Ο Π.Ι.Σ. ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΘΕΣΜΙΚΟ ΦΟΡΕΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΙΑΤΡΩΝ. ΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΒΗΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ Π.Ι.Σ., ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΣΥ ΚΑΙ ΣΥΝΙΣΤΑ ΜΕΣΟ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.
Ο Π.Ι.Σ. ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΘΕΣΜΙΚΟ ΦΟΡΕΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΙΑΤΡΩΝ. ΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΒΗΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ Π.Ι.Σ., ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΣΥ ΚΑΙ ΣΥΝΙΣΤΑ ΜΕΣΟ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.
Menu

Επιστολή Π.Ι.Σ. προς Υπ. Ανάπτυξης κ. Α. Γεωργιάδη και Υπ. Οικονομικών κ. Χ. Σταϊκούρα: ανάγκη εκπόνησης ειδικών προγραμμάτων για τους ιατρούς

Αθήνα, 30/3/2020

Α.Π.: 5288

Προς

Υπουργό Ανάπτυξης, κ. Άδωνη Γεωργιάδη

Υπουργό  Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα

Κοινοποίηση:

– Υπουργό Υγείας, κ. Βασίλειο Κικίλια

– Υφυπουργό Υγείας, κ. Βασίλειο Κοντοζαμάνη

– Ιατρικούς Συλλόγους της Χώρας και Εκλέκτορες

– Διοικητικό Συμβούλιο Π.Ι.Σ.

– Ιατρικές Εταιρείες της χώρας

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Επικοινωνούμε μαζί σας για να γίνει κατανοητό ότι ο ιατρικός κόσμος αυτή την περίοδο λειτουργεί ως μια ιδιαίτερη και μοναδική κατηγορία.

Επιπλέον επιθυμούμε να σας επισημάνουμε ότι οι μεν ιατροί του δημοσίου, καλούνται να ανταποκριθούν σε ένα βαρύ και επικίνδυνο καθημερινό έργο, με μειωμένα μέτρα ατομικής προστασίας και αμειβόμενοι χειρότερα από όλους τους ιατρούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για του λόγου το αληθές, θα πρέπει να συγκρίνετε τις αμοιβές των ιατρών στην Ελλάδα με τις αμοιβές των ιατρών στην Κύπρο, τη Μάλτα και τη Ρουμανία.

Οι δε ιατροί που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα, οφείλουν αφενός μεν να λειτουργούν για να κόπτουν τη ροή των ασθενών προς τα δημόσια νοσοκομεία, αλλά και για να εξυπηρετούν τις πάγιες ανάγκες του πληθυσμού της χώρας. Κατά συνέπεια, χρειάζονται μέτρα ώστε να διατηρούν τα ιατρεία τους ανοιχτά αλλά και βιώσιμα.

Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να υπάρξει ειδικός μακροπρόθεσμος σχεδιασμός με άμεση εφαρμογή για τον ιατρικό κόσμο όλης της χώρας, έτσι ώστε και η πανδημία να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αλλά και οι διαρκείς ανάγκες υγείας του πληθυσμού να

εξυπηρετούνται, προκειμένου να μη συναντήσουμε φαινόμενα απότομης ανάστασης άλλων παθήσεων και νόσων κατά τη διάρκεια, ή αμέσως μετά την πανδημία.

Πρακτικά, είναι αναγκαίο να εκπονηθεί ειδικό πρόγραμμα για όλο το ιατρικό δυναμικό της χώρας. Σε πρώτη φάση, τα ιδιωτικά ιατρεία πρέπει να τύχουν ενίσχυση για τη συνέχιση της λειτουργίας τους με:

1. Την υπαγωγή στο καθεστώς στήριξης των ιατρών (και των πρόσφατα συνταξιοδοτηθέντων που δεν λαμβάνουν σύνταξη).

2. Την υπαγωγή των ιατρών ως πληττομένου κλάδου, στο καθεστώς μείωσης μισθώματος επαγγελματικής στέγης.

3. Την κατάργηση της υποχρέωσης καταβολής τέλους επιτηδεύματος.

4. Την κατάργηση προκαταβολής φόρου του προσεχούς έτους.

5. Την ΑΜΕΣΗ καταβολή όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ταμείων προς κλινικούς και εργαστηριακούς ιατρούς.

