Ο Π.Ι.Σ. ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΘΕΣΜΙΚΟ ΦΟΡΕΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΙΑΤΡΩΝ. ΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΒΗΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ Π.Ι.Σ., ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΣΥ ΚΑΙ ΣΥΝΙΣΤΑ ΜΕΣΟ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.
Ο Π.Ι.Σ. ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΘΕΣΜΙΚΟ ΦΟΡΕΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΙΑΤΡΩΝ. ΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΒΗΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ Π.Ι.Σ., ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΣΥ ΚΑΙ ΣΥΝΙΣΤΑ ΜΕΣΟ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.

Πιστοποίηση κέντρων ιαματικής ιατρικής – θαλασσοθεραπείας (MediSpa)

O όρος Spa οφείλεται στην ομώνυμη πόλη του Βελγίου, ενώ κατά μια άλλη εκδοχή, είναιτα αρχικά της λατινικής φράσης «sanitas per aqua» – υγεία δια του ύδατος, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη εμπειρία αναζωογονητικών δράσεων που συνδυάζει την αρμονική συνύπαρξη ψυχής, σώματος και πνεύματος με ιατρική επίβλεψη MedicalSpa(Medispa).

Τα MediSpa είναι εξειδικευμένα κέντρα που παρέχουν υπηρεσίες της Ιαματικής Ιατρικής σαν συμπληρωματική θεραπευτική μέθοδο από ειδικευμένο προσωπικό για συστηματική θεραπεία, αποθεραπεία, πρόληψη, αποκατάσταση, ευεξία και αντιγήρανση, με ολιστική προσέγγιση. Τα MediSpaείναι ειδικές εγκαταστάσεις με κατάλληλη υποδομή και εξοπλισμό στις οποίες γίνεται χρήση ιαματικών φυσικών πόρων είτε θερμαινόμενου θαλασσινού νερού με την προσθήκη βοτάνων, φυτών, αρωμάτων, χρήσηπηλών, ηφαιστιακών πετρών και ατμόλουτρων.

Οι Αμερικανοί δεν θεωρούν απαραίτητη την χρήση ιαματικού ή θαλασσινού νερού στα MediSpa, χρησιμοποιώντας όρους Day Spa, ClubSpa, DestinationSpaκαι Cruise–ShipSpaμιακυρίαρχη δύναμη στην τεράστια αγορά ευεξίας των Η.Π.Α, ενώ οι Ευρωπαίοι αντίθετα ακολουθούν την παραδοσιακή φιλοσοφία του MediSpa και επιμένουν στη χρήση ιαματικών φυσικών πόρων με θεραπευτικές ιδιότητες.

Στην Ελλάδα, περικυκλωμένη από θάλασσα και με διάσπαρτες ιαματικές πηγές, άρχισε τελικά η οργάνωση της θεραπευτικής δύναμης του θαλασσινού και ιαματικού νερού, αξιοποιώντας τις αναπτυξιακές δυνατότητες του Τουρισμού Υγείας σε Health Resorts, HealthFarms και MediSpa.

Η πιστοποίηση κέντρων ιαματικής ιατρικής, θαλασσοθεραπείας, MediSpaκαιWellness πρέπει να γίνεται από την Ελληνική Πολιτεία με τη θεσμοθέτηση εθνικού συστήματος πιστοποίησης/διαπίστευσης υπηρεσιών υγείας σύμφωνα με τα διεθνή συστήματα TEMOS, JCI, UKAF, ESQH κ.ά. καθώς και σύμφωνα με τις Υ.Α. του Υπουργείου Τουρισμού 1506/2018και 2704/2018 για την έκδοση σήματος λειτουργίας.

Επιβάλλεται πιστοποίηση πρώτον, των κλινικών δεικτών ποιότητας για την ασφάλεια ασθενών και αποτελεσματικότητα και δεύτερον,των δεικτών για την διαφάνεια και τις χρεώσεις, όπως διασφάλιση ασθενών από ασφαλιστικούς φορείς, δημοσίους ή ιδιωτικούς και τρίτον, benchmarking για την συνεχή βελτίωση των υπηρεσιών. Οι πάροχοι υγείας πρέπει να καλύπτουν όλα τα πεδίαπιστοποίησης ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών για επιστημονική επάρκεια, εξειδίκευση, ανθρώπινο δυναμικό, κτιριακή υποδομή, εργαστηριακό εξοπλισμό, υγιεινή και ασφάλεια ασθενών και προσωπικού καιγια διαχείριση ασφάλειας πληροφοριών των ασθενών (GDPR).

