Η ιαματική ιατρική είναι συμπληρωματική θεραπευτική μέθοδος της κλασικής ιατρικής καιεπομένως συνδυάζονται και αλληλοσυμπληρώνονται για την επίτευξη του καλύτερου δυνατούθεραπευτικού αποτελέσματος.
Η Εισπνοθεραπεία καλείται η θεραπευτική πράξη που βασίζεται στην επαφή ατμών και σταγονιδίων που προέρχονται από το μεταλλικό νερό με το βλεννογόνο του αναπνευστικού συστήματος.Για την εφαρμογή της χρησιμοποιούνται ειδικές συσκευές που μετατρέπουν το ιαματικό νερό σε σταγονίδια και το εκτοξεύουν με δύναμη στις αεροφόρους οδούς. Με τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται για την εισπνοθεραπεία είναι οι εισπνοές , η νεφελοποίηση, το αεροζόλ, το Humageκαι οι πλύσεις.
Η δράση των ιαματικών νερών στο αναπνευστικό οφείλεται στο μηχανικό καθαρισμό των βλεννογόνων από τις εκκρίσεις, στη θερμική δράση που προκαλεί υπεραιμία και στην ειδική δράση των συστατικών τους
Οι κύριες παθήσεις του ανωτέρου αναπνευστικού συστήματος για τις οποίες ενδείκνυνται η εισπνοθεραπεία είναι: απλή χρόνια ρινίτιδα, υπερτροφική ρινίτιδα, αδενοειδίτιδες, χρόνιες φαρυγγίτιδες, ατροφικές ρινίτιδες, φαρυγγίτιδες, καταρροϊκές και χρόνιες λαρυγγίτιδες από επέκταση ρινοφαρυγγικών φλεγμονών ή από εισπνοές ερεθιστικών ουσιών, επαγγελματικές λαρυγγίτιδες.
Οι κύριες παθήσεις του κατώτερου αναπνευστικού που ωφελούνται από την εισπνοθεραπεία είναι το βρογχικό άσθμα και η χρόνια βρογχίτιδα. Αντενδείξεις αποτελούν η φυματίωση, το βαρύ εμφύσημα με κάμψη της δεξιάς καρδιάς, η μη ρυθμισμένη αρτηριακή υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, η νεφρική, ηπατική και καρδιακή ανεπάρκεια, ο καρκίνος, οι οξείες λοιμώξεις.
Τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα ιαματικά νερά είναι:
Τα θειούχα διακρίνονται ανάλογα με τη σύσταση τους σε θειονατριούχα, θειοασβεστούχα και μικτά (χλωριοθειούχααρσενικούχα). Η δράση τους οφείλεται στην παρουσία υδροθείου (H2S) το οποίο περιέχεται είτε ως αέριο ή υπό τη μορφή του Na2S (θειούχου νατρίου). Eίναι άχρωμο, τοξικό και εύφλεκτο αέριο με χαρακτηριστική μυρωδιά κλούβιου αυγού. Και απαντάται φυσιολογικά στα αέρια ηφαιστίων καθώς και στα νερά πηγαδιών.
Το μεταλλικό νερό που περιέχει υδρόθειο (H2S) φαίνεται ότι έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και προκαλεί αύξηση του επιπέδου των αντισωμάτωνIgA, IgM και IgG, προκαλείδε υπεραιμία που βοηθά στη ρευστοποίηση των πτυέλων και στην αύξηση της κίνησης των κροσσών του βρογχικού δένδρου. Παρουσιάζουν βακτηριοστατική δράση επίσης για αυτό το λόγο χρησιμοποιούνται σε χρόνιες φλεγμονές του αναπνευστικού συστήματος.
Τα θειϊκάμειώνουν την υπεραντιδραστικότητα των βρόγχων, ρευστοποιούν τα πτύελα, αυξάνουν την κίνηση των κροσσών και ευνοούν την αναγέννηση του βρογχικού επιθηλίου για αυτό και χρησιμοποιούνται στο βρογχικό άσθμα.
Τα Αλατοβρωμοϊωδιούχα βοηθούν στη ρύθμιση του θυρεοειδούς και στη γενική αύξηση του μεταβολισμού των κυττάρων, στη ρύθμιση του τόνου του φυτικού νευρικού συστήματος και στην ελάττωση του βρογχικού σπασμού ενώ προκαλούν και τοπική αντισηψία για αυτό χρησιμοποιούνται σε χρόνιες φλεγμονές του αναπνευστικού συστήματος.
Τα Ραδιενεργάπροκαλούν βρογχοδιαστολή διεγείροντας τους β΄ αδρενεργικούς υποδοχείς για αυτό χρησιμοποιούνται σε χρόνιες φλεγμονές του αναπνευστικού συστήματος.
Τα ιαματικά νερά έχουν χρησιμοποιηθεί με τη μορφή ατμών, εκνεφώματος και ρινοπλύσεων στη θεραπεία της χρόνιας ρινοκολπίτιδας και αλλεργικής ρινίτιδας προσφέροντας συμπτωματική και εργαστηριακή βελτίωση. Με θεραπεία 12-14 ημερών που περιλαμβάνει 2 φορές την ημέρα θεραπεία εισπνοών και 4 φορές την ημέρα ρινοπλύσεις ελαττώνεται η δυσχέρεια της ρινικής αναπνοής, η ρινόρροια, η κεφαλαλγία και η υποσμία.
Μετεγχειρητικά τα ιαματικά νερά έχουν δοκιμαστεί ως προς την ικανότητά τους να προάγουν την επούλωση και την ομαλοποίηση του ρινικού βλεννογόνου, ενώ το μετεγχειρητικό οίδημα ελαττώνεται και ο ασθενής διαπιστώνει ταχύτερη βελτίωση των συμπτωμάτων του ύστερα από ρινοπλύσεις με θειούχα νερά. Ρινολογικές επεμβάσεις στις οποίες έχουν δοκιμαστεί τα ιαματικά νερά είναι η λειτουργική ενδοσκοπική χειρουργική της χρόνιας ρινοκολπίτιδας, η ρινοπλαστική και η υποβλεννογόνια καυτηρίαση των κάτω ρινικών κογχών λόγω αγγειοκινητικής ρινίτιδας.
Αποτελεί μονόδρομο η καθιέρωση της Ιαματικής Ιατρικής για την οικονομικήανάπτυξη της Ελλάδας συνεπικουρούμενη με τη διαχείριση έργων χρηματοδοτούμενων από τοναναπτυξιακό νόμο ΕΣΠΑ, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα Επενδύσεων, πρόγραμμα Horizon 2020,ΣΔΙΤκαι άλλα προγράμματα και αφετέρου η ανάρτηση της διαδικτυακής πλατφόρμας «alliwantgreece».
Η δημιουργία του 12μηνου μοντέλου τουρισμού περιόδου στο απαράμιλλο και μοναδικό βιοκλίματης Ελλάδας, με τον απόλυτο συνδυασμό και όλων των ειδικών και εναλλακτικών μορφώντουρισμούεξασφαλίζει εντυπωσιακά οικονομικά οφέλη με τηνανάπτυξη κέντρων ιαματικής ιατρικής και ευεξίας «HealthResort» σε όλη την Ελληνική επικράτεια.
Κωνσταντίνος Κουσκούκης
Καθηγητής Δερματολογίας – Νομικός –
Πρόεδρος της Ελληνικής
Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής –
Πρόεδρος Παγκόσμιας Ακαδημίας Κινέζικης
και Συμπληρωματικής Ιατρικής