Ο Π.Ι.Σ. ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΘΕΣΜΙΚΟ ΦΟΡΕΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΙΑΤΡΩΝ. ΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΒΗΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ Π.Ι.Σ., ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΣΥ ΚΑΙ ΣΥΝΙΣΤΑ ΜΕΣΟ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.
Ο Π.Ι.Σ. ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΘΕΣΜΙΚΟ ΦΟΡΕΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΙΑΤΡΩΝ. ΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΒΗΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ Π.Ι.Σ., ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΣΥ ΚΑΙ ΣΥΝΙΣΤΑ ΜΕΣΟ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.
Menu

ΕΟΠΕ: 3η δόση εμβολίου κατά της νόσου COVID-19

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με αφορμή την πρόσφατη έναρξη χορήγησης αναμνηστικής δόσης εμβολίου κατά του κορωνοιού SARS-CoV-2 στη χώρα μας, η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (Ε.Ο.Π.Ε.) υπενθυμίζει την αναγκαιότητα προτεραιοποίησης των ογκολογικών ασθενών καθώς και του υγειονομικού προσωπικού που απασχολείται σε μονάδες ευπαθών ογκολογικών και ανοσοκατασταλμένων ασθενών.


Συγκεκριμένα οι θέσεις της Εταιρείας σχετικά με τον εμβολιασμό διαμορφώνονται επιγραμματικά ως εξής:

  • Η αναγκαιότητα προτεραιοποίησης των ογκολογικών ασθενών διατυπώθηκε από την Ε.Ο.Π.Ε. τον Ιανουάριο 2021, όπως και εφαρμόστηκε όταν ξεκίνησε η εκστρατεία εμβολιασμού στη χώρα μας.
  • Ο εμβολιασμός με τα διαθέσιμα εγκεκριμένα εμβόλια είναι ασφαλής και αποτελεσματικός στους ασθενείς με συμπαγείς όγκους. Οι επιμέρους ιδιαιτερότητες ως προς το χρονισμό του εμβολιασμού των ογκολογικών ασθενών ανάλογα με το στάδιο της νόσου, τη θεραπεία που λαμβάνουν και τις επιδημιολογικές συνθήκες έχουν ανακοινωθεί επίσης τον Ιανουάριο 2021 και είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα μας hesmo.gr.
  • Η νόσος COVID-19 αλλά και η μόλυνση από τον ιό προκαλεί καθυστερήσεις στη θεραπεία και παρακολούθηση των ογκολογικών ασθενών, με δυσμενείς συνέπειες στην πορεία της νόσου και την ποιότητα ζωής.
  • Η σύσταση για εμβολιασμό είναι καθολική για τους ασθενείς με συμπαγείς όγκους με τη συνδρομή και καθοδήγηση του θεράποντα παθολόγου-ογκολόγου.
  • Η αναμνηστική δόση χορηγείται ήδη κατά προτεραιότητα σε ογκολογικούς ασθενείς υπό θεραπεία σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες και τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού και μετά από επίσημη τοποθέτηση της Εταιρείας μας τον Αύγουστο 2021. Οι κατηγορίες νοσημάτων και θεραπειών, καθώς και ο χρονισμός της χορήγησης αναμνηστικής δόσης ως προς την τρέχουσα θεραπεία είναι κατ’ αναλογία με τις οδηγίες του αρχικού εμβολιασμού (1-2 δόσεις).
  • Η αναμνηστική δόση χορηγείται κατά προτίμηση με mRNA εμβόλια ανεξαρτήτως του προηγηθέντος σχήματος εμβολιασμού (1 ή 2 δόσεις). Το μεσοδιάστημα 6-8 μηνών που αναφέρεται ως βέλτιστο για την 3η δόση, αναφέρεται σε ανοσοεπαρκείς ασθενείς. Στην κατηγορία των ογκολογικών ασθενών, η 3η δόση μπορεί να γίνει ακόμη και 1 μήνα μετά την 2η, ώστε να εξασφαλιστεί η επαγωγή της κατάλληλης ανοσίας και να υπερκαλυφθεί τυχόν αρνητική επίδραση της όποιας υποκείμενης ανοσοανεπάρκειας.
  • Η αναγκαιότητα καθολικού εμβολιασμού του υγειονομικού προσωπικού θεωρείται δεδομένη ως ηθική υποχρέωση έναντι των ασθενών, των οικογενειών, αλλά και των συναδέλφων τους. Ιδιαίτερη σημασία έχει η πράξη αυτή σε περιβάλλοντα εργασίας ευπαθών ομάδων, ανοσοκατασταλμένων ασθενών και ανεμβολίαστων ανηλίκων. Για τους ίδιους λόγους καθίσταται αναγκαία – τουλάχιστον κατ’ επιλογή – η χορήγηση αναμνηστικής δόσης στον ίδιο πληθυσμό.
  • Η αναμνηστική δόση, (α) στο υγειονομικό προσωπικό μονάδων που νοσηλεύουν ευπαθείς και ανοσοκατασταλμένους ασθενείς, αλλά και (β) σε ογκολογικούς ασθενείς χωρίς ενεργό νόσο ή θεραπεία μειώνει την πιθανότητα επαναμόλυνσης αλλά και την πιθανότητα συμμετοχής σε αλυσίδες εξάπλωσης και μετάδοσης του ιού στο προσωπικό, οικογενειακό και εργασιακό περιβάλλον, που ανεξαρτήτως βαρύτητας προκαλεί διακοπές στην εύρυθμη παρακολούθηση και αντιμετώπιση των ογκολογικών ασθενών.


