Ο Π.Ι.Σ. ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΘΕΣΜΙΚΟ ΦΟΡΕΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΙΑΤΡΩΝ. ΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΒΗΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ Π.Ι.Σ., ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΣΥ ΚΑΙ ΣΥΝΙΣΤΑ ΜΕΣΟ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.
Ο Π.Ι.Σ. ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΘΕΣΜΙΚΟ ΦΟΡΕΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΙΑΤΡΩΝ. ΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΒΗΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ Π.Ι.Σ., ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΣΥ ΚΑΙ ΣΥΝΙΣΤΑ ΜΕΣΟ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.
Menu

Η συμβολή της πηλοθεραπείας στον Τουρισμό Υγείας

Η Πηλοθεραπεία (ιλυοθεραπεία – λασποθεραπεία) είναι η εφαρμογή πηλού ή λάσπηςσε πάσχοντα σημεία του σώματος, με εμβάπτιση του σώματος σ’ αυτόν καθώς και με ολική ή μερική επάλειψη. Η δράση του πηλού αποδίδεται κυρίως στις υψηλές θερμοκρασίες 40ο-48οC, επειδή τα ιόντα του θείου και του ραδονίου απορροφώνται ευκολότερα με αυτό τον τρόπο. 

Ο ιαματικός πηλός αποτελεί ένα σύνθετο μείγμα στερεού υποστρώματος και ιαματικού νερού, το χώμα δε που επιλέγεται από εδάφη ηφαιστιογενή, προσχώσεις και έλη, ωριμάζει με το ιαματικό νερό για πολλούς μήνες ή χρόνια υφιστάμενο,ζυμωτικές επεξεργασίες, αποκτώνταςφυσικοχημικές ιδιότητες με την παρουσία ζώντων οργανισμών που διευκολύνουν την απορρόφηση του θείου και του ραδονίου και δρουν θεραπευτικά. 

Στην πηλοθεραπεία ο μηχανισμός δράσης ποικίλλει καθώς οι πηλοί, με τα οργανικά και ανόργανα συστατικά και ιόντα που περιέχουν, ασκούν ποικίλες δράσεις, όπως: καταπραϋντικήδράση,δράση της ασκούμενης υδροστατικής πίεσης, αντισηπτική δράση, δράση αύξησης της ηλεκτρικής αγωγιμότητας και της θερμότητας του σώματος.

Η θεραπευτική αγωγή με πηλό δεν αντικαθιστά τα φάρμακα αλλά προσφέρει καλύτερη ψυχική και φυσική αποκατάσταση, συμβάλλοντας  στην ελάττωση  του πόνου και της φλεγμονής, καθορίζεται δε από τον ειδικό ιατρό του πηλοθεραπευτηρίου, και περιλαμβάνει 21 εφαρμογές διάρκειας 20min ανα εξάμηνο.

Η πηλοθεραπείααξιοποιεί τις θεραπευτικές δυνατότητες της Ιαματικής Ιατρικής υπερβαίνοντας το παραδοσιακό λουτρικό μοντέλο της αποκλειστικής χρήσης των ιαματικών φυσικών πόρων. Η Ιαματική Ιατρική μέχρι σήμερα είχε εμπειρική υπόσταση, με τη βοήθεια όμως της επιστημονικής τεκμηρίωσης της θερμικής, μηχανικής και ειδικότερα της χημικής και βιολογικής δράσης των ιαματικών φυσικών πόρων αναδείχτηκε ως μία συμπληρωματική θεραπευτική μέθοδος της Κλασικής Ιατρικής.