Η Ευρωπαϊκή και Διεθνής Θερμαλιστική Διαχείριση υπηρεσιών τουρισμού υγείας, επιβάλλουν την ανωτέρω πιστοποίηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Spa/European Spas Association (EuropeSpa), που παρέχει τα σήματα ποιότηταςEuroSpamedκαι EuroSpawellness.

Το σήμα ποιότητας EuropeSpa medγια κλινικές και θεραπευτικά ξενοδοχεία Spa απαιτεί τις βασικές προϋποθέσεις ασφάλεια, υγιεινή, υλικοτεχνική υποδομή, η ύπαρξη ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και ιατρικού προγράμματος τριών εβδομάδωνιαματικής ιατρικής απαρέγκλητα με ιαματικούς φυσικούς πόρουςκαι απαραίτητα 1000 κριτήρια σύμφωνα με τα πρότυπα και τους κανονισμούς της EuroSpa med.

Το σήμα ποιότητας EuropeSpa wellness για ξενοδοχεία 5 αστέρων όπου οι βασικές προϋποθέσεις είναι η ασφάλεια και υγιεινή, η υλικοτεχνική υποδομή για την θεραπεία, με ή χωρίς ιαματικό και θαλασσινό νερό με ολιστική προσέγγιση ευεξίας και απαιτούμενα 1300 κριτήρια σύμφωνα με τα πρότυπα και τους κανονισμούς της EuroSpa wellness.

Ο έλεγχος σημάτων ποιότητας διενεργείται από εγκεκριμένους οργανισμούς, οι οποίοι έχουν επιλεχθεί σύμφωνα με τις αρχές της ανεξαρτησίας, της ουδετερότητας και της τεχνογνωσίας της EuroSpa.

Η ιαματική θεραπεία είναι διάρκειας 21 ημερών και λειτουργεί με εξειδικευμένα πρωτόκολλα καθιστώντας τους ασθενείς αναγκαστικούς repeatersανά εξάμηνο και διαρκεί μόνο 20 λεπτά ημερησίως, παρέχoντας απεριόριστο χρόνο στον ασθενή – τουρίστα για βιωματικές εμπειρίεςόλων των θεματικών μορφών ποιοτικού και όχι ποσοτικού τουρισμού στο υπέροχο και μοναδικό κλίμα της Ελλάδας.

Οι 150.000 ασφαλισμένοι επισκεπτόμενοι τις ιαματικές πηγές της χώρας μας, θα δημιουργούν τζίρο 300.000.000€, επιδοτούμενοι από τα ασφαλιστικά τους ταμεία, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 24/2011 και τον Ν4213/2013 περί διασυνοριακής μετακίνησης ασθενών, ενώ οι πλέον αισιόδοξοι ομιλούν για τζίρο 1 δις €, όταν ο παγκόσμιος τζίρος τουρισμού Υγείας – Ευεξίας ανήλθε σε 4,5 τρις δολάρια το 2018, δίνοντας προοπτική στην ασφυκτιούσα οικονομία μας.

Ευοίωνες προοπτικές αποτελούν η αναγνώριση της Ιαματικής Ιατρικής ως Συμπληρωματική Ιατρική από τον Π.Ο.Υ. και την Ολομέλεια του ΚεΣΥ καθώς και η ένταξη της θαλασσοθεραπείας σε αυτήν, προκαλώντας τους επιχειρηματίες παρακτίων ξενοδοχείων 4 και 5 αστέρων να αξιοποιήσουν την δυνατότητα ανάπτυξης κέντρων θαλασσοθεραπείας με απλές διαδικασίες, επιδοτούμενοι και χρηματοδοτούμενοι από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ και τον Αναπτυξιακό Νόμο.

Κωνσταντίνος Κουσκούκης
Καθηγητής Δερματολογίας – Νομικός –
Πρόεδρος της Ελληνικής
Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής –
Πρόεδρος Παγκόσμιας Ακαδημίας Κινέζικης
και Συμπληρωματικής Ιατρικής