Ο Π.Ι.Σ. ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΘΕΣΜΙΚΟ ΦΟΡΕΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΙΑΤΡΩΝ. ΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΒΗΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ Π.Ι.Σ., ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΣΥ ΚΑΙ ΣΥΝΙΣΤΑ ΜΕΣΟ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.
Ο Π.Ι.Σ. ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΘΕΣΜΙΚΟ ΦΟΡΕΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΙΑΤΡΩΝ. ΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΒΗΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ Π.Ι.Σ., ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΣΥ ΚΑΙ ΣΥΝΙΣΤΑ ΜΕΣΟ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.

POCKET ΑΤΛΑΣ ΝΟΣΩΝ ΣΤΜΑΤΟΣ

Γιώργος Χ. Λάσκαρης
Στοματολόγος. Ιατός- Οδοντίατρος.
Αν. Καθηγητής Στοματολογίας Ιατρικής Σχολής Παν. Αθηνών
Επισκέπτης Καθηγητής Παν. Λονδίνου
Ιδρυτής και Δ/ντης Στοματολογικού Τμήματος Νοσ. «Α. Συγγρός» (1971- 2008)

Ελεάνα Δ. Σκουφή
Στοματολόγος- Οδοντίατρος
Επισκέπτρια Λέκτωρ Παν. Harvard, USA.
Στοματολόγος Ευρωκλινικής Αθηνών

Ζήσε ένα υπέροχο ιατρικό «ταξίδι» με ένα έγκυρο και στοχευμένο κείμενο σε συνδιασμό με εξαίρετη αντιπροσωπευτική έγχρωμη εικόνα, που οδηγεί με ασφάλεια στη διάγνωση και θεραπεία της νόσου και σε καταξιώνει στον ασθενή σου!

  • Το βιβλίο Pocket Άτλας Νόσων Στόματος Προσφέρει στον αναγνώστη πληροφορίες για τη διάγνωση και θεραπεία των νόσων του στόματος, τοπικών και συστηματικών, με στοχευμένο, συνοπτικό και πρακτικό τρόπο.
  • Η ταξινόμηση των νοσών έχει γίνει με 3 κριτήρια: τη μορφολογία των βλαβών, το χρώμα και την τοπογραφία. Η ομαδποίηση αυτή διευκολύνει τον ιατρό στη διάγνωση κάθε νόσου.
  • Αποτελείται από 13 κεφάλαια που αναπτύσσονται σε 472 σελίδες και 436 αντιπροσωπευτικές έγχρωμες εικόνες, υψηλής ανάλυσης και ευκρίνειας, σε αντιστοιχία με το κείμενο.
  • Το κείμενο κάθε κεφαλαίου περιλαμβάνει στοχευμένες πληροφορίες που αφορούν τον ορισμό, την αιτιολογία, την κλινική εικόνα, τη διαφορική διάγνωση, τις εργαστηριακές εξετάσεις και τις θεραπευτικές κατευθύνσεις.
  • Στο τέλος υπάρχει Παράρτημα όπου παρατίθενται σε μορφή πινάκων τα τοπικά φάρμακα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για συμπτωματική Θεραπεία.
  • Το βιβλίο είναι το καταστάλαγμα της πολύχρονης αφοσίωσης και σύνθεσης των εμπειριών 50 χρόνων στη Στοματολογία, σε Πανεπηστιμιακές και Νοσοκομιακές κλινικές, καθώς και στον ιδιωτικό τομέα.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Ειγαγωγή στη Στοματολογία – Διαγνωστική Απόφαση – Θεραπευτική Απόφαση

1. Λευκές Βλάβες – 2. Ερυθρές Βλάβες – 3. Μελανές και Φαίες Βλάβες
4. Φυσαλιδώδεις & Πομφολυγώδεις Βλάβες – Ελκώσεις – 6. Θηλωματώδεις Βλάβες
7. Διογκώσεις Ούλων – 8. Όγκοι Μαλακών Μορίων – 9. Κύστεις Μαλακών Ιστών
10. Οστικές Διογκώσεις – 11. Διογκώσεις Τραχήλου – 12. Νοσήματα Χειλέων
13. Νοσήματα Γλώσσας

  • Παράρτημα
  • Ευρετήριο

.


.

