Ο Π.Ι.Σ. ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΘΕΣΜΙΚΟ ΦΟΡΕΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΙΑΤΡΩΝ. ΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΒΗΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ Π.Ι.Σ., ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΣΥ ΚΑΙ ΣΥΝΙΣΤΑ ΜΕΣΟ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.
Ο Π.Ι.Σ. ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΘΕΣΜΙΚΟ ΦΟΡΕΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΙΑΤΡΩΝ. ΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΒΗΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ Π.Ι.Σ., ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΣΥ ΚΑΙ ΣΥΝΙΣΤΑ ΜΕΣΟ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.

Συμπλήρωση ερωτηματολογίου πανελλήνιας εγκεκριμένης μελέτης της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ για τη φυσική δραστηριότητα και τα χρόνια νοσήματα». .

Αγαπητοί ιατροί,

Εκ μέρους της Ιατρικής Σχολής Αθηνών (ΜΔΕ) και του καθηγητή Ιατρικής κ. Μαστοράκου διεξάγουμε για 1η φορά στη χώρα μας εγκεκριμένη πανελλήνια μελέτη σε όλους ιατρούς 12 ειδικοτήτων (Παθολόγοι, Γενικής Ιατρικής, Καρδιολόγοι, Ενδοκρινολόγοι, Ογκολόγοι, Ρευματολόγοι, Αγγειοχειρουργοί, Ορθοπεδικοί, Πνευμονολόγοι, Νεφρολόγοι, Ψυχίατροι και Νευρολόγοι), αναφορικά με τη φυσική δραστηριότητα και άσκηση και τα χρόνια νοσήματα. Παρακαλώ πολύ να διαθέσετε μερικά μόνο λεπτά, ως ειδικός/κη που είστε,  για τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου της μελέτης, που βρίσκεται στον σύνδεσμο: https://forms.gle/v2q3bK8VSAV9syog9 

Υπάρχουν αρκετές μελέτες και δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), που υποστηρίζουν τις ευεργετικές επιδράσεις της τακτικής φυσικής δραστηριότητας στην πρόληψη και τη θεραπεία των χρόνιων μη μεταδιδόμενων νοσημάτων. Στις νεότερες συστάσεις του για τη φυσική δραστηριότητα ο ΠΟΥ (2020) αναφέρει ότι η τακτική φυσική δραστηριότητα μπορεί να προσφέρει οφέλη σε ενήλικες με χρόνια μη μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως είναι ο καρκίνος, η υπέρταση και ο διαβήτης τύπου ΙΙ. Η φυσική δραστηριότητα και η άσκηση συνεπώς πρέπει να χρησιμοποιούνται συνεπικουρικά στη διεπιστημονική προσέγγιση και αντιμετώπιση των χρόνιων μη μεταδιδόμενων νοσημάτων, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ.

Η μελέτη είναι ανώνυμη και προαιρετική και τα δεδομένα της αναμένεται να χρησιμοποιηθούν στην έρευνα και για τη διάχυσή τους στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, με σκοπό να αναπτυχθούν στρατηγικές πολλαπλών κατευθύνσεων, που θα περιλαμβάνουν συμβουλευτικές δράσεις για την προώθηση της φυσικής δραστηριότητας και άσκησης στον χώρο της Ιατρικής και γενικότερα της υγείας.

Κατανοώντας τον φόρτο εργασίας σας, σας ευχαριστώ πολύ και εκ μέρους του καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ κ. Μαστοράκου αλλά και όλης της ερευνητικής μας ομάδας για την πολύτιμη συμβολή σας στην τόσο σημαντική αυτή πανελλήνια μελέτη μας, για τα αποτελέσματα της οποίας θα ενημερωθείτε, όταν ολοκληρωθεί!

Για λεπτομέρειες, σχετικά με την συνοδευτική επιστολή, το έντυπο συγκατάθεσης και την έγκριση της μελέτης από την Επιτροπή Βιοηθικής και Δεοντολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, επισκεφτείτε τον σύνδεσμο:  http://users.uoa.gr/~nikisir/

Στη διάθεσή σας για διευκρινίσεις στο nikisyrou@uth.gr και στο τηλέφωνο 2431047018.

Με τιμή

Δρ Νίκη Σύρου

RN, MPH, PhD

Διδάκτωρ Δημόσιας Υγείας,

Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια

ΤΕΦΑΑ, Πανεπιστήμιο Θεσσσαλίας