Ο Π.Ι.Σ. ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΘΕΣΜΙΚΟ ΦΟΡΕΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΙΑΤΡΩΝ. ΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΒΗΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ Π.Ι.Σ., ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΣΥ ΚΑΙ ΣΥΝΙΣΤΑ ΜΕΣΟ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.
Ο Π.Ι.Σ. ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΘΕΣΜΙΚΟ ΦΟΡΕΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΙΑΤΡΩΝ. ΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΒΗΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ Π.Ι.Σ., ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΣΥ ΚΑΙ ΣΥΝΙΣΤΑ ΜΕΣΟ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.
Ανακοινώσεις
Αναφορά από τη συμμετοχή του Δικτύου Νέων Ιατρών Ελλάδας στη Γενική Συνέλευση του Ευρωπαϊκού Συλλόγου Νέων Ιατρών, Πράγα, 25-26/10/2024 Ασφάλιση στον e-ΕΦΚΑ ιατρών και οδοντιάτρων του κλάδου του Εθνικού Συστήματος Υγείας(Ε.Σ.Υ.) που ασκούν ιδιωτικό έργο, ως μη μισθωτοί Παρέμβαση για το clawback: Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος εκπέμπει SOS.Οι κλινικοεργαστηριακοί ιατροί και τα εργαστήρια σε οικονομική ασφυξία λόγω του εξουθενωτικού clawback Εβδομαδιαία Έκθεση Επιδημιολογικής Επιτήρησης Αναπνευστικών Λοιμώξεων Εβδομάδα 44/2024 (28 Οκτωβρίου 2024 – 03 Νοεμβρίου 2024 Δελτίο Τύπου του W.M.A.: Αναθεωρημένη Διακήρυξη του Ελσίκι, η οποία εγκρίθηκε από την παγκόσμια ιατρική κοινότητα, για την ενίσχυση των δεοντολογικών προτύπων στην κλινική έρευνα, όπου συμμετέχουν άνθρωποι Αίτημα για υποβολή προτάσεων για την διοργάνωση εορταστικών δράσεων για τα 100 έτη από την Ίδρυση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ)

Η συμβολή της ποσιθεραπέιας στον ιαματικό τουρισμό.

Η ιαματική ιατρική είναι συμπληρωματική θεραπευτική μέθοδος της κλασικής ιατρικής και επομένως συνδυάζονται και αλληλοσυμπληρώνονται για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού θεραπευτικού αποτελέσματος.Οι θεράποντες ιατρτοί έχοντας στο θεραπευτικό τους οπλοστάσιο τα προιόντα της σύγχρονης φαρμακοβιομηχανίας αξιοποιώντας τα αποτελέσματα της καινοτόμου έρευνας πάνω στα φάρμακα θα πρέπει να προσεγγίζουν συμπληρωματικά και όχι απαξιωτικά τα επιστημονικά αποτελέσματα της έρευνας της ιαματικής ιατρικής προς όφελος πάντα των ασθενών χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες.

Ποσιθεραπεία η οποία είναι η χρήση ιαματικού νερού με πόση για θεραπευτικούς σκοπούς καθώς εισάγονται στον οργανισμό όλα τα διαλυμένα στο νερό μεταλλικά στοιχεία, δηλαδή άλατα, κολλοειδή και ιόντα τα οποία μεταφέρονται σε όλα τα όργανα και τους ιστούς όπου ασκούν φαρμοκοδυναμική και βιολογική δράση. Είναι γνωστή η χρησιμότητα του νερού για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού.

Στην ποσιθεραπεία, η ευεργετική δράση των θερμομεταλλικών νερών οφείλεται στην παρουσία των ιχνοστοιχείων, τα οποία δρουν σε ενζυμικό ή κυτταρικό επίπεδο αλλά και στην

 ισορροπία συμπαθητικού- παρασυμπαθητικού συστήματος καθώς  το διοξείδιο του άνθρακα απορροφάται από τον οργανισμό και προκαλεί αγγειοδιαστολή και κατά συνέπεια βελτίωση της κυκλοφορίας  του αίματος στα αγγεία αλλά και πτώση της αρτηριακής πίεσης.

Τα μεταλλικά νερά κατά την ποσιθεραπεία αρχικά, δρουν στο βλεννογόνο του πεπτικού συστήματος και στους πολυάριθμους νευρικούς υποδοχείς του  μηχανικού, χημικού και θερμικού τύπου που βρίσκονται σε αυτόν καθώς και στους υποδοχείς των τοπικών ενδοκρινικών κυττάρων  διασκορπισμένων  στο πεπτικό σύστημα.