Ο εμβλιματικός Ιατρός Γεώργιος Λάσκαρης

Έργω κ’ ουκέτι μύθω
(Έργα και όχι λόγια)
Αισχύλος

του Δρ. Νίκου Σπ. Σούκου

Πριν από 33 χρόνια, στη δύση του εικοστού αιώνα, ένας οραματιστής έλληνας ιατρός-οδοντίατρος, ο Γιώργος Λάσκαρης, φύτεψε το δικό του σπόρο στη γη της Στοματολογίας. Ο σπόρος ήταν ένας υπέροχος άτλαντας της Κλινικής Στοματολογίας στην Ελληνική γλώσσα από τις Ιατρικές εκδόσεις «Λίτσας», που στα επόμενα χρόνια θα μεταφραζόταν σε πολλές γλώσσες και οι αριστουργηματικές επανεκδόσεις του θα κοσμούσαν τις ιατρικές βιβλιοθήκες σ’ ολόκληρο τον κόσμο, συγκεντρώνοντας την καθολική αναγνώριση και έπαινο των ειδικών. Δίκαια, πολλοί συνάδελφοι από το διεθνή χώρο αποκάλεσαν την τελευταία έκδοση στην Αγγλική γλώσσα “Βίβλο” της Κλινικής Στοματολογίας. Έτσι, μέσα σ’ ένα τέταρτο του αιώνα, από το 1986 (έτος της πρώτης Ελληνικής έκδοσης) έως το 2017 (έτος της 4ης Αγγλικής έκδοσης), η Ελληνική Στοματολογία εκτοξεύτηκε σε δυσθεώρητα ύψη και ο «πατέρας» της καθηγητής Γιώργος Λάσκαρης αναδείχτηκε σε εμβληματική μορφή της σύγχρονης ιστορίας της Παγκόσμιας Στοματολογίας. Τον περασμένο Ιούνη, εκδόθηκε – και πάλι από τις Ιατρικές εκδόσεις «Λίτσας» – ο άτλαντας “τσέπης” των Νόσων του Στόματος με συγγραφείς τον καθηγητή Γιώργο Λάσκαρη και τη μαθήτριά του, στενή συνεργάτιδά του Στοματολόγο και επισκέπτρια Λέκτορα στο Πανεπιστήμιο του Harvard Δρα Ελεάνα Στουφή. Τούτος ο άτλαντας είναι η αποθέωση της διαφορικής διάγνωσης με την παρουσίαση των νόσων του στόματος από διαφορετικές οπτικές γωνιές, αφού η ταξινόμησή τους έχει γίνει με κριτήριο τη μορφολογία και το χρώμα τους, αλλά και την ανατομική περιοχή προσβολής. Με τις εκδόσεις του 2017 και του 2019 η Ελληνική Στοματολογία σφράγισε το πρώτο τέταρτο του 21ου αιώνα.

Το 1986, όταν πρωτοκυκλοφόρησε ο άτλαντας της Κλινικής Στοματολογίας του καθηγητή Λάσκαρη, το πεδίο της Στοματολογίας ήταν σχετικά γόνιμο. Πρωτύτερα, είχαν φροντίσει γι’ αυτό κάμποσοι οραματιστές εκείνης της εποχής, με πρωτοπόρους τον Αμερικανό Lester Burket και τον Δανό Jorgen Pindborg. Ο πρώτος ήταν ο πατέρας της Κλινικής Στοματολογίας στις Ηνωμένες Πολιτείες και ο δεύτερος ήταν ο επιφανέστερος παθολογοανατόμος του στόματος παγκοσμίως. Όμως, εκείνη την εποχή, το αντικείμενο της Κλινικής Στοματολογίας μαστιζόταν από «κρίση ταυτότητας». Η πλειοψηφίατων οδοντιάτρων δεν έβλεπε πέρα από τα δόντια, ενώ άλλες ιατρικές ειδικότητες προσπαθούσαν να οικειοποιηθούν το στόμα με τραγικά αποτελέσματα. Το έργο του καθηγητή Λάσκαρη– το συγγραφικό, το διδακτικό στο Παν/μιο Αθηνών, στα διεθνή και τα ντόπια συνέδρια, τις ημερίδες και τα σεμινάρια, καθώς και το κλινικό στο Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός» από το 1971 έως το 2008, αλλά και στο ιδιωτικό ιατρείο έως σήμερα – άμβλυνε, σε μεγάλο βαθμό, την κρίση ταυτότητας του αντικειμένου της Στοματολογίας. Το έργο του όρισε και καθόρισε τη θέση της Κλινικής Στοματολογίας στην σύγχρονη εποχή. Οριοθέτησε τα σύνορα οδοντιατρικής και ιατρικής. Εκεί, όπου ο ιατρικός κόσμος αντάμωσε με τον οδοντιατρικό και το στόμα αντιμετωπίστηκε σαν αναπόσπαστο τμήμα του σώματος. Εκεί που έγινε ο εμβολιασμός της οδοντιατρικής με ιατρική σκέψη. Αυτό, κατά την ταπεινή γνώμη μου, είναι το τεράστιο επίτευγμα του έργου του καθηγητή Γιώργου Λάσκαρη. Συνέδραμε στην αλλαγή του βηματισμού της Κλινικής Στοματολογίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Άρχισε να γίνεται αυτή υπόθεση και της ιατρικής. Δεν είναι τυχαίο, ότι όλοι σήμερα μιλούν για την σύνδεση στόματος και σώματος (mouthbody connection) και τον τεράστιο ρόλο της στοματικής υγείας στη γενική υγεία.

