Ο Π.Ι.Σ. ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΘΕΣΜΙΚΟ ΦΟΡΕΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΙΑΤΡΩΝ. ΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΒΗΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ Π.Ι.Σ., ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΣΥ ΚΑΙ ΣΥΝΙΣΤΑ ΜΕΣΟ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.
Ο Π.Ι.Σ. ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΘΕΣΜΙΚΟ ΦΟΡΕΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΙΑΤΡΩΝ. ΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΒΗΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ Π.Ι.Σ., ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΣΥ ΚΑΙ ΣΥΝΙΣΤΑ ΜΕΣΟ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.
Menu

Επιστολή Π.Ι.Σ. με αφορμή τα πρώτα κρούσματα του COVID-19 στην Ελλάδα.

Αθήνα, 5/3/2020

ΑΠ:4983

Προς την                                                                                                             

Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία

Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο

Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών

Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος

Κοινοποίηση:

Υπουργό Υγείας κ. Β. Κικίλια

ΕΟΔΥ

Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

Επικοινωνούμε μαζί σας με αφορμή τα πρώτα κρούσματα του COVID- 19 στη χώρα μας. Για τον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου ιού, χρειάζεται η συνεργασία όλων μας, καθώς οι πολίτες θα πρέπει να λαμβάνουν σταθερά και επαναλαμβανόμενα τα ίδια μηνύματα.

Για το λόγο αυτό καλό είναι να αναπαραγάγουμε τα κεντρικά μηνύματα του Υπουργείου Υγείας, όπως υλοποιήθηκαν μέσω των φυλλαδίων και του υπόλοιπου υλικού επικοινωνίας του ΕΟΔΥ.

Επίσης είναι εξαιρετικής σημασίας η συμβουλή προς όσους έχουν συμπτώματα κρυολογήματος και γρίπης, που προσομοιάζουν με αυτά του κορωνοϊού, να περιορίζονται στο σπίτι τους και να επικοινωνούν με τον γιατρό τους, τηλεφωνικά.

Με τον τρόπο αυτό και μετά από προσεκτική λήψη του ιστορικού ο ειδικός γιατρός είναι ο μόνος που έχει τη δυνατότητα να τους κατευθύνει υπεύθυνα και να τους καθοδηγήσει σε κρατικές δομές με ασφάλεια.

Σε αντίθετη περίπτωση που θα υπάρξει προσέλευση των ασθενών για ανεύρεση συμβουλής σε δημόσιους χώρους, όπως Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Φαρμακεία και απροειδοποίητα σε ιδιωτικά ιατρεία, ελλοχεύει ο κίνδυνος διασποράς.

Η προσήλωσή μας στις παραπάνω οδηγίες είναι απολύτως απαραίτητη και η συνεργασία όλων μας αναγκαία.

Συνιστούμε επίσης τις τηλεφωνικές γραμμές του ΕΟΔΥ να τις χρησιμοποιούν κατά προτίμηση οι ειδικοί ιατροί και όχι απευθείας οι ασθενείς και άλλοι επιστήμονες υγείας, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί το τηλεφωνικό κέντρο στις πολλαπλές κλήσεις.

Τέλος τονίζουμε για μια ακόμη φορά ότι η ανίχνευση υπόπτων ασθενών, απαιτεί λεπτομερή και εξειδικευμένη λήψη ιστορικού και είναι απαράμιλλης σημασίας για τη διαχείριση της εξάπλωσης του ιού.

Παρακαλούμε ενημερώστε τα μέλη σας, να περιορίζονται σε μία και μοναδική συμβουλή προς όσους παρουσιάζουν συμπτώματα.

«Μείνετε σπίτι σας και τηλεφωνήστε στον ιατρό σας.»

Αναμένοντας τη θετική σας ανταπόκριση, Παραμένουμε στη διάθεσή σας,

Σχετιζόμενα άρθρα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΦΥ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΙΧΜΕΣ

Νέο μοντέλο που υπερβαίνει την ιατροκεντρικότητα του συστήματος υγείας, χαρακτήρισε τη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ο Υπουργός Υγείας και μαζί με τον αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα εξαπέλυσαν «βέλη» εναντίον της αντιπολίτευσης για ανούσια κριτική επί των αλλαγών.

Στην πρώτη συνέντευξη τύπου που παραχωρεί η ηγεσία του Υπουργείου, μετά από αρκετούς μήνες και στην οποία «ηχηρή» ήταν η απουσία του Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, Π. Πολάκη, ο κ. Ξανθός μίλησε για σταθεροποίηση του συστήματος υγείας και μια θεσμική αναδιοργάνωση του, παρά τις έντονες αντιδράσεις των ιατρικών συλλόγων για την πορεία εξέλιξης της μεταρρύθμισης για την ΠΦΥ.

Ο Ανδρέας Ξανθός υπογράμμισε πως για πρώτη φορά ταυτόχρονα με την ψήφιση νόμου, υπάρχει έτοιμο και σχέδιο εφαρμογής των αλλαγών, ενώ εμφανίστηκε ενοχλημένος στηλιτεύοντας τις φωνές κριτικής.