Οι θεραπευτικές δράσεις της πηλοθεραπείας αφορούν άτομα όλων των ηλικιών για παθήσεις του μυοσκελετικού, νευρικού,καρδιαγγειακούκαι ενδοκρινολογικού συστήματος, γυναικολογικές, αλλεργικές, καθώς και δερματολογικές παθήσεις, ειδικότερα η  ψωρίαση, καθόσο υπάρχουν  100.000.000 ασθενείς παγκοσμίως (ΠΟΥ)καθιστώντας τους ασθενείς αναγκαστικούς repeaters, για να έχουμε τουρισμό 4 εποχών. Η θεραπεία αυτή συμπληρώνεται ως αντικαπνιστική και αγχολυτική θεραπεία, ψυχοθεραπεία, διατροφολογία, ψηφιακή αποτοξίνωση και ευεξία σωματικής μεταμόρφωσηςσε συνδυασμό πάντα με όλες τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού που συνάδουν με το πνεύμα της βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης, προσδίδει μάλιστα προστιθέμενη αξία στο τουριστικό προϊόν των τόπων προορισμού των απαιτητικών πλέον τουριστώνπου προτιμούν και την ολιστική προσέγγιση της Ιατρικής (meditation).

Η στρατηγική ανάπτυξης των υπηρεσιών των ιαματικών πηγών και κέντρων θαλασσοθεραπείας προσδίδει μεγάλο περιθώριο κέρδους σε σύγκριση πάντα με την απόδοση των κτιριακών υποδομών, οι υπηρεσίες δε αυτές παρέχονται όχι μόνο στους ασθενείς-πελάτες, αλλά και στους συνοδούς τους εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη επισκεψιμότητα και οικονομικά οφέλη.

Η νέα άνθηση του Ιαματικού Τουρισμού διεθνώς επιβάλει στην χώρα μας να διεκδικήσειμερίδιο της παγκόσμιας αγοράς καθώς ο τζίρος του Ιαματικού Τουρισμού ανήλθε σε 56,2 δις δολ. το 2017 με προβλεπόμενη άνοδο 6,5% για το 2022 ενώ ο παγκόσμιος τζίρος του Τουρισμού Υγείας ανήλθε σε 4,5 τρις δολ. το 2018 (GlobalWellnessInstitute).

Νέα εποχή για τον τουρισμό υγείας στην Ελλάδα προδιαγράφεται από την προαναγγελθείσα σύσταση του Οργανισμού Αξιοποίησης των Ιαματικών Πηγών και τη συνεργασία μεταξύ της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece) και του Ελληνικού Συμβουλίου Τουρισμού Υγείας ELITOURως διαμεσολαβητικού εταίρου για την επανεκκίνηση του τουρισμού υγείας με μεθοδικά και στοχευμένα βήματα προς προσέλκυση επενδύσεων, μια σημαντική πρωτοβουλία καθόσο η εμπειρία και η τεχνογνωσία αμφοτέρων εγγυώνται τόνωση της Ελληνικής οικονομίας, ενεργοποιώντας την οικονομική διπλωματία.

Επιβάλλεται να ατενίζουμε την μετα-Covid εποχή με αισιοδοξία, αρκεί ο τουρισμός υγείας να γίνει ο πρώτος πυλώνας ανάκαμψης του ελληνικού τουρισμού με στοιχεία ανασυγκρότησης από ποσοτικό σε ποιοτικό τουρισμό 365 ημερών με σκοπό την θεραπεία, αποκατάσταση, πρόληψη, ευεξία και αντιγήρανση. Στην Ευρώπη το ποσοστό ταξιδιωτών τρίτης και τέταρτης ηλικίας είναι αυξανόμενο από 15% (2010) σε 26% (2030) και 32% (2050),αντιπροσωπεύοντας το 1/3  της συνολικής τουριστικής ανάπτυξης. Στην Ελλάδα ο Τουρισμός Υγείας θα προσφέρει3,6 δις ευρώ στο Α.Ε.Π. και 173.000 θέσεις εργασίας στην προσεχή πενταετία, τα οποία θα ανέλθουν στα 27 δις ευρώ με το συνεπακόλουθο real estate, Εάν επιτύχουμε το αναπτυξιακό μοντέλο του ψηφιακού μετασχηματισμού, της πράσινης και κυκλικής οικονομίας, αξιοποιώντας τους πόρους των 72 δις ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης ΕΣΠΑ και ΚΑΠ.

