Ο Π.Ι.Σ. ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΘΕΣΜΙΚΟ ΦΟΡΕΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΙΑΤΡΩΝ. ΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΒΗΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ Π.Ι.Σ., ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΣΥ ΚΑΙ ΣΥΝΙΣΤΑ ΜΕΣΟ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.
Ο Π.Ι.Σ. ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΘΕΣΜΙΚΟ ΦΟΡΕΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΙΑΤΡΩΝ. ΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΒΗΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ Π.Ι.Σ., ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΣΥ ΚΑΙ ΣΥΝΙΣΤΑ ΜΕΣΟ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.
Menu

Δελτίο Τύπου Π.Ι.Σ.: Ιατροί Εργασίας

Αθήνα 20 Νοεμβρίου 2020

                                                                                  Α.Π.: 7676

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζητεί άμεσα να προκηρυχθούν θέσεις μόνιμων Ιατρών Εργασίας με προτεραιότητα στα μεγάλα περιφερειακά, πανεπιστημιακά νοσοκομεία και τα νοσοκομεία COVID- 19. Να ακολουθηθούν διαδικασίες αντίστοιχες με αυτές που προχώρησαν για την πρόσληψη ιατρών που θα στελεχώσουν ΜΕΘ. Σημαντικό είναι να επιλέγονται μόνο ειδικοί Ιατροί Εργασίας, ενώ αντίστοιχα πρέπει να δοθεί άμεσα τέλος στην διαιώνιση μεταβατικών περιόδων ώστε να ασκείται η Ιατρική της Εργασίας όπως κάθε ιατρική ειδικότητα και κατ’ αποκλειστικότητα από ειδικευμένους σε αυτή γιατρούς. Ο ΠΙΣ ζητεί επίσης να ακυρωθεί άμεσα ο ανοιχτός διαγωνισμός του νοσοκομείου “Ευαγγελισμός” και να προκηρυχθεί θέση Ιατρού Εργασίας και να ολοκληρωθεί άμεσα η προκήρυξη.

Το νοσοκομειακό περιβάλλον αποτελεί ένα ιδιαίτερα σύνθετο εργασιακό περιβάλλον με πληθώρα βιολογικών, φυσικών, χημικών και οργανωτικών παραγόντων κινδύνου. Σε αναγνώριση αυτών των παραγόντων κινδύνου έχουν ήδη ενταχθεί στα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα ειδικότητες υγειονομικών από το 2011 ενώ είναι σε εξέλιξη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή του υπουργείου εργασίας όπου έχουν κατατεθεί αιτήματα από τον ΠΙΣ, ΟΕΝΓΕ, ΙΣΑ, ΕΙΝΑΠ, ΠΟΕΔΗΝ, ΕΝΕ, σωματεία νοσοκομείων για την επέκταση του θεσμού και σε άλλες ειδικότητες υγειονομικών.

Αυτή την περίοδο οι επαγγελματικοί παράγοντες κινδύνου για τους υγειονομικούς συνολικά αλλά και για τους γιατρούς ειδικότερα αυξάνονται λόγω της πανδημίας. Τόσο η έκθεση στον SARS-CoV-2 που αποτελεί επαγγελματικό παράγοντα κινδύνου για τους υγειονομικούς όσο και η υπερεργασία, η ένταση εργασίας, οι πολλές ώρες εργασίας και το επαγγελματικό stress αποτελούν ορισμένες μόνο πλευρές επιδείνωσης της επαγγελματικής έκθεσης των γιατρών και συνολικά των υγειονομικών.

Σε αυτό το σύνθετο περιβάλλον η Ιατρική της Εργασίας μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη και αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου.

Αντί όμως για την ουσιαστική αξιοποίηση της ιατρικής επιστήμης και της ειδικότητας της Ιατρικής της Εργασίας, γίνονται αποσπασματικά και μη οργανωμένα επιλογές γιατρών της ειδικότητας με αμφίβολα κριτήρια. Αποτέλεσμα τέτοιων διαγωνισμών είναι το πρόσφατο παράδειγμα στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο των Ιωαννίνων όπου επιλεγεί παιδοχειρουργός αντί για ειδικό Ιατρό Εργασίας!

Σχετιζόμενα άρθρα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Έκδοση παπύρων ειδικότητας εξεταστικής περιόδου ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Έκδοση παπύρων ειδικότητας εξεταστικής περιόδου ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019 Σας ενημερώνουμε ότι οι πάπυροι των τίτλων ειδικότητας των επιτυχόντων της εξεταστικής περιόδου ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019 έχουν εκδοθεί και μπορείτε να τους παραλάβετε από τα γραφεία του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (Πλουτάρχου 3, 4ος όροφος, 10675 Κολωνάκι). ΩΡΑΡΙΟ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗΣ ΚΟΙΝΟΥ: 11:00 – 13:00. Σε περίπτωση που επιθυμείτε ο πάπυρος να σας αποσταλεί ταχυδρομικά, παρακαλούμε […]