Την επέκταση του ακαταδίωκτου και στους γιατρούς που ασχολούνται με περιστατικά της Covid-19, ζήτησε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
Στο πλαίσιο συζήτησης νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο κ. Εξαδάκτυλος κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει δεκτή την τροπολογία που παρέχει ασυλία και στους γιατρούς που ασχολούνται με περιστατικά κορονοϊού, εκτός από τα μέλη της Eπιτροπής Eμπειρογνωμόνων.
«Αυτοί οι άνθρωποι που έδωσαν και δίνουν τη μάχη στα χαρακώματα, θα ταλαιπωρηθούν στα δικαστήρια και κινδυνεύουν να υποστούν τεράστια οικονομική, ηθική και ψυχική ζημιά», ανέφερε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, χαρακτηρίζοντας απαραίτητη την ασυλία των γιατρών που ασχολούνται με περιστατικά Covid-19, με εξαίρεση ωστόσο, τις περιπτώσεις της βαριάς αμέλειας.
Εκτός από τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιο Εξαδάκτυλο που αποποιήθηκε των προνομίων της τροπολογίας, και η η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού Δημοσίου Συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΟΣΕΥΠΠΦΥ) είχε ταχθεί υπέρ, υποστηρίζοντας ότι η ψήφιση της τροπολογίας σχετικά με το ακαταδίωκτο των μελών της Εθνικής επιτροπής για την Covid-19, της επιτροπής εκτάκτων συμβάντων και της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών, για λόγους ισότητας και ισονομίας, πρέπει να επεκταθεί σε όλους τους γιατρούς που ασχολούνται με την Covid-19 και τους εμβολιασμούς.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού Δημοσίου Συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, εκτιμά ότι «σε αντίθετη περίπτωση οι παρενέργειες της απόφασης θα επηρεάσουν αρνητικά και τις σχέσεις των γιατρών, δημιουργώντας γιατρούς δύο ταχυτήτων (επιστημονική ανισότητα) και δίδοντας αφορμή για σωρεία αγωγών κατά των λειτουργών υγείας, αγωγές που ήδη έχουν ξεκινήσει».