Ο Π.Ι.Σ. ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΘΕΣΜΙΚΟ ΦΟΡΕΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΙΑΤΡΩΝ. ΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΒΗΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ Π.Ι.Σ., ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΣΥ ΚΑΙ ΣΥΝΙΣΤΑ ΜΕΣΟ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.
Ο Π.Ι.Σ. ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΘΕΣΜΙΚΟ ΦΟΡΕΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΙΑΤΡΩΝ. ΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΒΗΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ Π.Ι.Σ., ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΣΥ ΚΑΙ ΣΥΝΙΣΤΑ ΜΕΣΟ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΛΕΥΚΩΜΑΤΟΣ ΙΑΤΡΟΙ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΕΞΑΔΑΚΤΥΛΟΥ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ του γιατρού μαιευτήρα- γυναικολόγου Σπύρου Αλεξ. Σουμαλεύρη «Ιατροί & υγεία στο Ν. Πρέβεζας, αναζητώντας το παρελθόν», Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2023.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πρέβεζας με τον Πρόεδρο Δημήτριο Αλεξ. Σουμαλεύρη και το διοικητικό του συμβούλιο παρουσίασαν στην κατάμεστη αίθουσα Νικ. Κονεμένος του Πολιτιστικού κέντρου του Δήμου Πρέβεζας το Σάββατο 21/01/2023 το βιβλίο του γιατρού Σπύρου Αλεξ. Σουμαλεύρη «Ιατροί και Υγεία στο Ν. Πρέβεζας – Αναζητώντας το παρελθόν».

Στην εκδήλωση της παρουσίασης παρέστη: ο μητροπολίτης Νικοπόλεως & Πρεβέζης, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, οι δύο βουλευτές του νομού, ο αντιπεριφερειάρχης, ο δήμαρχος Πρέβεζας, ο πρόεδρος του εμπορικού επιμελητηρίου Πρέβεζας, o Διοικητής της 6ης ΥΠΕ, οι διοικητές των νοσοκομείων Πρέβεζας και Άρτας, μεγάλος αριθμός δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων, πρώην βουλευτές, ο πρόεδρος του Ιατρικού συλλόγου Ιωαννίνων και μέλη του Δ.Σ του, γιατροί από Αθήνα, Ιωάννινα, Άρτα, Αγρίνιο και πλήθος πολιτών της Πρέβεζας και του νομού.

Στο βιβλίο, που σίγουρα αποτελεί μια παρακαταθήκη, ιστορικό διαμάντι για την ίδια την Πρέβεζα και το νομό Πρέβεζας, ο Σπύρος Σουμαλεύρης καταγράφει  γιατρούς, μαίες, νοσηλευτές, νοσοκομεία, ιδρύματα, δομές υγείας και πρόνοιας, πρακτικές ξεκινώντας από το 1717 (πρώτη βενετική κατοχή της Πρέβεζας και Πάργας) ως τις μέρες μας, στην Πρέβεζα, Πάργα, Φιλιππιάδα και Θεσπρωτικό.

 Ο συγγραφέας έπειτα από επίπονη, επίμονη προσπάθεια και ατελείωτες ώρες έρευνας, συγγραφής και επικοινωνίας με απογόνους γιατρών, μαιών, νοσηλευτών κατάφερε και συγκέντρωσε σημαντικό βιογραφικό υλικό, πληροφορίες και σπάνιες φωτογραφίες των πιο πάνω αναφερόμενων.

Οι πληροφορίες που παραθέτει ο συγγραφέας είναι τεκμηριωμένες και προέρχονται από την μελέτη των:

Αρχείων των Βενετών προβλεπτών της Πρέβεζας

Καταλόγων των Ελλήνων φοιτητών των πανεπιστημίων Πίζας και Πάδοβας

Καταλόγων των εγγραφέντων και αποφοιτησάντων στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών από το 1837.

Αρχείων της Ιεράς Μητρόπολης Νικοπόλεως & Πρεβέζης

Πρακτικών των δημοτικών συμβουλίων Πρέβεζας από το 1915-1967.