Συμπερασματικά, η Ε.Ο.ΠΕ. υπογραμμίζει την αναγκαιότητα εμβολιαστικής κάλυψης κατά προτεραιότητα τόσο των ογκολογικών ασθενών όσο και του υγειονομικού προσωπικού που υπηρετεί την ογκολογική κοινότητα. Οι ιδιαιτερότητες της κάθε περίπτωσης και τυχόν εξαιρέσεις για ιατρικούς λόγους πρέπει να συζητώνται με το θεράποντα παθολόγο-ογκολόγο. Οι σχετικές οδηγίες και προτάσεις της Εταιρείας μας επικαιροποιούνται ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας και τη συνεχή αναπροσαρμογή στα τρέχοντα επιδημιολογικά και επιστημονικά δεδομένα.

https://www.hesmo.gr/el/

Σχετιζόμενα άρθρα

Η Μονάδα Πολλαπλής Σκλήρυνσης και Απομυελινωτικών Νοσημάτων της Α΄Παν/κής Νευρολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής, ΕΚΠΑ, του Αιγινητείου Νοσοκομείου, ως Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης Σπανίων Αυτοανόσων και Αυτοφλεγμονωδών Νοσημάτων του ΚΝΣ

Το Αιγινήτειο Νοσοκομείο, ως ιστορικό νοσηλευτικό και εκπαιδευτικό πανεπιστημιακό κέντρο στεγάζει την Α΄ Νευρολογική και την Α’ Ψυχιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ΕΚΠΑ. Ως εξειδικευμένο και καταξιωμένο πανεπιστημιακό νοσοκομείο έχει πλούσια εκπαιδευτική και ερευνητική δραστηριότητα, με διακεκριμένο αντίκτυπο και αποτύπωμα  στην κοινωνία. Στο Τμήμα Δ’ της Α’ Παν/κής Νευρολογικής […]

Ενημέρωση της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρείας για την εκδήλωση θρομβωτικών επιπλοκών και θρόμβωσης εγκεφαλικών φλεβών σε έδαφος νόσου COVID-19 και κατόπιν εμβολιασμού για τον ιό SARS-CoV-2, 5 Απριλίου 2021

1 Ενημέρωση της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρείας για την εκδήλωση θρομβωτικών επιπλοκών και θρόμβωσης εγκεφαλικών φλεβών σε έδαφος νόσου COVID-19 και κατόπιν εμβολιασμού για τον ιό SARS-CoV-2Οι ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων ημερών εν μέσω της εξελισσόμενης πανδημίας της νόσου COVID-19, με πρόσφατες δημοσιεύσεις μιας σειράς περιστατικών σοβαρών θρομβώσεων, συμπεριλαμβανομένης της θρόμβωσης εγκεφαλικών φλεβών και φλεβωδών κόλπων, […]