Ο Π.Ι.Σ. ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΘΕΣΜΙΚΟ ΦΟΡΕΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΙΑΤΡΩΝ. ΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΒΗΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ Π.Ι.Σ., ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΣΥ ΚΑΙ ΣΥΝΙΣΤΑ ΜΕΣΟ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.
Ο Π.Ι.Σ. ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΘΕΣΜΙΚΟ ΦΟΡΕΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΙΑΤΡΩΝ. ΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΒΗΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ Π.Ι.Σ., ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΣΥ ΚΑΙ ΣΥΝΙΣΤΑ ΜΕΣΟ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.
Menu

SANOFI: ΤΟ DUPILUMAB ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Το dupilumab εγκρίθηκε ως ο πρώτος και μοναδικός βιολογικός παράγοντας για παιδιά 6 έως 11 ετών με σοβαρή ατοπική δερματίτιδα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέκτεινε την άδεια κυκλοφορίας για το dupilumab στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) ώστε να περιλαμβάνει παιδιά ηλικίας 6 έως 11 ετών με σοβαρή ατοπική δερματίτιδα, τα οποία κρίνονται κατάλληλοι υποψήφιοι για λήψη συστηματικής θεραπείας. Το dupilumab αποτελεί τη μοναδική συστηματική θεραπεία που είναι εγκεκριμένη στην ΕΕ για την θεραπεία των συγκεκριμένων ασθενών.

«Ως γονέας ενός παιδιού με ατοπική δερματίτιδα και ως κάποια που εργάζεται με οικογένειες που επηρεάζονται από αυτή την πάθηση σε καθημερινή βάση, έχω διαπιστώσει προσωπικά το τεράστιο σωματικό και ψυχικό φορτίο της συγκεκριμένης νόσου, καθώς και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει σε ολόκληρη την οικογένεια», δήλωσε η Korey Capozza, MPH, Ιδρύτρια και Εκτελεστική Διευθύντρια της οργάνωσης Global Parents for Eczema Research (GPER). «Τα μικρά παιδιά με σοβαρή ατοπική δερματίτιδα έχουν σήμερα στη διάθεσή τους ελάχιστες θεραπευτικές επιλογές και σημαντικές ακάλυπτες ιατρικές ανάγκες. Χαιρετίζουμε την ανάπτυξη νέων φαρμάκων για αυτό τον υποεξυπηρετούμενο πληθυσμό ασθενών».

Η ατοπική δερματίτιδα είναι μία χρόνια φλεγμονώδης νόσος του δέρματος που ενδέχεται να καταστεί εξουθενωτική και η σοβαρή μορφή της νόσου μπορεί να επηρεάσει σημαντικά πολλές πτυχές της ζωής τόσο των παιδιών, όσο και των οικογενειών τους. Η τρέχουσα καθιερωμένη θεραπεία για παιδιά με σοβαρή ατοπική δερματίτιδα στην Ευρώπη περιορίζεται σε τοπικές θεραπείες, αφήνοντας τα άτομα με μη ελεγχόμενη νόσο να αντιμετωπίζουν έντονο, συνεχή κνησμό και δερματικές βλάβες που μπορεί να καλύπτουν μεγάλο τμήμα του σώματος, οδηγώντας σε σκάσιμο, ερυθρότητα ή μελάγχρωση του δέρματος, δημιουργία εφελκίδων και εξιδρώματος. Επιπλέον, η μη ελεγχόμενη σοβαρή ατοπική δερματίτιδα μπορεί να έχει σημαντικό συναισθηματικό και ψυχοκοινωνικό αντίκτυπο που προκαλεί διαταραχές του ύπνου, συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης και αισθήματα απομόνωσης για τα παιδιά και τις οικογένειές τους.