Με την πόση των μεταλλικών νερών παρατηρείται ρύθμιση της πεπτικής λειτουργίας σε παθήσεις

του γαστρεντερικού συστήματος, του ήπατος και των  χοληφόρων, η οποία επιτυγχάνεται με τις  ανθρακικές ρίζες που περιέχονται σε πολλά ιαματικά νερά καθώς  προκαλούν διέγερση της λειτουργίας του στομάχου, αύξηση της περισταλτικότητας του εντέρου και  αύξηση της εκκριτικής του λειτουργίας του.

Τα ιαματικά μεταλλικά νερά παρουσιάζουν επίσης και μηχανική δράση, καθώς η διέλευσή τους από τον πεπτικό σωλήνα απομακρύνει τη βλέννη και τα ερεθιστικά στοιχεία και υποβοηθά την απομάκρυνσή τους από το έντερο και την τελική αποβολή τους. Στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, τα θειικά ασβεστούχα νερά επαναφέρουν την ομαλή λειτουργία αυτού, ενώ σε περιπτώσεις ατονίας του παχέος εντέρου βοηθά η πόση χλωριονατριούχων νερών.

Τα τελευταία χρόνια έχει αποδειχθεί ότι σημαντικό ρόλο για το ορμονικό σύστημα του πεπτικού συστήματος παίζει η εσωτερική λήψη των ιαματικών νερών προκαλώντας αύξηση της έκκρισης όλων των ορμονών του πεπτικού συστήματος.

Η ποσιθεραπεία έχει αποδειχθεί ότι χρησιμεύει στη ρύθμιση της λειτουργίας της χοληδόχου κύστης, βοηθώντας στην αντιμετώπιση της δυσκινησίας της χοληδόχου κύστης , αυξάνοντας τη συσταλτικότητά της με τα θειικά ασβεστούχα, θειικά και τα διττανθρακικά άλατα να βοηθούν στην αντιμετώπιση της υπερκινητικότητας με συνύπαρξη σπασμού του σφικτήρα του κοινού χοληδόχου πόρου.

Τα ανθρακικά ολιγομεταλλικά, που περιέχουν και αυξημένη ποσότητα CO2 εκτός των αλάτων , των ιχνοστοιχείων και  των μετάλλων, προκαλούν  διουρητική δράση που αποδίδεται στην ταχεία και αθρόα απορρόφηση τους από το γαστρικό βλεννογόνο, τα περισσότερα μάλιστα  δρούν στο ηπατικό κύτταρο  εξαιτίας της χημικής τους σύστασης και της φαρμακοδυναμικής τους δράσης.

Τα σιδηρούχα μεταλλικά νερά στην ποσιθεραπεία έχουν κύριο δραστικό συστατικό το σίδηρο και σε δεύτερη μοίρα έρχονται το CO2 και το As που συνυπάρχουν συχνά στα σιδηρούχα νερά. Με την παρουσίαση σιδήρου προάγεται η αιμοποίηση και αυξάνεται ο αριθμός των ερυθρών αιμοσφαιρίων και το ποσό της αιμοσφαιρίνης ενώ αυξάνεται επίσης η όρεξη και το βάρος του σώματος.

Σημαντικοί αναπτυξιακοί παράγοντες είναι αφενός η συνειδητοποίηση της ηγεσίας του Υπουργείου Τουρισμού ότι η ανάπτυξη του Ιαματικού Τουρισμού αποτελεί μονόδρομο για την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας συνεπικουρούμενη με τη διαχείρηση έργων χρηματοδοτούμενων από τον αναπτυξιακό νόμο ΕΣΠΑ,την  Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα Επενδύσεων,το  πρόγραμμα Horizon 2020,το ΣΔΙΤ και άλλα προγράμματα και αφετέρου η ανάρτηση της διαδικτύακης πλατφόρμας

<<Greecefromhome>> και η έγκαιρη διαφημιστική προβολή της Ελλάδος από τον ΕΟΤ.

Η δημιουργία μοντέλου της 12μηνης τουριστικής περιόδου στο απαράμιλλο και μοναδικό βιοκλίμα της Ελλάδας, με τον απόλυτο συνδυασμό και όλων των ειδικών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού υπό μορφή συνεργατικών μοντέλων εξασφαλίζει εντυπωσιακά οικονομικά οφέλη με την ανάπτυξη κέντρων ιαματικής ιατρικής και ευεξίας, σε όλη  την Ελλήνικη επικράτεια, καθόσον οι ιαματικοί φυσικοί πόροι υπάρχουν διεσπαρμένοι πανελλαδικά προωθώντας τον ποιοτικό και όχι ποσοτικό τουρισμό τεσσάρων εποχών.

Κωνσταντίνος Κουσκούκης
Καθηγητής Δερματολογίας – Νομικός –
Πρόεδρος της Ελληνικής
Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής –
Πρόεδρος Παγκόσμιας Ακαδημίας Κινέζικης
και Συμπληρωματικής Ιατρικής