ).

Πώς να χειριστώ ένα πιθανό κρούσμα που είναι σε καλή κατάσταση;

Επικοινωνώ τηλεφωνικά με τον ΕΟΔΥ (210-5212054) και κατόπιν συνεννόησης (και εφόσον πληροί τα κριτήρια ορισμού πιθανού κρούσματος) αποστέλλεται στο κέντρο αναφοράς για τον εργαστηριακό έλεγχο επιβεβαίωσης/αποκλεισμού της νόσου. Στον ασθενή δίνουμε χειρουργική μάσκα ώστε να αποφεύγεται η διασπορά σταγονιδίων με το βήχα ή τον πταρμό και τον ενημερώνουμε να αποφύγει το συγχρωτισμό με άλλα άτομα κατά την άφιξη στο Νοσοκομείο αναφοράς (το οποίο είναι έτοιμο κατόπιν ενημέρωσης από τον ΕΟΔΥ να υποδεχτεί τον ασθενή στον ειδικό χώρο για τη λήψη του κλινικού δείγματος). Αν οι ιατροί του Νοσοκομείου αναφοράς συμφωνούν με τον παραπέμποντα ιατρό ότι ο ασθενής δε χρήζει νοσηλείας, αποστέλλεται σπίτι του εν αναμονή της απάντησης, σε επικοινωνία πάντα με τον οικογενειακό ιατρό για την εξέλιξη της κατάστασής του.

Ποιοι ασθενείς είναι επιδεκτικοί για αντιμετώπιση κατ’ οίκον, χωρίς να νοσηλευτούν;

 • Ασθενείς αιμοδυναμικά σταθεροί, χωρίς υποξυγοναιμία σε καλή γενική κατάσταση, χωρίς ακροαστικά ή απεικονιστικά ευρήματα πνευμονίας. Επίσης απουσία παραγόντων κινδύνου για επιπλοκές από COVID-19 (ηλικία >65, ανοσοκαταστολή, χρόνιες καρδιοπάθειες, πνευμονοπάθειες ή χρόνια νεφρική νόσος, παχύσαρκοι, έγκυες)
 • Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα μικρά παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο από επιπλοκές, όμως θα πρέπει να αξιολογηθεί κατά πόσον μπορούν να τηρήσουν την εφαρμογή των μέτρων προστασίας ώστε να μην τους μεταδοθεί η νόσος
 • Διαθέσιμη φροντίδα από οικείους στο σπίτι
 • Διαθέσιμο ξεχωριστό υπνοδωμάτιο για την απομόνωση του ασθενούς κατά την ανάρρωση
 • Διαθεσιμότητα στον ασθενή και τους οικείους του μέτρων προσωπικής προστασίας (μάσκες, γάντια)
 • Αξιολόγηση της επιδεκτικότητας του ασθενή και των οικείων να εφαρμόσουν τα μέτρα προσωπικής προφύλαξης
 • Αξιολόγηση δυνατότητας πρόσβασης σε άμεση ιατρική φροντίδα και επικοινωνίας με την οικογενειακό ιατρό
 • Να μην υπάρχουν στην οικία του ασθενούς άτομα υψηλού κινδύνου για επιπλοκές (ηλικία >65, ανοσοκαταστολή, χρόνιες καρδιοπάθειες, πνευμονοπάθειες ή χρόνια νεφρική νόσος, παχύσαρκοι, έγκυες)

Ποια είναι τα μέτρα που πρέπει να εφαρμόσει ο ασθενής με COVID-19 που παραμένει αναρρώνοντας στην οικία του για την αποφυγή διασποράς της νόσου;

 • Δεν εξέρχεται από την οικία του για 14 ημέρες (παρά μόνον αν ο οικογενειακός ιατρός τον συμβουλεύσει να εκτιμηθεί ιατρικά σε νοσοκομείο λόγω επιβάρυνσης της κατάστασής του – στο νοσοκομείο διακομίζεται μετά από ενημέρωση του ΕΟΔΥ με ασθενοφόρο).
 • Απομονώνεται σε ξεχωριστό υπνοδωμάτιο και ει δυνατόν χρησιμοποιεί ξεχωριστό μπάνιο.
 • Δεν έρχεται σε επαφή με κατοικίδια ζώα που τυχόν υπάρχουν στο σπίτι
 • Όταν εξέρχεται από το υπνοδωμάτιό του φορά χειρουργική μάσκα
 • Χρησιμοποιεί αποκλειστικά είδη ατομικής υγιεινής (πετσέτες)
 • Καλόν είναι να χρησιμοποιεί προσωπικά είδη φαγητού (πιάτα, ποτήρια), τα οποία πλένονται επιμελώς με σαπούνι και νερό.
 • Πλένει συχνά τα χέρια του με σαπούνι και νερό ή με αλκοολούχο αντισηπτικό  (60-95%)
 • Καλόν είναι οι οικείοι να απολυμαίνουν επιφάνειες που άγγιξε με τα χέρια (πόμολα, τουαλέτα, τηλέφωνο, χειριστήρια κλπ)

 Τι πρέπει να προσέχουν οι οικείοι του;

 • Φροντίζουν την επιμελή τήρηση των ανωτέρω μέτρων
 • Επιτηρούν την κατάσταση της υγείας του οικείου τους ασθενούς και σε οποιοδήποτε ανησυχητικό σημείο επικοινωνούν με το θεράποντα οικογενειακό ιατρό για περαιτέρω οδηγίες.
 • Μένουν σε ξεχωριστό δωμάτιο / χρησιμοποιούν ξεχωριστό μπάνιο
 • Φροντίζουν να μην γίνονται επισκέψεις από άλλα άτομα στη οικία του ασθενούς
 • Αερίζουν συχνά τους κοινούς χώρους του σπιτιού
 • Πλένουν συχνά τα χέρια τους με σαπούνι και νερό ή με αλκοολούχο αντισηπτικό  (60-95%)
 • Αποφεύγουν να φέρνουν σε επαφή τα χέρια τους με βλεννογόνους (μάτια, μύτη, στόμα)
 • Φορούν μάσκα και γάντια αν χρειαστεί να έρθουν σε στενή επαφή με τον ασθενή ή εκκρίσεις (ή σωματικά υγρά) του
 • Φορούν μάσκα και γάντια κατά την πραγματοποίηση καθαρισμού του μπάνιου που χρησιμοποιεί ο ασθενής
 • Πλένουν ξεχωριστά τα ρούχα και τα κλινοσκεπάσματα του ασθενούς

Για το Δ.Σ. του Π.Ι.Σ.

                    Ο Πρόεδρος                                                              Ο Γεν. Γραμματέας

Δρ Αθανάσιος Α. Εξαδάκτυλος                                     Δρ Γεώργιος Ι. Ελευθερίου

Πλαστικός Χειρουργός                                                  Αγγειοχειρουργός