«Είδαμε ότι το click away δεν είχε ιδιαίτερη επιβάρυνση, όταν εφαρμόστηκε από 14 Δεκεμβρίου έως την 1η Ιανουαρίου, και κατά συνέπεια είμαστε σε κατάσταση που επιτρέπει και μπορούμε να κάνουμε αυτό το βήμα μεθαύριο», τόνισε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου
Σχολιάζοντας την επαναλειτουργία μεγάλου μέρους της αγοράς, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, τόνισε ότι μπορούμε να πούμε μετά βεβαιότητας ότι ξεπερνάμε το δεύτερο κύμα, δεν το έχουμε ξεπεράσει όμως ακόμη.
«Έχουμε υποβληθεί σε 72 ημερών εγκλεισμό, ελαφρύτερο ή βαρύτερο κατά περιόδους, έχουμε τα αντιρροπιστικά μέτρα της εβδομάδας 2 –10 Ιανουαρίου που έχουν εξισορροπήσει την όποια επίδραση υπήρξε από τη χαλάρωση της Χριστουγεννιάτικης περιόδου, και τώρα είμαστε στη φάση που μπορούμε να κάνουμε το αναγκαίο, λογικό και προσεκτικό βήμα» δήλωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ.
Ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε για τα Γυμνάσια και Λύκεια ότι «πιθανώς τα επόμενα βήματα να μη γίνουν με τη συχνότητα που έγιναν τα δύο πρώτα, να μην έχουν απόσταση μιας εβδομάδας, να χρειαστεί περισσότερος χρόνος».
«Δεν έχει τεθεί στη συζήτηση η εστίαση ακόμα. Κάνουμε τα απολύτως αναγκαία βήματα, δεν μας δίνουν άλλη δυνατότητα τα δεδομένα», συμπλήρωσε.
Όπως επισήμανε, η επιτροπή αποφάσισε ένα βήμα, με σχετική πάντοτε ασφάλεια.
«Το δίωρο πρέπει να καταναλώνεται για πραγματικές αγορές, δεν είναι ευκαιρία για βόλτα ή για συναντήσεις, δεν πρέπει να δούμε εικόνες κοσμοσυρροής στους δρόμους».
«Και με το δίωρο και με τον αριθμό των ανθρώπων ανά τετραγωνικό διασφαλίζεται ότι δεν θα υπάρχει κοσμοσυρροή» τόνισε.
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου εξήγησε, πάντως, ότι εάν ξεφύγει η κατάσταση θα επανέλθουν τα μέτρα.
«Είδαμε ότι το click away δεν είχε ιδιαίτερη επιβάρυνση, όταν εφαρμόστηκε από 14 Δεκεμβρίου έως την 1η Ιανουαρίου, και κατά συνέπεια είμαστε σε κατάσταση που επιτρέπει και μπορούμε να κάνουμε αυτό το βήμα μεθαύριο» πρόσθεσε.
Ο κ. Εξαδάκτυλος ξεκαθάρισε πάντως ότι δεν έχει εκλείψει ο κίνδυνος, υπάρχει μαζί μας, και ενδεχομένως να αυξηθεί στο μέλλον, αλλά και η φτώχεια συνιστά κίνδυνο που πρέπει να συνυπολογιστεί.
«Ο κίνδυνος θα εκλείψει όταν εξαφανιστεί η πανδημία, ή όταν εμβολιαστούμε όλοι, αν δεν λάβουμε μέχρι τότε λελογισμένα ρίσκα και μείνουμε κλεισμένοι μέχρι να εξαλειφθεί παντελώς ο κίνδυνος άλλοι κίνδυνοι εξίσου ή και χειρότεροι μπορεί να τον αντικαταστήσουν» δήλωσε δε.
www.protothema.gr