 «Η έγκριση του dupilumab για παιδιά στην Ευρώπη αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό ορόσημο για τους ασθενείς με ατοπική δερματίτιδα και τις οικογένειές τους, διευρύνοντας τη διαθεσιμότητα ενός, πρώτου στην κατηγορία του, φαρμάκου που παρέχει μία αποδεδειγμένα ασφαλή και αποτελεσματική θεραπεία για τη συγκεκριμένη εξουθενωτική νόσο του δέρματος», δήλωσε ο John Reed, M.D., Ph.D., Global Head of Research and Development της Sanofi. «Η ικανότητα του dupilumab να προσφέρει σημαντικά υψηλή κάθαρση του δέρματος και κλινικά σημαντική μείωση του επίμονου κνησμού ανταποκρίνεται σε σημαντικές ακάλυπτες ανάγκες στα συγκεκριμένα παιδιά. Επιπλέον, συνεχίζουμε να διερευνούμε τις δυνατότητες του dupilumab σε νεότερες ηλικιακές ομάδες και σε μια ποικιλία νόσων που χαρακτηρίζονται από φλεγμονή τύπου 2».

Το dupilumab είναι ένα πλήρως ανθρώπινο μονοκλωνικό αντίσωμα που αναστέλλει τη σηματοδότηση των πρωτεϊνών ιντερλευκίνη-4 (IL-4) και ιντερλευκίνη-13 (IL-13). Δεδομένα από κλινικές μελέτες του dupilumab έχουν δείξει ότι η ιντερλευκίνη-4 και η ιντερλευκίνη-13 είναι βασικοί παράγοντες της φλεγμονής τύπου 2, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην ατοπική δερματίτιδα, στο άσθμα και στη χρόνια ρινοκολπίτιδα με ρινικούς πολύποδες.

«Η συγκεκριμένη έγκριση για το dupilumab στην ΕΕ αντιπροσωπεύει μια σημαντική εξέλιξη για τα παιδιά με σοβαρή ατοπική δερματίτιδα και τις οικογένειές τους, που περνούν αμέτρητες μέρες και νύχτες ασχολούμενοι με τη νόσο του παιδιού έχοντας στη διάθεσή τους ελάχιστες θεραπευτικές επιλογές που συμβάλλουν στην ανακούφιση των εξουθενωτικών συμπτωμάτων», δήλωσε ο George D. Yancopoulos, M.D., Ph.D., President and Chief Scientific Officer της Regeneron. «Το dupilumab είναι μια καινοτόμος θεραπεία που αντιμετωπίζει μία κύρια αιτία της ατοπικής δερματίτιδας στοχεύοντας ειδικά την υποκείμενη φλεγμονή τύπου 2 της νόσου. Το dupilumab έχει ήδη χρησιμοποιηθεί από εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς σε ολόκληρο τον κόσμο, στους οποίους περιλαμβάνονται ασθενείς με ατοπική δερματίτιδα αλλά και άλλες νόσους που χαρακτηρίζονται από φλεγμονή τύπου 2, όπως το άσθμα, καθώς και ενήλικες με χρόνια ρινοκολπίτιδα με ρινικούς πολύποδες.  Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας που προσφέρουμε αυτό το καινοτόμο φάρμακο σε ακόμη νεότερους ασθενείς στην ΕΕ οι οποίοι έχουν ανάγκη νέες επιλογές πέρα από τα στεροειδή ή τα ανοσοκατασταλτικά».

Σε παιδιά ηλικίας 6-11 ετών με σωματικό βάρος 15 έως <60 kg, το dupilumab 300 mg χορηγείται ως υποδόρια ένεση κάθε 4η εβδομάδα μετά από τη δόση έναρξης που χορηγείται σε δύο ενέσεις σε απόσταση 14ων ημερών. Για τους ασθενείς με σωματικό βάρος >60 kg, το dupilumab 300 mg χορηγείται κάθε 2η εβδομάδα μετά από τη δόση έναρξης που χορηγείται την ίδια ημέρα. Η δόση είναι δυνατό να αυξηθεί σε 200 mg κάθε 2η εβδομάδα σε ασθενείς με σωματικό βάρος 15 έως <60 kg με βάση την αξιολόγηση του θεράποντος ιατρού.