6. Την αναβολή είσπραξης του clawback των εργαστηριακών και κλινικοεργαστηριακών ιατρών από τον ΕΟΠΥΥ, κατά τους μήνες που θα διαρκέσουν τα περιοριστικά μέτρα και κούρεμα στις αντίστοιχες απαιτήσεις.

7. Την αναστολή της διαδικασίας ηλεκτρονικών κατασχέσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς καθώς και την αναστολή διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος, για όσο καιρό κρατούν τα μέτρα κατά της πανδημίας, για ΟΛΟΥΣ τους πολίτες της χώρας

Παράλληλα με ταχείς ρυθμούς θα πρέπει να εκπονηθεί πρόγραμμα για όλα τα ανωτέρω.

Αναμένοντας την θετική σας ανταπόκριση, καθώς και την απάντησή σας σε προηγούμενη επιστολή μας, η οποία εκκρεμεί.

Σχετιζόμενα άρθρα

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΕΙΑΣ

5.4.2019

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 7//2019: Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος αρωγός της Πολιτείας για την δημιουργία ενός λειτουργικού συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας

Δήλωση του προέδρου του ΠΙΣ, Δρ Αθανάσιου Εξαδάκτυλου, πλαστικού χειρουργού: «Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας είναι αφιερωμένη στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Είναι στ’ αλήθεια πρωθύστερο να γιορτάζουμε στην Ελλάδα την ημέρα αυτή, εν μέσω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το ΥΥΚΑ στην προσπάθεια προσέλκυσης γενικών γιατρών, παθολόγων και παιδιάτρων στο νέο του εγχείρημα. Δηλαδή σε μια ΠΦΥ που χρηματοδοτείται μέσω ΕΣΠΑ και ουσιαστικά αποκλείει το σύνολο των ιδιωτών, εξειδικευμένων γιατρών οδηγώντας σε επιδείνωση του braindrain… Ο ΠΙΣ είναι έτοιμος να βοηθήσει την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και να καταθέσει βιώσιμες προτάσεις που θα οδηγήσουν σε ένα σύστημα λειτουργικό, βιώσιμο και αποδοτικό με γνώμονα μόνο το όφελος των πολιτών της χώρας. Είναι γνωστό ότι όπου λειτουργεί σωστά η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, έχουμε μείωση των επιπλοκών σε σοβαρά πάσχοντες, μείωση των νοσηλειών, αύξηση του προσδόκιμου ζωής και καλύτερη έκβαση σε νοσήματα που θα μπορούσαν να προβλεφθούν εν τη γενέσει τους ή να αναχαιτιστούν με απλές θεραπευτικές στρατηγικές, όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπερλιπιδαιμία, το γλαύκωμα και κάποια είδη καρκίνου που όταν διαγνωστούν πρώιμα οδηγούνται σε πλήρη ίαση. Αντίθετα, μια ελλιπώς οργανωμένη ΠΦΥ μπορεί να αποτελεί εμπόδιο για την επίλυση των προβλημάτων υγείας των πολιτών και ταλαιπωρία μέσω γραφειοκρατικών διαδικασιών. Ως ΠΙΣ χαιρετίζουμε τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας και προσδοκούμε σε καλύτερες ημέρες συνεργασίας όλων όσων έχουμε την ευθύνη της υγείας των συμπολιτών μας».

Δρ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, Πλαστικός Χειρουργός Πρόεδρος ΠΙΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – 17/1/2014

Να μην προωθηθεί στη Βουλή το Νομοσχέδιο – «έκτρωμα» για την ΠΦΥ. Ο κος Σαμαράς να αναλάβει τις ευθύνες του.

Με οργή και αγανάκτηση παρακολουθείο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος όλα όσα διαδραματίζονται τον τελευταίο καιρό στον τομέα τηςυγείας και της περίθαλψης του ελληνικού λαού.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στην πολιτική της καταστροφής και της απαξίωσης που επιχειρείται στον τομέα της υγείας και τηςπερίθαλψης, και καλεί τονΠρωθυπουργό της χώρας,κ. Αντώνη Σαμαρά, να συναισθανθεί το βάρος της ευθύνης που αναλαμβάνει, εάν προωθήσει και νομιμοποιήσει αυτήν την πολιτική η οποία οδηγεί τον πολίτη, ασφαλισμένο, ανασφάλιστο και άπορο, στο “εκτελεστικό απόσπασμα” λόγω της αδυναμίας του να αναζητήσει την περίθαλψή του.