Ο Π.Ι.Σ. ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΘΕΣΜΙΚΟ ΦΟΡΕΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΙΑΤΡΩΝ. ΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΒΗΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ Π.Ι.Σ., ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΣΥ ΚΑΙ ΣΥΝΙΣΤΑ ΜΕΣΟ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.
Ο Π.Ι.Σ. ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΘΕΣΜΙΚΟ ΦΟΡΕΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΙΑΤΡΩΝ. ΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΒΗΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ Π.Ι.Σ., ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΣΥ ΚΑΙ ΣΥΝΙΣΤΑ ΜΕΣΟ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.
Menu

Ο ΠΙΣ αντιδρά στην μετατροπή της «Αγίας Σοφίας» σε τζαμί συσπειρώνοντας τους ιατρούς διεθνών επιστημονικών οργανώσεων και τον επιστημονικό κόσμο της χώρας

Αθήνα 16 Ιουλίου 2020

                                                            ΑΠ: 6255

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο ΠΙΣ αντιδρά στην μετατροπή της «Αγίας Σοφίας» σε τζαμί συσπειρώνοντας τους ιατρούς διεθνών επιστημονικών οργανώσεων και τον επιστημονικό κόσμο της χώρας

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος αναλαμβάνει εκστρατεία ενημέρωσης της παγκόσμιας ιατρικής κοινότητας  προκειμένου να αναδείξει την βαθιά γεωπολιτική, πολιτική, πολιτιστική και θρησκευτική σημασία του ζητήματος που προέκυψε με την κίνηση της Τουρκίας να μετατρέψει τον πλέον συμβολικό χριστιανικό ναό, σε τζαμί. Ο ΠΙΣ αναλαμβάνει παράλληλα πρωτοβουλία προκειμένου να συσταθεί κοινό μέτωπο με όλους τους επιστημονικούς φορείς της χώρας ενάντια στις πρακτικές της Τουρκίας.

Την ιστορία και τον συμβολισμό τoυ ναού της Του Θεού Σοφίας (Αγιά Σοφιά) αναδεικνύει σε επιστολή του το προεδρείο του ΠΙΣ, προς τους προέδρους  του Standing Committee of European Doctors, του WorldMedical Association και  του UEMS (Union Europeenne des MedecinsSpecialistes).

Η επιστολή έχει κοινοποιηθεί επίσης σε όλους τους ιατρικούς συλλόγους της χώρας, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Αρχιεπισκοπή Αθηνών . Και θα σταλεί άμεσα σε όλες τις ευρωπαϊκές πρεσβείες, στη πρεσβεία των ΗΠΑ και αντιπροσωπείες του λοιπού δυτικού κόσμου και βέβαια στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα , σε ομογενειακές οργανώσεις ανά την υφήλιο και στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Στην επιστολή τονίζεται ότι ο ναός, που έχει ανακηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, δεν είναι απλά μία ορθόδοξη εκκλησία στα εδάφη της Τουρκίας, αλλά με την ανακήρυξή του από τον Κεμάλ το 1935 ως οικουμενικού χαρακτήρα μουσείο, αποτελεί την γέφυρα σεβασμού και αλληλοεκτίμησης μεταξύ του τουρκικού κράτους και της χριστιανικής Δύσης.

Σήμερα, με την απόφαση του προέδρου Ερντογάν για μετατροπή του ναού σε τζαμί, “η προσβολή δεν είναι κατά της Ορθοδοξίας. Ούτε κατά του Χριστιανισμού. Είναι κατά του Διαφωτισμού των κοινών αξιών που έβαλαν τα θεμέλια της παγκόσμιας συνεργασίας μετά τον Β’ παγκόσμιο Πόλεμο”, όπως αναφέρεται.

Και ζητούν από τις διεθνείς ιατρικές οργανώσεις να:

-Ενώσουν τις φωνές τους καταδικάζοντας έντονα την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

και

-Λάβουν συγκεκριμένα μέτρα κατά της Τουρκίας αναστέλλοντας τη μοριοδότηση όλων των ιατρικών συνεδρίων που διεξάγονται στην Κωνσταντινούπολη μέχρι να πάρει η Τουρκία πίσω την απόφαση.

Για το Δ.Σ. του Π.Ι.Σ.

Ο Πρόεδρος                               Ο Γενικός Γραμματέας

Δρ Αθανάσιος Α. Εξαδάκτυλος                     Δρ  Γεώργιος  Ι. Ελευθερίου

Πλαστικός Χειρουργός                                               Αγγειοχειρουργός

Σχετιζόμενα άρθρα

Ο ΠΙΣ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΠΦΥ

Ο Π.Ι.Σ. στη σύσκεψη ΠΦΥ – Ιατρικές ειδικότητες – Εκπαίδευση, στο Υπουργείο Υγείας

 

Η προπτυχιακή εκπαίδευση σε σχέση με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, η συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση, οι ιατρικές ειδικότητες και η ανάπτυξη, καθώς και οι υπό συζήτηση διαρθρωτικές αλλαγές του τομέα Υγείας, απασχόλησαν την πολύωρη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 21 Ιουλίου στο Υπουργείο Υγείας με τη συμμετοχή του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.

ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΤΟ ΠΛΑΦΟΝ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΝΟΣΗΜΑ

                                                                                                Αθήνα, 19.9.2016

Δικαίωση του ΠΙΣ

Αντισυνταγματική οριστικά και αμετάκλητα έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (αποφάσεις με αριθμό 1749 και 1750/2016) την απόφαση του Υπουργού Υγείας και του ΕΟΠΥΥ το 2014 για το πλαφόν των γενοσήμων φαρμάκων ανά ιατρό και περιφέρεια, επειδή απαιτείτο Προεδρικό Διάταγμα και όχι Υπουργική Απόφαση, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 43 του Συντάγματος.