Ο Π.Ι.Σ. ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΘΕΣΜΙΚΟ ΦΟΡΕΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΙΑΤΡΩΝ. ΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΒΗΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ Π.Ι.Σ., ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΣΥ ΚΑΙ ΣΥΝΙΣΤΑ ΜΕΣΟ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.
Ο Π.Ι.Σ. ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΘΕΣΜΙΚΟ ΦΟΡΕΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΙΑΤΡΩΝ. ΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΒΗΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ Π.Ι.Σ., ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΣΥ ΚΑΙ ΣΥΝΙΣΤΑ ΜΕΣΟ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.
Menu

Έκθεση Eλληνικής Εταιρείας Ιατρών Καλλιτεχνών

Στις μεγάλες και αρχοντικές αίθουσες του Μεγάρου ΥΠΑΤΙΑ έγινε η Έκθεση Ζωγραφικής και Γλυπτικής που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) και η Ελληνική Εταιρεία Ιατρών Καλλιτεχνών (ΕΕΙΚ).

Ο Πρόεδρος της ΕΕΙΚ κ. Θεόδωρος Ντόλατζας μίλησε για το έργο των ιατρών καλλιτεχνών και ο Πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Γιώργος Πατούλης για το έργο του ΙΣΑ και του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής.

Η Τέχνη είναι ο πολιτισμός μας, είναι η έκφρασή μας, είναι το μέσο επικοινωνίας μεταξύ ιατρού και ασθενών, είναι το μέσο έκφρασης του ιατρούκαλλιτέχνη με τους άλλους συναδέλφους του, είναι η αποκάλυψη του ψυχισμού του καλλιτέχνη ιατρού.

Η Τέχνη προάγει τις πνευματικές και ψυχικές αξίες του ιατρού όπως είναι η συλλογικότητα, η αλληλεγγύη, ο αλτρουϊσμός, η φιλαλληλία, η δημιουργικότητα, η συμμετοχή, η έκφραση, η εμβάθυνση, η εφευρετικότητα.

Ο ιατρός – καλλιτέχνης «βλέπει» με άλλο μάτι τον άρρωστό του, το συνάνθρωπό του, το συνάδελφό του. Εκτός τούτου, με την τέχνη «αποφορτίζεται» ο Ιατρός συναισθηματικά αλλά και σωματικά.

Με τις σκέψεις αυτές, μια ομάδα ιατρών το 1990 (πριν 24 χρόνια) δημιούργησε την ΕΕΙΚ. Οι γιατροί καλλιτέχνες της ΕΕΙΚ έχουν δείξει σ’ αυτό το διάστημα αξιόλογο έργο, όπως:
1. Οργάνωση 33 Πανελληνίων Εκθέσεων
2. Έκδοση 2 βιβλίων καλλιτεχνικών (εκδόσεις Λίτσας)
3. 4 Διεθνείς Εκθέσεις (Μ. Βρετανία, Δαϊς, Αθηναΐς, Ζάππειο)
4. 4 ομιλίες σε συνέδρια και σεμινάρια
5. Δημοσιεύσεις σε περιοδικά (Ιατρικό Βήμα), τύπο
6. Παρουσιάσεις στην T.V.
7. Οργάνωση δημοπρασιών για φιλανθρωπικούς σκοπούς
8. Οργάνωση εκθέσεων για φιλανθρωπικούς σκοπούς
9. Εκτύπωση μουσικής και τραγούδι (CD) από γιατρούς-καλλιτέχνες
10. Εκτύπωση αφισών, εξωφύλλων κ.α.
11. Όνειρο-φιλοδοξία του προέδρου η δημιουργία Μουσείου-Πινακοθήκης

Στην Έκθεση αυτή της Υπατίας, εκτίθενται έργα ιατρών-καλλιτεχνών με διάφορες τεχνικές όπως ελαιογραφίες, ακουαρέλλες, ακρυλικά, ξυλόγλυπτα, κατασκευές, κολάζ, συνθέσεις με ιατρικά αναλώσιμα υλικά (medical art) και με αλίκτυπα, ενδυμασίες belle epoque κ.α.

Από τα 100 περίπου έργα που παρουσιάζονται, τα 50 περίπου έχουν δωριθεί στον ΙΣΑ από τους καλλιτέχνες προς πώληση, σε προσιτές τιμές. Τα χρήματα θα διατεθούν για τις ανάγκες του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής του ΙΣΑ.

Δρ. Θεόδωρος Ντόλατζας
Ιατρός – παιδοχειρουργός,
τ. Δ/ντής Νοσ. Παίδων Αγία Σοφία,
Πρόεδρος ΕΕΙΚ

Η εκδήλωση έγινε με την ευγενική χορηγία της Μylan

Σχετιζόμενα άρθρα

ΙΣΑ: “Η ΤΕΧΝΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ” ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Αγγελή Ιωάννα, Ειδικός Ιατρός Εργασίας Αγραφιώτης Στάθης, Καρδιολόγος Ασβεστοπούλου Δέσποινα, Παθολόγος Βλάχος Ιωάννης, Ορθοπαιδικός Βούλγαρη Χριστίνα, Παθολόγος Γάτσιου Χαρά, Παθολόγος Γιαννόπουλος Αχιλλέας, Πνευμονολόγος Επιτρόπου Ιωάννης, Ακτινοδιαγνώστης Θεοδωράτου Κωνσταντίνα, Γενικός Ιατρός, Βελονίστρια Κρικέλη Ελευθερία, Παθολόγος Κωνσταντινίδης Ανδρέας- Πασχάλης, Οφθαλμίατρος Λαζοπούλου Χρυσούλα, Φυσίατρος Λεοντίδου Ευτυχία, Μαιευτήρας- Γυναικολόγος Μαϊρόπουλος Λευτέρης, Νευρολόγος- Ψυχίατρος Μαλιαγκάνη Ειρήνη, Οφθαλμίατρος Παπαβασιλείου Βασίλειος, Αγγειοχειρουργός […]

Από τα Ορφικά, στον Ιπποκράτη. Από τον Ιπποκράτη, στον Γ. Παπανικολάου…

Δρ. Μιχάλης Γ. Αγγέλου Οφθαλμίατρος-Χειρουργός, Διδάκτωρ Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών Οι διαφορές ιδιοσυγκρασίας, οι πολεμικές συρράξεις, οι φυσικές ανησυχίες, οδήγησαν πολύ νωρίς την ανθρωπότητα στην ανάγκη συγκρότησης της ιατρικής. Στους ορφικούς ύμνους εξαίρεται ο ρόλος του ιατρού, στα ομηρικά έπη αναγνωρίζεται ως αντάξιος πολλών ανδρών, ενώ εκ παραλλήλου, εμφανίζεται θεόσταλτη κάθε ασθένεια και φυσική καταστροφή. Ίωνες […]