Δεδομένα από την πιλοτική κλινική μελέτη

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βασίζεται κυρίως σε δεδομένα που περιλαμβάνουν αποτελέσματα αποτελεσματικότητας και ασφάλειας που προέκυψαν από την πιλοτική μελέτη Φάσης 3 του dupilumab σε συνδυασμό με τοπικά κορτικοστεροειδή σε σύγκριση με τοπικά κορτικοστεροειδή (εικονικό φάρμακο) μόνο, σε παιδιά ηλικίας 6-11 ετών με σοβαρή ατοπική δερματίτιδα. Τη 16η εβδομάδα, οι ασθενείς στις ομάδες θεραπείας του  dupilumab 300 mg κάθε 4η εβδομάδα (N=122) ή 200 mg κάθε 2η εβδομάδα (N=59) σε συνδυασμό με τοπικά κορτικοστεροειδή παρουσίασαν:

  • Βελτιωμένη έκταση και σοβαρότητα της νόσου: μέση βελτίωση 82% και 80% από την έναρξη της μελέτης με dupilumab κάθε 4η και 2η εβδομάδα, αντίστοιχα, σε σύγκριση με 49% και 48% για το εικονικό φάρμακο. Επιπλέον, το 70% και το 75% των ασθενών που έλαβαν dupilumab πέτυχαν βελτίωση κατά τουλάχιστον 75% στις ομάδες θεραπείας κάθε 4η και 2η εβδομάδα, αντίστοιχα, σε σύγκριση με 17% και 26% για το εικονικό φάρμακο.
  • Κάθαρση του δέρματος: το 33% και το 39% των ασθενών πέτυχαν καθαρό ή σχεδόν καθαρό δέρμα με dupilumab κάθε 4η και 2η εβδομάδα αντίστοιχα, σε σύγκριση με 11% και 10% για το εικονικό φάρμακο.
  • Μειωμένο κνησμό: το 51% και το 61% των ασθενών πέτυχαν κλινικά σημαντική μείωση με το dupilumab κάθε 4η και 2η εβδομάδα, αντίστοιχα, σε σύγκριση με 12% και 13% για το εικονικό φάρμακο. Ένα σημαντικά υψηλότερο ποσοστό ασθενών που έλαβαν dupilumab πέτυχε βελτίωση στον κνησμό ήδη από την 4η εβδομάδα.
  • Βελτιωμένη ποιότητα ζωής που σχετίζεται με την υγεία: το 77% και το 81% των ασθενών εμφάνισε κλινικά σημαντική βελτίωση στην αναφερόμενη από τον ασθενή ποιότητα ζωής που σχετίζεται με την υγεία (HR-QoL) με το dupilumab κάθε 4η και 2η εβδομάδα, αντίστοιχα, σε σύγκριση με 39% και 36% για το εικονικό φάρμακο. Οι ασθενείς που έλαβαν dupilumab, παρουσίασαν βελτίωση σε επιπλέον παραμέτρους της ποιότητας ζωής που σχετίζεται με την υγεία (HR-QoL), που αφορούν αξιολόγηση της σοβαρότητας της νόσου  καθώς και αναφερόμενες από τον ασθενή παραμέτρους όπως ο κνησμός και ο ύπνος.