“ Το έργο του έπαιξε θεμελιακό ρόλο στη δημιουργία
Ελληνικής Σχολής Σκέψης στην Στοματολογία
με ακτινοβολούσα θέση στο παγκόσμιο ιατρικό στερέωμα”

Κοντά στα παραπάνω, αξίζει να γίνει μια σύντομη αναφορά και στα άλλα ευεργετήματα που πηγάζουν από το έργο του καθηγητή Λάσκαρη. Το έργο του είναι θεμελιακό στη δημιουργία Ελληνικής Σχολής Σκέψης στην Στοματολογία με ακτινοβολούσα θέση στο παγκόσμιο ιατρικό στερέωμα. Φοιτητές και πτυχιούχοι της Οδοντιατρικής βρήκαν έμπνευση στο έργο και τη δράση του ανθρώπου με την ακούραστη και ανεκτίμητη προσφορά. Σήμερα, εξαίρετοι συνάδελφοι Στοματολόγοι με υπέροχες σπουδές στο εσωτερικό και το εξωτερικό είναι διεσπαρμένοι σ’ όλη την Ελληνική επικράτεια προσφέροντας ανεκτίμητες υπηρεσίες. Όλοι και όλες αναγνωρίζουν το έργο του πρωτοπόρου Δάσκαλου και Κλινικού Ιατρού, που ανδρώθηκε στο πέρασμα του χρόνου κάτω από συνθήκες όχι ιδιαίτερα ευνοϊκές και μέσα σε κλίμα μοναξιάς και αυταπάρνησης. Το πάθος και η αφοσίωσή του μας εμπνέουν. Όσο για μας, τους υπηρέτες της Μεταφραστικής Στοματολογίας, το έργο τούτο έχει μια ιδιαίτερη σημασία, γιατί η αφετηρία και ο τερματισμός των ερευνητικών προσπαθειών μας είναι η κλινική. Τέλος, αξίζει αναγνώριση στις Ιατρικές Εκδόσεις «Λίτσας», που για τρεις και πλέον δεκαετίες επένδυσαν στο πολύτιμο κλινικό υλικό του καθηγητή Λάσκαρη αναδεικνύοντάς το μέσα από τις πολυτελείς εκδόσεις τους.


Νίκος Σπ. Σούκος
O Νίκος Σούκος είναι ερευνητής & εφευρέτης στο πεδίο της Φωτοϊατρικής. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (Οδοντιατρική), Λονδίνου (Μάστερ στην Πειραματική Παθολογία του Στόματος) και Μονάχου (Διδακτορικό στη Βιολογία του Στόματος).

Μετεκπαιδεύτηκε στα Εργαστήρια Φωτοϊατρικής του Τμήματος Δερματολογίας στο Παν/μιο του Harvard. Υπήρξε ο ιδρυτής και διευθυντής του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Μοριακής Φωτοϊατρικής στο Ινστιτούτο Forsyth στη Βοστώνη και δίδαξε στην Οδοντιατρική Σχολή του Παν/μίου Harvard. Σήμερα είναι καθηγητής στο Παν/μιο Northeastern στη Βοστώνη και είναι ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Photomedics.