Ο Π.Ι.Σ. ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΘΕΣΜΙΚΟ ΦΟΡΕΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΙΑΤΡΩΝ. ΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΒΗΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ Π.Ι.Σ., ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΣΥ ΚΑΙ ΣΥΝΙΣΤΑ ΜΕΣΟ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.
Ο Π.Ι.Σ. ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΘΕΣΜΙΚΟ ΦΟΡΕΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΙΑΤΡΩΝ. ΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΒΗΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ Π.Ι.Σ., ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΣΥ ΚΑΙ ΣΥΝΙΣΤΑ ΜΕΣΟ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.
Ανακοινώσεις
Αναφορά από τη συμμετοχή του Δικτύου Νέων Ιατρών Ελλάδας στη Γενική Συνέλευση του Ευρωπαϊκού Συλλόγου Νέων Ιατρών, Πράγα, 25-26/10/2024 Ασφάλιση στον e-ΕΦΚΑ ιατρών και οδοντιάτρων του κλάδου του Εθνικού Συστήματος Υγείας(Ε.Σ.Υ.) που ασκούν ιδιωτικό έργο, ως μη μισθωτοί Παρέμβαση για το clawback: Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος εκπέμπει SOS.Οι κλινικοεργαστηριακοί ιατροί και τα εργαστήρια σε οικονομική ασφυξία λόγω του εξουθενωτικού clawback Εβδομαδιαία Έκθεση Επιδημιολογικής Επιτήρησης Αναπνευστικών Λοιμώξεων Εβδομάδα 44/2024 (28 Οκτωβρίου 2024 – 03 Νοεμβρίου 2024 Δελτίο Τύπου του W.M.A.: Αναθεωρημένη Διακήρυξη του Ελσίκι, η οποία εγκρίθηκε από την παγκόσμια ιατρική κοινότητα, για την ενίσχυση των δεοντολογικών προτύπων στην κλινική έρευνα, όπου συμμετέχουν άνθρωποι Αίτημα για υποβολή προτάσεων για την διοργάνωση εορταστικών δράσεων για τα 100 έτη από την Ίδρυση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ)

Η σεξουαλική δραστηριότητα των εφήβων και νέων ενηλίκων κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19

ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΣΤΑΥΡΙΔΟΥ1, ΧΡΥΣΑ ΣΑΜΙΑΚΟΥ1, ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΟΥΡΤΗ1, ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΤΣΙΩΡΟΥ1, ΕΛΕΝΗ ΠΑΝΑΓΟΥΛΗ1, ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΘΗΡΙΟΣ1,  ΘΕΟΔΩΡΑ ΨΑΛΤΟΠΟΥΛΟΥ2, ΘΕΟΔΩΡΟΣ Ν. ΣΕΡΓΕΝΤΑΝΗΣ1,2 , ΆΡΤΕΜΙΣ ΤΣΙΤΣΙΚΑ1

1 ΠΜΣ «Στρατηγικές Αναπτυξιακής και Εφηβικής Υγείας», Ιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

2 Θεραπευτική Κλινική, Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», Ιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Sexual Activity in Adolescents and Young Adults through COVID-19 Pandemic

Δημοσιεύτηκε στο:  Children 2021, 8(7), 577; MDPI doi.org/10.3390/children8070577

Εισαγωγή:

Κατά την διάρκεια της πανδημίας COVID-19, η υιοθέτηση μέτρων προστασίας, όπως η κοινωνική αποστασιοποίηση, η αποφυγή χώρων με κόσμο αλλά και η υποχρεωτική παραμονή στο σπίτι, περιόρισαν τις επαφές μεταξύ των ατόμων, με αποτέλεσμα να μειωθεί η συχνότητα των κοινωνικών επαφών, η διαθεσιμότητα σεξουαλικών συντρόφων αλλά και η σεξουαλική επιθυμία. Αυτό οδήγησε σε αλλαγές στην σεξουαλική ζωή των ατόμων και περισσότερο των εφήβων και νεαρών ενηλίκων.

Σκοπός:

Η επίδραση της πανδημίας COVID-19, στην σεξουαλική ζωή των εφήβων και νεαρών ενηλίκων μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την έκφραση της σεξουαλικότητας τους, Μια ενδελεχής έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις μπορεί να τονίσει τις ανάγκες των νέων και να παρέχει σημαντικές πληροφορίες που να προάγουν την ευεξία τους. Για αυτό τον λόγο, ο σκοπός της συγκεκριμένης βιβλιογραφικής ανασκόπησης είναι η διερεύνηση των αλλαγών στην σεξουαλική δραστηριότητα και σεξουαλικές σχέσεις των εφήβων και νεαρών ενηλίκων κατά την διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Υλικό-Μέθοδος:

Πραγματοποιήθηκε βιβλιογραφική ανασκόπηση στις ακόλουθες ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων Google Scholar, PsycInfo, PubMed, SCOPUS, and ERIC έως τις 14 Ιουνίου 2021. Ο αλγόριθμος που χρησιμοποιήθηκε ήταν ο εξής: (sexual OR sex OR sexuality OR intimate) AND (health OR wellness OR life OR wellbeing OR well-being) AND (teens OR teenagers OR youngster OR youngsters OR adolescence OR adolescent OR adolescents OR “young adults” OR “younger adults” OR “Generation Z” OR juvenile OR juveniles OR youthful) AND (COVID-19 OR SARS-CoV-19 OR SARSCoV-2 OR “2019-nCoV” OR “novel coronavirus”)

Αποτελέσματα:

Από την αναζήτηση στις βάσεις δεδομένων ανακτήθηκαν 20246 δημοσιεύσεις, εκ των οποίων οι 1050 ήταν διπλότυπες. Μετά από έλεγχο και σύμφωνα με τα κριτήρια επιλεξιμότητας, 16 έρευνες (που αναφέρονταν σε 49078 άτομα) θεωρήθηκαν επιλέξιμες. Σε γενικές γραμμές, παρατηρήθηκε μείωση στην σεξουαλική επιθυμία και των δύο φύλων, κατά την διάρκεια της πανδημίας. Ο μικρότερος αριθμός σεξουαλικών συνευρέσεων και συμπεριφορών συναισθηματικής πρόσδεσης μεταξύ των συντρόφων συνδέθηκε με την μοναξιά και τα καταθλιπτικά συμπτώματα. Αντιθέτως, σε μερικούς ανθρώπους παρατηρήθηκε αύξηση της σεξουαλικής επιθυμίας, με τον αυνανισμό να είναι το πιο συχνό μέσο αυτοϊκανοποίησης. Επιπλέον, η χρήση της τεχνολογίας και των εφαρμογών γνωριμιών για την εύρεση ερωτικών συντρόφων περιορίστηκε.

Συμπεράσματα:

Η συγκεκριμένη βιβλιογραφική ανασκόπηση δίνει έμφαση στην πολυπαραγοντική επίπτωση  της COVID-19 στην σεξουαλική ζωή των εφήβων και νεαρών ενηλίκων στην εξελισσόμενη πανδημία. Οι αλλαγές που παρατηρήθηκαν θα μπορούσαν να αποτελέσουν την βάση για την δημιουργία εκπαιδευτικών και προγραμμάτων πρόληψης στο μέλλον, πάντοτε σε συνεργασία με τους γονείς, φροντιστές και επαγγελματίες υγείας, που θα στοχεύουν στην καλή σεξουαλική υγεία και ευεξία των εφήβων και νεαρών ενηλίκων.