Το προφίλ ασφάλειας του dupilumab σε παιδιά ηλικίας 6-11 ετών που παρατηρήθηκε έως την 52η εβδομάδα, με βάση μια ανοιχτή μελέτη επέκτασης, ήταν παρόμοιο με το προφίλ ασφάλειας που παρατηρήθηκε τη 16η εβδομάδα και συνεπές με το προφίλ ασφάλειας που έχει παρατηρηθεί σε ενήλικες και εφήβους με ατοπική δερματίτιδα. Το συνολικό ποσοστό των ανεπιθύμητων ενεργειών ήταν 65% και 61% για το dupilumab κάθε 4η και 2η εβδομάδα, αντίστοιχα, και 73% και 75% για το εικονικό φάρμακο. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες που παρατηρήθηκαν πιο συχνά με το dupilumab ήταν λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού (11% και 9% για το dupilumab κάθε 4η και 2η εβδομάδα, 10% και 12% για το εικονικό φάρμακο), αντιδράσεις στη θέση ένεσης (10% and 14% για το dupilumab κάθε 4η και 2η εβδομάδα, 6% και 5% για το εικονικό φάρμακο), ρινοφαρυγγίτιδα (13% και 3% για το dupilumab κάθε 4η και 2η εβδομάδα, 7% and 10% για το εικονικό φάρμακο), επιπεφυκίτιδα (7% και 9% για το dupilumab κάθε 4η και 2η εβδομάδα, 4% and 5% για το εικονικό φάρμακο), και πυρετός (3% και για τις δύο ομάδες θεραπείας με dupilumab, 2% και 0% για το εικονικό φάρμακο). Πρόσθετες αναμενόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν λοιμώξεις του δέρματος (6% και 9% για το dupilumab κάθε 4η και 2η εβδομάδα, 13% και για τις δύο ομάδες με εικονικό φάρμακο), και λοιμώξεις από ερπητοϊούς (2% και για τις δύο ομάδες θεραπείας με dupilumab, 5% και για τις δύο ομάδες με εικονικό φάρμακο).

Σχετικά με την παιδιατρική μελέτη

Τα συμπρωτεύοντα καταληκτικά σημεία στην παιδιατρική μελέτη ήταν η κάθαρση του δέρματος, που υπολογίζεται με βάση τη βαθμολογία 0 ή 1 στη Γενική Αξιολόγηση από τον Ερευνητή (IGA), και η έκταση και η σοβαρότητα της νόσου, που υπολογίζεται με βάση τη βαθμολογία του Δείκτη Έκτασης και Βαρύτητας του Εκζέματος (EASI-75).

Στα δευτερεύοντα καταληκτικά σημεία συμπεριλαμβάνεται η μέση μεταβολή στη βαθμολογία EASI από την έναρξη της μελέτης και ο κνησμός που υπολογίζεται ως μείωση τουλάχιστον 4 βαθμών στην ένταση του κνησμού σε μια κλίμακα 0 έως 10 βαθμών (εβδομαδιαίος μέσος όρος ημερήσιων βαθμολογιών με βάση την Αριθμητική Κλίμακα Αξιολόγησης [NRS] του μέγιστου κνησμού). Επιπλέον, η ποιότητα ζωής που σχετίζεται με την υγεία (HR-QoL) υπολογίστηκε με βάση το ποσοστό ασθενών που πέτυχαν τουλάχιστον έξι βαθμούς στον αναφερόμενο από τον ασθενή Δερματολογικό Δείκτη Ποιότητας Ζωής για Παιδιά (CDLQI), καθώς και από πρόσθετες παραμέτρους, από τον Αξιολογούμενο από τον Ασθενή Δείκτη Βαρύτητας του Εκζέματος (POEM) και την κλίμακα Βαθμολόγησης της Ατοπικής Δερματίτιδας (SCORAD).

Σχετικά με το dupilumab

Το dupilumab έχει εγκριθεί για χρήση σε συγκεκριμένους ασθενείς με ατοπική δερματίτιδα, άσθμα και / ή ενήλικες με χρόνια ρινοκολπίτιδα με ρινικούς πολύποδες σε διάφορες άλλες χώρες ανά τον κόσμο, όπως στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), στις ΗΠΑ και στην Ιαπωνία. Αυτή τη στιγμή, το dupilumab είναι εγκεκριμένο για χρήση σε περισσότερες από 60 χώρες, και έχει χορηγηθεί σε περισσότερους από 200.000 ασθενείς παγκοσμίως.

Το dupilumab προορίζεται για χρήση υπό την καθοδήγηση ενός επαγγελματία υγείας και μπορεί να χορηγηθεί σε κλινικό περιβάλλον ή στο σπίτι με αυτό-χορήγηση κατόπιν εκπαίδευσης από επαγγελματία υγείας. Σε παιδιά ηλικίας 12 ετών και κάτω, το dupilumab πρέπει να χορηγείται από φροντιστή. Δεν απαιτούνται αρχικές εργαστηριακές εξετάσεις ή συνεχιζόμενη εργαστηριακή παρακολούθηση με τη θεραπεία με duplumab για καμία ένδειξη ή  ηλιακή ομάδα.  