Κωνσταντίνος Κουσκούκης
Καθηγητής Δερματολογίας – Νομικός –
Πρόεδρος της Ελληνικής
Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής –
Πρόεδρος Παγκόσμιας Ακαδημίας Κινέζικης
και Συμπληρωματικής Ιατρικής

Σχετιζόμενα άρθρα

ΓΕΦΥΡΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η ανάγκη ενεργοποίησης του πολύτιμου δυναμικού των Απόδημων Ελλήνων, για την προώθηση του τουρισμού υγείας της Ελλάδας καθώς και η αξιοποίησή του στην πολιτική και αναπτυξιακή πολιτική της χώρας μας τονίστηκε από τον πρόεδρο του ΙΣΑ και της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη, στο πλαίσιο Συνέντευξης Τύπου που δόθηκε με αφορμή την ανακοίνωση ίδρυσης του νέου Γραφείου  Αποδήμου Ελληνισμού, από την ΚΕΔΕ. Παρουσία δύο Προέδρων από τις μεγαλύτερες Ελληνικές Ομογενειακές Κοινότητες του κόσμου, της Μελβούρνης και του Μόντρεαλ, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ, απηύθυνε ανοιχτό κάλεσμα προς την Νομοθετική και Εκτελεστική Εξουσία, την Αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες, για συστράτευση δυνάμεων με τον Ελληνισμό της Ομογένειας, ζητώντας ενότητα για την ενδυνάμωση της χώρας και το καλό του τόπου.

 

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΥΓΕΙΑΣ IMTJ MEDICAL TRAVEL SUMMIT

Τις προϋποθέσεις για να παίξει η χώρα μας σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια αγορά του τουρισμού υγείας αποκάλυψαν κορυφαίοι ομιλητές που συμμετείχαν στο διεθνές συνέδριο για τον τουρισμό υγείας IMTJ Medical Travel Summit

Τις  αναγκαίες προϋποθέσεις προκειμένου να  παίξει η χώρα μας σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια αγορά του τουρισμού υγείας επεσήμαναν κορυφαίοι ομιλητές  και εμπειρογνώμονες  που συμμετείχαν  στο διεθνές συνέδριο για τον τουρισμό υγείας IMTJ Medical Travel Summit που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του ΙΣΑ και της ΚΕΔΕ στην Αθήνα (21 -24 Μαΐου 2018,  ξενοδοχείο Wyndham Grand Athens). Το IMTJ Medical Travel Summit 2018, το οποίο διοργανώνεται από το Συμβούλιο Ελληνικού Ιατρικού Τουρισμού ΕΛΙΤΟΥΡ και το  International Medical Travel Journal αποτελεί υψηλού επιπέδου διοργάνωση, με διεθνές κύρος που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στη χώρα μας με συνέδρους  από όλο τον κόσμο. Οι ομιλητές  επεσήμαναν  την ανάγκη διασφάλισης της επιστημονικής αξιοπιστίας των χωρών που προσφέρουν υπηρεσίες υγείας στους τουρίστες- ασθενείς ενώ τόνισαν ότι η Ελλάδα ως ανερχόμενος προορισμός μπορεί να πρωταγωνιστήσει σε αυτή τη  δυναμική και πολλά υποσχόμενη αγορά παρά τη μακροχρόνια οικονομική κρίση και τα κενά στο θεσμικό πλαίσιο που αφήνουν θολά τοπία. Ο  Γ. Πατούλης, πρόεδρος ΙΣΑ,ΚΕΔΕ και ΕΛΙΤΟΥΡ, στο πλαίσιο της ομιλίας του τόνισε τα ισχυρά πλεονεκτήματα της χώρας μας που μπορούν να την καταστήσουν  σημαντικό παίχτη στην παγκόσμια αυτή αγορά.