Ο Π.Ι.Σ. ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΘΕΣΜΙΚΟ ΦΟΡΕΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΙΑΤΡΩΝ. ΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΒΗΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ Π.Ι.Σ., ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΣΥ ΚΑΙ ΣΥΝΙΣΤΑ ΜΕΣΟ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.
Ο Π.Ι.Σ. ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΘΕΣΜΙΚΟ ΦΟΡΕΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΙΑΤΡΩΝ. ΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΒΗΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ Π.Ι.Σ., ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΣΥ ΚΑΙ ΣΥΝΙΣΤΑ ΜΕΣΟ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.
Menu

Από τα Ορφικά, στον Ιπποκράτη. Από τον Ιπποκράτη, στον Γ. Παπανικολάου…

Δρ. Μιχάλης Γ. Αγγέλου
Οφθαλμίατρος-Χειρουργός, Διδάκτωρ Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών

Οι διαφορές ιδιοσυγκρασίας, οι πολεμικές συρράξεις, οι φυσικές ανησυχίες, οδήγησαν πολύ νωρίς την ανθρωπότητα στην ανάγκη συγκρότησης της ιατρικής. Στους ορφικούς ύμνους εξαίρεται ο ρόλος του ιατρού, στα ομηρικά έπη αναγνωρίζεται ως αντάξιος πολλών ανδρών, ενώ εκ παραλλήλου, εμφανίζεται θεόσταλτη κάθε ασθένεια και φυσική καταστροφή.

Ίωνες φυσικοί φιλόσοφοι, Θαλής, Αναξίμανδρος, Αναξιμένης, ο Ηράκλειτος, ο Πυθαγόρας, οι φιλόσοφοι στην κάτω Ιταλία, χάραξαν την επιστημονική πορεία. Ανέδειξαν την επιστημονική σκέψη, απομάκρυναν προλήψεις και δεισιδαιμονίες, απέκοψαν τα φυσικά φαινόμενα από την υπερφυσική φοβία, όπλισαν με τον ορθό λόγο την κοινωνία της εποχής και προικοδότησαν στο σύγχρονο πολιτισμό παραδοχές που σήμερα θεωρούνται αυτονόητες και αυθύπαρκτες.

Από αυτή την επιστημονική δεξαμενή αναδύθηκε ο πατέρας της σύγχρονης Ιατρικής, ο Ιπποκράτης, ο οποίος καίτοι Δωριεύς, έγραψε τα έργα του στην πλούσια και εκλεπτυσμένη ιωνική διάλεκτο, αποδίδοντας με κάθε είδους λεκτική απόχρωση, την ουσία της επιστημονικής τέχνης. Η ελληνική παρουσία στο χώρο της ιατρικής συνεχίζεται στη ρωμαϊκή περίοδο με το κράμα του ελληνορωμαϊκού πολιτισμού, επεκτείνεται στο ανατολικό κράτος, την βυζαντινή περίοδο και ανακόπτεται κατά την μακρόχρονη οθωμανική κυριαρχία, μεταφέροντας όμως τα στοιχεία στη Δύση. Τα χρόνια αυτά διαπρεπείς Έλληνες ιατροί με παγκόσμια εμβέλεια παρέχουν υψηλής στάθμης ιατρική στο σκλαβωμένο γένος, Διονύσιος Πύρρος ο Θετταλός, αναγνωρίζουν δε και ζητούν αρωγοί και πολλοί Οθωμανοί. Η Αναγέννηση, ο Διαφωτισμός, η Βιομηχανική Επανάσταση, που ακολουθούν έχουν σπέρματα ελληνικού λόγου στα υπό διαμόρφωση επιστημονικά πεδία και ιδίως στη ιατρική. Η επανάσταση εισάγει την κεντροευρωπαϊκή ιατρική στον ελλαδικό χώρο μέσω πολλών διακεκριμένων Ελλήνων που σπουδάζουν εκεί, όπως Γεράσιμος Βλάχος, Κων/νος Μιχαήλ, Γεωργιάδης–Μεσγέρος, Πέτρος Βελλαράς, Σπυρίδων Βλαντής, Δημήτριος Μπεκέλλας Θεόδωρος Γαζής, Γεσνέρος–Μανουήλ, Αδ. Κοραής, Κων/νος Καραθεοδωρής, Στέφανος Κανέλλος, Πέτρος Ηπίτης κ.ά.

Τα χρόνια που ακολουθούν βρίσκουν συνοδοιπόρο την ελληνική ιατρική με αυτή που εξασκείται στα Πανεπιστήμια της υπόλοιπης Ευρώπης, δίχως πρωτοπορίες, αλλά με σταθερά βήματα προόδου παρά τις καθυστερήσεις. Η επιστημονική κυψέλη των ΗΠΑ προβάλλεται. Πολλοί Έλληνες ακολουθούν το δρόμο προς το αμερικανικό επιστημονικό όνειρο και το ενσαρκώνουν προβάλλοντας για μια ακόμη φορά την πατρίδα του Ιπποκράτη. Ο Γεώργιος Παπανικολάου, με το κοσμοσωτήριο Pap–test, αποτελεί ένα από τα λαμπρά τέκνα της Ελλάδος που έδρασαν με παγκόσμια επιτυχία τον 20ο αιώνα. Οι σκέψεις αυτές συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι η πορεία της ιατρικής διέρχεται σε όλες τις ιστορικές εποχές από το ελληνικό πνεύμα, εμπλουτίζεται, τονώνεται, αναδεικνύεται και προβάλλεται, συνενώνοντας όλους τους λαούς, όλες τις κουλτούρες, όλες τις γλώσσες, σε ένα ιδεώδες, στον Άνθρωπο!

Σχετιζόμενα άρθρα

ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ- ΠΟΙΗΤΕΣ

Ο Παναγιώτης Βλαχογιαννόπουλος είναι Καθηγητής Παθολογίας – Ανοσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών με πλούσιο διεθνές ερευνητικό έργο. Από την υπό έκδοση ποιητική συλλογή του παρουσιάζουμε δύο αντιπροσωπευτικά ποιήματα: α) Το απόγευμα ενός φαύλου στον καιρό της κρίσης, και β) Εριντού, το όποιο συνοδεύεται από τις αναγκαίες διευκρινιστικές σημειώσεις ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΕΝΟΣ ΦΑΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ […]

Έκθεση Eλληνικής Εταιρείας Ιατρών Καλλιτεχνών

Στις μεγάλες και αρχοντικές αίθουσες του Μεγάρου ΥΠΑΤΙΑ έγινε η Έκθεση Ζωγραφικής και Γλυπτικής που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) και η Ελληνική Εταιρεία Ιατρών Καλλιτεχνών (ΕΕΙΚ). Ο Πρόεδρος της ΕΕΙΚ κ. Θεόδωρος Ντόλατζας μίλησε για το έργο των ιατρών καλλιτεχνών και ο Πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Γιώργος Πατούλης για το έργο του ΙΣΑ […]