Πρόγραμμα ανάπτυξης του dupilumab

Μέχρι σήμερα, το dupilumab έχει μελετηθεί σε περισσότερους από 10.000 ασθενείς στο πλαίσιο 50 κλινικών μελετών σε διαφορετικές χρόνιες παθήσεις που προάγονται από φλεγμονή τύπου 2.

Πέραν των ήδη εγκεκριμένων ενδείξεων, η Sanofi και η Regeneron μελετούν το dupilumab στο πλαίσιο ενός ευρέος φάσματος προγραμμάτων κλινικής ανάπτυξης που αφορά σε νόσους που χαρακτηρίζονται από την αλλεργική και άλλη φλεγμονή  τύπου 2. Στις νόσους αυτές συγκαταλέγονται η παιδιατρική ατοπική δερματίτιδα (6 μηνών έως 5 ετών, Φάσης 3), το παιδιατρικό άσθμα (6 έως 11 ετών, Φάσης 3), η ηωσινοφιλική οισοφαγίτιδα (Φάσης 3), η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (Φάσης 3), το φυσαλιδώδες πεμφιγοειδές (Φάσης 3), η οζώδης κνήφη (Φάσης 3), η χρόνια αυθόρμητη κνίδωση (Φάσης 3), καθώς και τροφικές και περιβαλλοντικές αλλεργίες (Φάσης 2). Οι εν λόγω δυνητικές χρήσεις βρίσκονται υπό έρευνα και η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά τους δεν έχουν αξιολογηθεί από καμία ρυθμιστική αρχή. Το dupilumab αναπτύσσεται από κοινού από τη Sanofi και τη Regeneron στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας συμφωνίας συνεργασίας.

Σχετιζόμενα άρθρα

Roche Hellas: Πρόγραμμα έμμισθης επαγγελματικής εξειδίκευσης για νέους πτυχιούχους

Μέσα σε μία άνευ προηγουμένου υγειονομική, κοινωνική και οικονομική κρίση, η Roche Hellas συνεχίζει να επενδύει στο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας και υλοποιεί για πέμπτη χρονιά το πρόγραμμα έμμισθης επαγγελματικής εξειδίκευσης, Roche Management Trainee. Στο πλαίσιο του προγράμματος, η εταιρεία ανοίγει και πάλι τις πόρτες της για να υποδεχθεί νέους πτυχιούχους που θα επιλεγούν μέσω […]

ΑΚΤΙΝΙΚΗ ΑΡΤΗΡΙΤΙΔΑ ΛΑΓΟΝΟ – ΜΗΡΙΑΙΟΥ

Η ακτινική αρτηρίτιδα αποτελεί μια σπάνια και όψιμη επιπλοκή της ακτινοθεραπείας. Μολονότι αυτή η νοσολογική οντότητα φαίνεται να έχει περιγραφεί συχνότερα σε επίπεδο καρωτίδων, όλες οι αρτηρίες είναι επιρρεπείς σε ανάλογες βλάβες. Οι βλάβες στην ακτινική αρτηρίτιδα δεν διαφοροποιούνται, σε μακροσκοπικό επίπεδο, από εκείνες της αθηρωμάτωσης, ωστόσο η εντόπιση και ο περιορισμός των βλαβών αυτών σε περιοχές, που είχαν προηγουμένως ακτινοβοληθεί, ελλείψει ανάλογων βλαβών σε άλλες περιοχές, υποδηλώνουν την αιτιολογία. Οι ακτινικές βλάβες στο αρτηριακό τοίχωμα εξελίσσονται βραδέως. Αυτός είναι ο λόγος που η νόσος συνήθως γίνεται κλινικά έκδηλη τουλάχιστον μια δεκαετία μετά την ακτινοθεραπεία.1,2

Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η παρουσίαση της εμπειρίας της Αγγειοχειρουργικής Κλινικής του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου Αθηνών στην αντιμετώπιση της ισχαιμίας των κάτω άκρων, απότοκου ακτινοθεραπείας.