Ο Π.Ι.Σ. ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΘΕΣΜΙΚΟ ΦΟΡΕΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΙΑΤΡΩΝ. ΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΒΗΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ Π.Ι.Σ., ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΣΥ ΚΑΙ ΣΥΝΙΣΤΑ ΜΕΣΟ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.
Ο Π.Ι.Σ. ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΘΕΣΜΙΚΟ ΦΟΡΕΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΙΑΤΡΩΝ. ΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΒΗΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ Π.Ι.Σ., ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΣΥ ΚΑΙ ΣΥΝΙΣΤΑ ΜΕΣΟ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.

Εταιρεία Παιδιατρικής Καρδιολογίας: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ασθενείς με συγγενή καρδιοπάθεια για τον κορωνοϊό

Με αφορμή την ιδιαίτερη και πρωτόγνωρη συγκυρία που έχει προκύψει από την λοίμωξη με το νέο κορωνοϊό Covid-19, η Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Καρδιολογίας επιθυμεί να ενημερώσει τους ασθενείς και γονείς παιδιών με συγγενή καρδιοπάθεια (ΣΚ) για τα εξής:

1. Ο ιός φαίνεται ότι ελάχιστα επηρεάζει τη γενική υγεία των παιδιών, όπως μέχρι τώρα γνωρίζουμε. Νόσηση παιδιού με ΣΚ έχει αναφερθεί μόνο μία περίπτωση στην Κίνα.

2. Δεν ανήκουν όλοι οι ασθενείς με ΣΚ στις ευπαθείς ομάδες. Συγκεκριμένα:

α. Παιδιά και ενήλικες που έχουν υποβληθεί σε πλήρη διόρθωση της ΣΚ, δεν διαφοροποιούνται από τον γενικό πληθυσμό και ισχύουν γι’ αυτούς οι ίδιες προφυλάξεις, όπως και για το γενικό κοινό.

β. Παιδιά και ενήλικες με ήπιες ΣΚ ή ήπια υπολειπόμενα προβλήματα μετά τη διόρθωση της ΣΚ (μεσοκολπική ή μικρή μεσοκοιλιακή επικοινωνία, ήπιες βαλβιδικές στενώσεις ή ανεπάρκειες, ήπιες αγγειακές στενώσεις κ.λπ.) δεν ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου.

γ. Παιδιά και ενήλικες που πάσχουν από αρρυθμίες αντιμετωπίζονται, επίσης, όπως ο γενικός πληθυσμός.

γ. Παιδιά και ενήλικες που βρίσκονται σε χειρουργική λίστα, πρέπει να είναι προσεκτικοί και η απουσία ή μη από το σχολείο ή την εργασία πρέπει να συζητείται με τον θεράποντα Παιδοκαρδιολόγο ή Παιδοκαρδιοχειρουργό.

3. Στις ευπαθείς ομάδες ανήκουν παιδιά και ενήλικες που:

α. Έχουν μεταμοσχευθεί ή είναι σε λίστα για μεταμόσχευση.

β. Έχουν πολύπλοκη ΣΚ που δεν έχει διορθωθεί.

γ. Έχουν ανεγχείρητη κυανωτική ΣΚ (κορεσμός αίματος σε οξυγόνο <90%).

δ. Έχουν καρδιακή ανεπάρκεια, πχ σοβαρού τύπου μυοκαρδιοπάθειες.

Τέλος, θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή στους ασθενείς με ΣΚ να μην ενημερώνονται ή αναπαράγουν μη επιστημονικά αποδεδειγμένες πληροφορίες από το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς ενέχεται ο κίνδυνος λανθασμένης πληροφόρησης και αδικαιολόγητου πανικού. Για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να απευθύνονται στους επίσημους φορείς της Πολιτείας και στους θεράποντες ιατρούς τους. Σε περίπτωση που προκύψουν νέα δεδομένα για τους ασθενείς με ΣΚ από την παρούσα νόσο, θα εκδοθεί από την Εταιρεία μας νέο ανακοινωθέν.