Ο Π.Ι.Σ. ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΘΕΣΜΙΚΟ ΦΟΡΕΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΙΑΤΡΩΝ. ΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΒΗΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ Π.Ι.Σ., ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΣΥ ΚΑΙ ΣΥΝΙΣΤΑ ΜΕΣΟ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.
Ο Π.Ι.Σ. ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΘΕΣΜΙΚΟ ΦΟΡΕΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΙΑΤΡΩΝ. ΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΒΗΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ Π.Ι.Σ., ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΣΥ ΚΑΙ ΣΥΝΙΣΤΑ ΜΕΣΟ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.

Γ. Ελευθερίου στα parapolitika.gr: Με κλειστά κέντρα μεταναστών ελέγχεται καλύτερα ο κοροναϊός

Μιλά ο γενικός γραμματέας του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου

Στα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα θα υπάρχουν οι δυνατότητες να ελέγχεται καλύτερα μία ενδεχόμενη μόλυνση από τον νέο κοροναϊό, υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, να υπάρχουν επίσης οι κατάλληλες συνθήκες, προκειμένου να μη διασπαρεί ο κοροναϊός εντός της κλειστής κοινότητας.

Αυτό δηλώνει σήμερα στα parapolitika.gr ο γενικός γραμματέας του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Γιώργος Ελευθερίου, ο οποίος σημειώνει επίσης ότι είναι επαρκή, αλλά απαιτούν διαρκή επικαιροποίηση, τα μέτρα για τον περιορισμό της διάδοσης του νέου κοροναϊού στη χώρα μας.

-Γιατρέ, έχετε εικόνα για την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας μας, μετά την καταγραφή των πρώτων κρουσμάτων του νέου κοροναϊού; Προσέρχονται μαζικά οι πολίτες για να αναφέρουν ύποπτα συμπτώματα ή έχουν ήδη αρχίσει να αποφεύγουν τα ιδρύματα για μη επείγοντα περιστατικά;

Η εικόνα των δημοσίων νοσοκομείων έχει αλλάξει άρδην τις τελευταίες εβδομάδες λόγω του κορωνοϊού. Με βάση τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, αρχικά τις πρώτες ημέρες που έκανε την εμφάνιση του ιός στη χώρα μας, η κίνηση ειδικά στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών παρουσίαζε αύξηση, λόγω προφανώς της ανησυχίας των πολιτών όταν παρουσίαζαν ύποπτα συμπτώματα. Όμως λίγες ημέρες μετά, το κύμα αυτό των επισκέψεων κάμφθηκε. Πλέον υπάρχουν νοσοκομεία που παρουσιάζουν πολύ χαμηλή κίνηση σε σχέση με το παρελθόν, γεγονός που φαίνεται να σχετίζεται με τον φόβο του κόσμου να μην κολλήσει τον ιό μέσα στα νοσοκομεία.

Ωστόσο υπάρχουν και νοσοκομεία όπου συνεχίζει να πηγαίνει ο κόσμος όταν εμφανίζει συμπτώματα. Εκεί φαίνεται ότι πρέπει να ληφθεί κάποια μέριμνα διότι ήδη το δημόσιο σύστημα υγείας είναι βεβαρημένο. 

-Το γεγονός ότι οι ειδικοί έχουν επιτύχει, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, να περιορίσουν την ευρεία διασπορά του νέου κοροναϊού στη χώρα μας οφείλεται, κατά τη γνώμη σας, σε απλή τύχη ή στο γεγονός ότι το δημόσιο σύστημα Υγείας της χώρας μας παραμένει αξιόμαχο και αξιόπιστο;

Θεωρώ ότι η χώρα μας προετοιμάσθηκε σε έναν βαθμό και όσο είναι αυτό εφικτό στις περιπτώσεις αυτές. Είχαμε άλλωστε ένα χρονικό διάστημα μεγαλύτερο στη διάθεσή μας σε σύγκριση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, αφού τελικά επιβεβαιώθηκαν κρούσματα πολύ αργότερα σε μας. Εκτιμώ ότι το προσωπικό του συστήματος υγείας της χώρα μας είναι αξιόμαχο και πάντοτε όταν οι συνθήκες το απαιτούν ανταποκρίνεται πλήρως.

Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μία διασπορά του ιού στην κοινότητα δεν θα την αποφύγουμε ούτε εμείς. Είναι άλλωστε η εξέλιξη των κορωνοϊών να μεταδίδονται με μεγάλη ευκολία από άνθρωπο σε άνθρωπο και μάλιστα η μεταδοτικότητα είναι σε διπλάσια ποσοστά σε σχέση με τη γρίπη. Κάτι που φάνηκε και από τις τελευταίες εξελίξεις.

-Ο ΠΙΣ θεωρεί ότι τα μέτρα για την αντιμετώπιση του νέου κοροναϊού, τα οποία έχουν θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, είναι επαρκή ή ο Σύλλογος διατηρεί κάποιες επιφυλάξεις;

Θεωρώ ότι μέχρι στιγμής στο αρχικό στάδιο τουλάχιστον, τα μέτρα ήταν επαρκή. Ωστόσο μετά τις τελευταίες εξελίξεις, είναι προφανές ότι θα πρέπει να επικαιροποιούνται συνεχώς επί τω αυστηρότερο, καθώς επίσης και να δοθούν σαφέστερες οδηγίες στους πολίτες αλλά και στο υγειονομικό προσωπικό. Από δω και πέρα απαιτείται ακόμη μεγαλύτερη προσοχή. Ακριβώς επειδή τα περισσότερα περιστατικά είναι με ήπια συμπτωματολογία, οι πολίτες μπορεί να είχαν υποτιμήσει τον κορωνοϊό και να εκτεθούν σε περιβάλλοντα, όπου για παράδειγμα μπορεί να υπάρχουν ηλικιωμένοι άνθρωποι ή ασθενείς.

Όμως πρέπει να ληφθούν και κάποια πρόσθετα μέτρα.

Μεταξύ αυτών πρέπει να υπάρξει αυστηρότερη διαλογή στις εισόδους των νοσοκομείων ώστε να μην συνυπάρχουν περιστατικά με ύποπτα συμπτώματα και ασθενείς με άλλα προβλήματα. Δηλαδή πρέπει να υπάρξει καλύτερη οργάνωση στην υποδοχή των περιστατικών.

Επίσης πρέπει να υπάρξει διατίμηση σε μάσκες και αντισηπτικά προϊόντα, καθώς και στα γάντια.

Να γίνει απαγόρευση πώλησης των ειδικών στολών και των γυαλιών σε πολίτες.

Να υπάρξει ενημέρωση σε σχολεία, χώρους συνάθροισης κ.λ.π από τους Ιατρικούς Συλλόγους

Άμεση στελέχωση άνοιγμα των ανενεργών κλινών ΜΕΘ.

Πάντως, οι επιστήμονες δεν είναι οι μόνοι που μπορούν να βάλουν «φραγμούς» στην εξάπλωση των ιών. Και οι ίδιοι οι πολίτες έχουν ευθύνη να προστατεύσουν τον εαυτό τους αλλά και τους συνανθρώπους μας.

-Πολύ πρόσφατα ο ΠΙΣ κατήγγειλε, χωρίς να τις κατονομάσει, ορισμένες ΜΚΟ Υγείας, οι οποίες προσφέρουν υπηρεσίες σε πρόσφυγες και μετανάστες. Μπορείτε να μας εξηγήσετε τι επιλήψιμο έχει εντοπίσει ο Σύλλογος, το οποίο σας οδήγησε να ζητήσετε τη λήψη μέτρων εναντίον τους;

Ξέρετε αυτές τις καταγγελίες δεν τις κάναμε τυχαία. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος μετά από έρευνα που έγινε, εντόπισε παράνομη δράση Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) που παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες χωρίς καμία νομιμότητα. Γι αυτό και ζητήσαμε την άμεση λήψη μέτρων από το υπουργείο Υγείας.

Αντιληφθήκαμε ότι τα τελευταία χρόνια υπήρχε ανεξέλεγκτη δράση Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, κάθε μορφής και προέλευσης στην παροχή υπηρεσιών υγείας σε πρόσφυγες και μετανάστες που εισέρχονται στην χώρα μας.

Όπως προέκυψε, πολλές ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στον χώρο, άλλοτε προσλαμβάνουν (με υψηλότατες αμοιβές) ιατρούς και άλλοτε υπόσχονται προοπτική «εργασιακής εμπειρίας» και απόκτησης «επαγγελματικών δικαιωμάτων» σε ιατρούς τρίτων χωρών προκειμένου να παράσχουν αυτοί δωρεάν τις ιατρικές υπηρεσίες τους, εντός του Ελληνικού εδάφους.

Οι ίδιες όμως, οι ΜΚΟ, χρηματοδοτούνται αδρά και γι’ αυτή τους την δράση, κυρίως από την ΕΕ αλλά και μέσω «δωρεών».

-Ποια είναι η εικόνα σας για τα hot spot προσφύγων και μεταναστών, όσον αφορά το επίπεδο της υγείας των πληθυσμών εκεί; Έχει δράσει αποτελεσματικά ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ή τα κενά στην υγειονομική τους κάλυψη εγκυμονούν κινδύνους για τους ιδίους τους πληθυσμούς, αλλά και για τον γενικό πληθυσμό της χώρας μας;

Νομίζω ότι  γίνεται σαφές στον καθένα αν απλά παρακολουθήσει λίγες εικόνες στην τηλεόραση για το τι συμβαίνει, από άποψη υγείας του πληθυσμού, μέσα στα hot spot.

Θεωρώ ότι υπάρχουν τεράστια κενά για την υγειονομική κάλυψη των πληθυσμών στην περιοχή και προφανώς και μπορεί να προκύψουν γενικότερα ζητήματα δημόσιας υγείας ακριβώς εξαιτίας αυτών των συνθηκών. Εκτιμώ ότι η υπόθεση με τα hot spot δεν ξεκίνησε από την αρχή καλά. Δεν ελήφθησαν τα απαραίτητα μέτρα υγειονομικού χαρακτήρα, δεν μπήκαν κάποιοι κανόνες για την προστασία της υγείας όλων, ώστε να μπορεί να ελεγχθεί η κατάσταση. Βέβαια είναι ένα εγχείρημα πολύ δύσκολο λόγω του μεγάλου αριθμού των ατόμων που διαβιούν στον ίδιο χώρο.

Ο ΕΟΔΥ τα πρώτα χρόνια της δημιουργίας των hot spot δεν φαίνεται να ανταποκρίθηκε σωστά, καθότι δεν είχε κατορθώσει να προχωρήσει ούτε στις απαραίτητες προσλήψεις του υγειονομικού προσωπικού για τα προγράμματα που ήταν σε εξέλιξη. Φαίνεται ότι τώρα επιχειρείται να γίνουν κάποια βήματα, ειδικά σε ότι αφορά στις προσλήψεις. Θα είμαστε εδώ να το παρακολουθούμε το θέμα.

-Τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα, τα οποία ετοιμάζει η κυβέρνηση θα είναι, πιστεύετε, περισσότερο ή λιγότερο ασφαλή ως προς την ενδεχόμενη διάδοση του νέου κοροναϊού εντός τους, σε σχέση με όσα θα ίσχυαν για τα ανοιχτά hot spot;

Είναι προφανές ότι στις περιπτώσεις όπου έχουμε κλειστές κοινότητες πολιτών με έλεγχο στους εισερχόμενους και εξερχόμενους πληθυσμούς, ο κορωνοϊός μπορεί να ελεγχθεί καλύτερα. Και αυτό διότι γνωρίζεις ποιος εισέρχεται στο χώρο και αν αυτός φέρει τον ιό ή όχι. Αντίστοιχα και για εκείνον που αποχωρεί από το κέντρο με σκοπό να επανέλθει. Έχεις τον έλεγχο της διακίνησης των πληθυσμών άρα και του κορωνοϊού. Βέβαια στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να ληφθούν και τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης και ελέγχου για τον κορωνοϊό, ώστε να μην υπάρξει περίπτωση να διασπαρεί σε ένα κλειστό κέντρο.