Ο Π.Ι.Σ. ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΘΕΣΜΙΚΟ ΦΟΡΕΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΙΑΤΡΩΝ. ΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΒΗΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ Π.Ι.Σ., ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΣΥ ΚΑΙ ΣΥΝΙΣΤΑ ΜΕΣΟ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.
Ο Π.Ι.Σ. ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΘΕΣΜΙΚΟ ΦΟΡΕΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΙΑΤΡΩΝ. ΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΒΗΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ Π.Ι.Σ., ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΣΥ ΚΑΙ ΣΥΝΙΣΤΑ ΜΕΣΟ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.
Ανακοινώσεις
Αναφορά από τη συμμετοχή του Δικτύου Νέων Ιατρών Ελλάδας στη Γενική Συνέλευση του Ευρωπαϊκού Συλλόγου Νέων Ιατρών, Πράγα, 25-26/10/2024 Ασφάλιση στον e-ΕΦΚΑ ιατρών και οδοντιάτρων του κλάδου του Εθνικού Συστήματος Υγείας(Ε.Σ.Υ.) που ασκούν ιδιωτικό έργο, ως μη μισθωτοί Παρέμβαση για το clawback: Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος εκπέμπει SOS.Οι κλινικοεργαστηριακοί ιατροί και τα εργαστήρια σε οικονομική ασφυξία λόγω του εξουθενωτικού clawback Εβδομαδιαία Έκθεση Επιδημιολογικής Επιτήρησης Αναπνευστικών Λοιμώξεων Εβδομάδα 44/2024 (28 Οκτωβρίου 2024 – 03 Νοεμβρίου 2024 Δελτίο Τύπου του W.M.A.: Αναθεωρημένη Διακήρυξη του Ελσίκι, η οποία εγκρίθηκε από την παγκόσμια ιατρική κοινότητα, για την ενίσχυση των δεοντολογικών προτύπων στην κλινική έρευνα, όπου συμμετέχουν άνθρωποι Αίτημα για υποβολή προτάσεων για την διοργάνωση εορταστικών δράσεων για τα 100 έτη από την Ίδρυση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ)

Νόσος COVID-19, μη ηπαρινοεπαγόμενη θρομβωτική θρομβοκυτοπενία σε γυναίκες και σύνδρομο Kounis. Αλλεπίδραση καταιγίδας κυτοκινών πασπαρτού.


ΝΙΚΟΛΑΣ  Γ. ΚΟΥΝΗΣ1, ΙΩΑΝΝΑ ΚΟΝΙΑΡΗ2, CESARE DE GREGORIO3 , ΣΤΕΛΙΟΣ Φ. ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ4, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΕΛΙΣΣΑΡΗΣ4, MING-YOW HUNG5,6,7,ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΜΠΛΑΝΗ8, LUCA SABA9, ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΜΠΡΙΝΙΑ10, ΣΟΦΙΑ Ν. ΚΟΥΝΗ11,  ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΩΓΟΣ12,MATTIA GIOVANNINI13 ,ELIO NOVEMBRE13, VINU  ARUMUGHAM14, DARELL O. RICKE15, ΓΕΩΡΓΙΟΣ Δ. ΣΟΥΦΡΑΣ16, KENNETH NUGENT17, PIERO SESTILI18 και ROBERT W. MALONE19

1 Τμήμα Καρδιολογίας, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Πατρών, Πάτρα

2 Department of Cardiology, University Hospital of South Manchester NHS Foundation Trust, Manchester, UK

3Department of Clinical and Experimental Medicine, University of Messina, Medical School, Messina, Italy

4 Τμήμα Εσωτερικής Παθολογίας, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Πατρών, Πάτρα

5 Division of Cardiology, Department of Internal Medicine, Shuang Ho Hospital, Taipei Medical University, New Taipei City, Taiwan

6 Division of Cardiology, Department of Internal Medicine, School of Medicine, College of Medicine, Taipei Medical University, Taipei, Taiwan

7 Taipei Heart Institute, Taipei Medical University, Taipei, Taiwan

8 Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πάτρας, Πάτρα

9 Department of Radiology, Azienda Ospedaliero Universitaria di Cagliari, Cagliari, Italy

10 Αλλεργιολογικό Ιατρείο, Πάτρα

11 Ιατρείο Λογοθεραπείας, Πάτρα

12 Μονάδα Covid-19, Γενικό Νοσοκομείο ‘’Παπαγεωργίου’’, Θεσσαλονίκη

13 Allergy Unit, Department of Pediatrics, Meyer Children’s University Hospital, Florence, Italy

14 Cisco Systems, Inc., San Jose, USA

15 Group 49 Biological and Chemical Technologies, Lincoln Laboratory, Massachusetts Institute of Technology, Lexington, USA

16 Τμήμα Καρδιολογίας, Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο ‘’ Άγιος Ανδρέας’’, Πάτρα

17 Department of Internal Medicine, Texas Technical University Health Sciences Center, Lubbock, USA

18 Department of Biomolecular Sciences, Universita degli Studi di Urbino ‘’Carlo Bo’’, Urbino, Italy

19 Vaccines and Biotechnology, Scottsville, USA

COVID-19 Disease, Women’s Predominant Non-Heparin Vaccine-Induced Thrombotic Thrombocytopenia and Kounis Syndrome: A Passepartout Cytokine Storm Interplay