Αρχείων Δημοτικού Νοσοκομείου Πρέβεζας «Άγιος Κοσμάς»

Αρχείων Ιατρικού συλλόγου Πρέβεζας

Καταλόγων ενόρκων του Πρωτοδικείου Πρέβεζας

Αρχείων συλλόγου Παργινών Αθήνας

Αρχείων γιατρού Αλέξανδρου Σπ. Σουμαλεύρη.

Επίσης μελετήθηκαν 35 εργασίες, δημοσιεύσεις, μελέτες σχετικές με τις επιδημίες πανώλης και άλλες, με την δημιουργία θεσμών υγείας, οργάνωση, στελέχωσή τους στο βενετσιάνικο Stato da Mar και μετέπειτα στην Οθωμανική Ήπειρο.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα νοσοκομεία κατά τον απελευθερωτικό πόλεμο 1912, στο δημοτικό νοσοκομείο «Άγιος Κοσμάς», τα ιδιωτικά φαρμακεία, στο Λαϊκό Ιατροφαρμακείο, τον κοινοτικό υγειονομικό σταθμό Πρέβεζας, στις ιδιωτικές κλινικές, το αστυιατρείο, τα ιαματικά λουτρά, το Γ.Ν. Πρέβεζας, τα Κ.Υ

 Την παρουσίαση του βιβλίου χαιρέτησαν ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, κος. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, του οποίου ο αυθόρμητος ενθουσιασμός και εκτίμηση του πονήματος υπήρξε καταλυτική για την έκδοση του βιβλίου.

Επίσης ο πρώην Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πρέβεζας, Θωμάς Δήμας και ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πρέβεζας, Δημήτρης Αλεξ. Σουμαλεύρης.

Για το βιβλίο μίλησαν ο κος. Θεόδωρος Δαρδαβέσης κοσμήτορας της σχολής Επιστημών Υγεία του Α.Π.Θ με θέμα: Δομές υγείας και ιδρύματα- εξέλιξη, η κα. Μαρία Κωνσταντή καθηγήτρια και Διευθύντρια του εργαστηρίου Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με θέμα: Φαρμακολογία και ιατρική στο πέρασμα των αιώνων, ο κος. Κωνσταντίνος Τρουμπούκης Αναπληρωτής καθηγητής ιστορίας της Ιατρικής Σχολής των Επιστημών υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με θέμα: Το βιβλίο από την πλευρά της ιστορίας της ιατρικής, ο κος. Σπυρίδων Σκλαβενίτης Διευθυντής των Γενικών Αρχείων του Κράτους Πρέβεζας με θέμα: Ιατροί & υγεία στην Πρέβεζα. Αναζητώντας το παρελθόν στις μαρτυρίες των αρχείων.

Την εκδήλωση συντόνισε η κα. Ελευθερία Αγγέλη – Παππαïωαννίδη, φιλόλογος, πρώην δημοτική σύμβουλος, υπεύθυνη πολιτισμού, κοινωνικής πρόνοιας & παιδείας.

Η έκδοση του βιβλίου χρηματοδοτήθηκε από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, τον οποίο θερμά ευχαριστούμε.

Το βιβλίο διατίθεται δωρεάν από τον Ιατρικό σύλλογο Πρέβεζας σε γιατρούς του συλλόγου και ενδιαφερόμενους πολίτες του νομού.Κος Σπυρίδων Άλεξ Σουμαλεύρης Μαιευτήρας Γυναικολόγος Συγγραφέας του βιβλίου

                                                                                        Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

                                                                         ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

                                                                          ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΛΕΞ. ΣΟΥΜΑΛΕΥΡΗΣ

Από αριστερά ΚΟΥΛΑΣ (ΧΑΡΗΣ) ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΣΤΟΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΣΤΕΦΑΝΑΚΗ ΘΑΛΕΙΑ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
ΕΞΑΔΑΚΤΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΙΣ
ΔΑΡΔΑΒΕΣΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΣΜΗΤΟΡΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΣΟΥΜΑΛΕΥΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΡΕΒΕΖΑΣ