Ο Π.Ι.Σ. ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΘΕΣΜΙΚΟ ΦΟΡΕΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΙΑΤΡΩΝ. ΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΒΗΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ Π.Ι.Σ., ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΣΥ ΚΑΙ ΣΥΝΙΣΤΑ ΜΕΣΟ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.
Ο Π.Ι.Σ. ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΘΕΣΜΙΚΟ ΦΟΡΕΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΙΑΤΡΩΝ. ΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΒΗΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ Π.Ι.Σ., ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΣΥ ΚΑΙ ΣΥΝΙΣΤΑ ΜΕΣΟ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.
Menu

Δ. ΜΠΟΥΡΟΣ: ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΙΟ 3/2/2021

Η πανδημία από τον SARS-COV2 (COVID-19) είναι η χειρότερη πανδημία από το 1918. Το 2020 μπορεί να είναι ένα μεταμορφωτικό έτος του 21 αιώνος. Μας τονίζει τα όρια της ιατρικής και την σημασία της κοινωνίας, όπως την γνωρίζουμε  από την κλασική γραμματολογία με τον Οιδίποδα Τύραννο του Σοφοκλή. 

Σήμερα, όπως τονίζει και ο γενικός διευθυντής του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας Tedros Ghebreyesus, δεν μαχόμαστε μόνο την πανδημία, μαχόμαστε και την παραπληροφόρηση. «Ψευδείς ειδήσεις, παραπληροφόρηση, και θεωρίες συνωμοσίας είναι επικρατούσες την εποχή των κοινωνικών μέσων και έχουν εκτοξευθεί, η κατάσταση είναι σοβαρή επειδή επηρεάζει την εμπιστοσύνη στο σύστημα υγείας και των προγραμμάτων αντιμετώπισης».

Ιατρική παραπληροφόρηση και μη ελεγμένο κείμενο αναφορικά με τον COVID-19 διαδίδεται με επικίνδυνη ταχύτητα από τα κοινωνικά μέσα. Η παραπληροφόρηση αφορά θέματα σχετικά με την μάσκα, την ύπαρξη του κορωνοϊού και το εμβόλιο. Στο παρελθόν, η παραπληροφόρηση για τα εμβόλια απέτρεψε γονείς από το να εμβολιάσουν τα παιδιά τους κατά της ιλαράς και άλλων επικίνδυνων ασθενειών, με αποτέλεσμα την έκρηξη νέων περιπτώσεων ιλαράς.

Διαβάζουμε ακόμη ότι μεγάλη μερίδα υγειονομικών εκφράζουν δισταγμό ή αρνούνται να υποβληθούν σε εμβολιασμό,  δίνοντας ένα κακό και εν πολλοίς ανεύθυνο μήνυμα στον πληθυσμό, με οδυνηρές συνέπειες.  

Το 2019 πέθαναν 207.500 παγκοσμίως (κυρίως παιδιά και έφηβοι) εξαιτίας της ιλαράς. Ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε κατά 50% μεταξύ 2016 και 2019. Γιατί μειώθηκε σημαντικά ο αριθμός των παιδιών που κάνουν το εμβόλιο της ιλαράς. Αυτό ήταν αδιαμφισβήτητα μια επιτυχία του αντιεμβολιαστών.

Τα νέα εμβόλια μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης συμπτωμάτων και πιθανά τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης από τον ιό, σε πρωτόγνωρα ποσοστά. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί ταυτόχρονα μειώνεται ο κίνδυνος νοσηλειών, ο κίνδυνος απώλειας ανθρώπινων ζωών και πιθανά ο κίνδυνος μακροχρόνιων επιπλοκών που προκαλεί ο ιός σε ορισμένους ασθενείς, όπως επιπλοκές από το καρδιαγγειακό και το αναπνευστικό σύστημα.

Η ΕΕ έχει πιέσει τεχνολογικούς κολοσσούς, όπως το Facebook, το Twitter, την Google και την Microsoft, να σταματήσουν τη διάδοση ψευδών ειδήσεων για τον Covid19. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, να τεθούν υπό αμφισβήτηση περισσότεροι από 3,4 εκατομμύρια ύποπτοι λογαριασμοί στο Twitter.

Οι καλύτερος τρόπος να πείσουμε τους ανθρώπους που πιστεύουν στις θεωρίες συνωμοσίας, είναι να δείξουν ενσυναίσθηση, επικαλούμενοι την κριτική σκέψη και αποφεύγοντας να τους γελοιοποιήσουμε, πρακτική που έχει το αντίθετο από το αναμενόμενο αποτέλεσμα.

ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΜΠΟΥΡΟΣ, MD, PhD, FERS, FCCP, APSR

Ομότιμος Καθηγητής Πνευμονολογίας

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

www.bouros.eu,

d.bouros@iatriko.gr, debouros@gmail.com

Σχετιζόμενα άρθρα

Αθ. Εξαδάκτυλος για συνωστισμό: Σφίγγεται το στομάχι μας

Tις προ κορωνοϊού εποχές που θύμισε, το Σάββατο, η Ερμού κλήθηκε να σχολιάσει ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, στην εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει» του Open. «Σφίγγεται το στομάχι μας, αυτό ακριβώς θέλαμε να αποφύγουμε, γι’ αυτό ακριβώς υπήρχε η πρόβλεψη για τρίωρα ραντεβού και για ραντεβού στα μαγαζιά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου σχολίασε. […]