Δημοσιεύτηκε στο: Biomedicines 2021, 9(8), 959; https://doi.org/10.3390/biomedicines9080959

Η νόσος του κορονοϊού 2019 (COVID-19) και το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο του κορονοϊού 2 (SARS-COV-2) συνιστούν μία από τις πιο θανατηφόρες πανδημίες στη μοντέρνα ιστορία, εμφανίζοντας καρδιαγγειακές, γαστρεντερολογικές, αιματολογικές, βλεννοδερματικές, αναπνευστικές, νευρολογικές, νεφρικές και ορχικές εκδηλώσεις και περαιτέρω επιπλοκές. Η COVID-19 επαγόμενη εξαιρετικά υπερβολική ανοσιακή απάντηση κυτοκινών συνοδευόμενη από ανεξέλεγκτη απελευθέρωση κυτοκινών που αποκορυφώνεται σε καταιγίδα κυτοκινών φαίνεται να είναι ο κοινός παθογενετικός μηχανισμός αυτών των επιπλοκών. Ο σκοπός αυτής της περιγραφικής ανασκόπησης είναι να φωτίσει τη σχέση ανάμεσα στην αναφυλαξία σχετιζόμενη με σημαντική υπόταση και υποξαιμία και την προφλεγμονώδη απελευθέρωση κυτοκινών. Η σχέση της COVID-19 με το σύνδρομο Kounis και η συσχέτιση του μετα-εμβολιασμού κατά της COVID-19 με την ηπαρινοεπαγόμενη θρομβοκυτοπενία με θρόμβωση (ΗΙΤΤ), ειδικά τη θρόμβωση εγκεφαλικών φλεβωδών κόλπων, ανασκοπήθηκαν επίσης.

Μέθοδοι: Μια σύγχρονη έρευνα της βιβλιογραφίας των PubMed, Embase και Google βάσεων δεδομένων, πραγματοποιήθηκε για να αποκαλύψει την παθοφυσιολογία, τον επιπολασμό, κλινικές εκδηλώσεις, συσχετισμό και θεραπεία της COVID-19, αναφυλαξία με σημαντική υπόταση, Kounis οξύ στεφανιαίο σύνδρομο και θρομβωτικά γεγονότα μετά τον εμβολιασμό.

Αποτελέσματα: Οι ίδιοι ανοσολογικοί παθοφυσιολογικοί μηχανισμοί κλειδιά και κύτταρα φαίνεται να υπεισέρχονται στις COVID-19 καρδιαγγειακές επιπλοκές και στο συσχετιζόμενο μα αναφυλαξία Kounis σύνδρομο. Ο μυοκαρδιακός τραυματισμός σε ασθενείς με COVID-19 έχει αποδοθεί σε στεφανιαίο σπασμό, διάρρηξη πλάκας και το σχηματισμό μικροθρόμβων, υποξικό τραυματισμό ή καταιγίδα κυτοκινών διαθέτοντας την ίδια παθοφυσιολογία με τις τρεις κλινικές παραλλαγές του συνδρόμου Kounis. Τα COVID-19 συσχετιζόμενα του εμβολίου έκδοχα όπως πολυσορβικό, πολυεθυλενική γλυκόζη (PEG) και τρομεταμόλη συνιστούν πιθανές αλλεργιογόνες ουσίες..  To πολυσορβικό  αυξάνει την διαπερατότητα των κυτταρικών μεμβρανών και διαπερνά τον αιματο-εγκεφαλικό φραγμό και διευκολύνει έτσι το περασμα των φαρμάκων από το αίμα στον εγκεφαλικό ιστό και γι’αυτο ειναι συνθετικο φαρμακων για την θεραπεία των εγκεφαλικών όγκων. Το πολυσορβικό εχει προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις του τύπου IgE  αλλά και αναφυλακτοειδείς αντιδράσεις που οδηγούν σε θρομβώσεις, ιδιαίτερα θανατηφόρες θρομβώσεις εγκεφαλικών φλεβωδών κόλπων πιθανότατα με τον περιγραφέντα πιο πάνω μηχανισμό. Σε αυτο συνηγορεί και το οτι  η κλασσική ηπαρινοεπαγόμενη θρομβοκυτοπενία με θρόμβωση, η οποία δεν σχετίζεται με το πολυσορβικό, ουδέποτε έχει προκαλέσει τις θανατηφόρες θρομβώσεις εγκεφαλικών φλεβωδών κόλπων!

Συμπεράσματα: Καλύτερη αναγνώριση των παθοφυσιολογικών μηχανισμών, κλινικών ομοιοτήτων, πολυοργανικών επιπλοκών της COVID-19 ή άλλων ιογενών μολύνσεων όπως των ιών του Δάγγειου πυρετού και της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας, μαζί με τη δράση  των φλεγμονωδών κυττάρων που προκαλούν το σύνδρομο Kounis θα μπορούσε να προσδιορίσει καλύτερα ανοσολογικές προσεγγίσεις για πρόληψη, θεραπεία της COVID-19 πανδημίας, όπως επίσης και τις ανεπιθύμητες αντιδράσεις μετά τον εμβολιασμό κατά της COVID-19. Ογκολογικά φάρμακα χωρίς πολυσορβικό έχουν ήδη αρχίσει να παρασκευάζονται και να χρησιμοποιούνται στην αγορά των φαρμάκων.