Ο Π.Ι.Σ. ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΘΕΣΜΙΚΟ ΦΟΡΕΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΙΑΤΡΩΝ. ΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΒΗΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ Π.Ι.Σ., ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΣΥ ΚΑΙ ΣΥΝΙΣΤΑ ΜΕΣΟ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.
Ο Π.Ι.Σ. ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΘΕΣΜΙΚΟ ΦΟΡΕΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΙΑΤΡΩΝ. ΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΒΗΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ Π.Ι.Σ., ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΣΥ ΚΑΙ ΣΥΝΙΣΤΑ ΜΕΣΟ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.
Ανακοινώσεις
Αναφορά από τη συμμετοχή του Δικτύου Νέων Ιατρών Ελλάδας στη Γενική Συνέλευση του Ευρωπαϊκού Συλλόγου Νέων Ιατρών, Πράγα, 25-26/10/2024 Ασφάλιση στον e-ΕΦΚΑ ιατρών και οδοντιάτρων του κλάδου του Εθνικού Συστήματος Υγείας(Ε.Σ.Υ.) που ασκούν ιδιωτικό έργο, ως μη μισθωτοί Παρέμβαση για το clawback: Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος εκπέμπει SOS.Οι κλινικοεργαστηριακοί ιατροί και τα εργαστήρια σε οικονομική ασφυξία λόγω του εξουθενωτικού clawback Εβδομαδιαία Έκθεση Επιδημιολογικής Επιτήρησης Αναπνευστικών Λοιμώξεων Εβδομάδα 44/2024 (28 Οκτωβρίου 2024 – 03 Νοεμβρίου 2024 Δελτίο Τύπου του W.M.A.: Αναθεωρημένη Διακήρυξη του Ελσίκι, η οποία εγκρίθηκε από την παγκόσμια ιατρική κοινότητα, για την ενίσχυση των δεοντολογικών προτύπων στην κλινική έρευνα, όπου συμμετέχουν άνθρωποι Αίτημα για υποβολή προτάσεων για την διοργάνωση εορταστικών δράσεων για τα 100 έτη από την Ίδρυση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ)

Η επίδραση του κορωνοϊού στους Έλληνες ηλικιωμένους και τους φροντιστές τους

Η επίδραση του κορωνοϊού στους Έλληνες ηλικιωμένους και τους φροντιστές τους

Αγγελική Τσαπάνου1,2,6, Ιωάννης Παπαντριανταφύλλου3, Κωνσταντίνα Γιαννοπούλου4, Δήμητρα Σαλή5, Φαίδρα Καλλίγερου2,6, Έβα Ντανάση2,6, Παναγιώτα Ζώη6, Ελένη Μαργιώτη6,7, Βασιλική Καμτσαδέλη3, Μαρία Χατζοπούλου3, Μαρία Κουστίμπη3, Αθηνά Ζάγκα3, Σωκράτης Παπαγεωργίου2*, Παρασκευή Σακκά6.

1Τμήμα Γνωστικής Νευροεπιστήμης, Τομέας Νευρολογίας, Columbia University New York, USA.
2Α’ Πανεπιστημιακή Νευρολογική Πανεπιστημίου Αθηνών Νοσοκομείο “Αιγινήτειο”.
*Αν. Καθηγητής Νευρολογίας και Νευροψυχολογίας Α’ Πανεπιστημιακή Νευρολογική Πανεπιστημίου Αθηνών Νοσοκομείο “Αιγινήτειο”.
3IASIS Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας τρίτης ηλικίας, Γλυφάδα.
4Κλινική Μνήμης, Νοσοκομείο “Ερρίκος Ντυνάν”, Αθήνα.
5Ευρωκλινική Αθηνών.
6Εταιρεία Alzheimer Αθηνών
7Εργαστήριο Γνωστικής Νευροεπιστήμης, Σχολή Ψυχολογίας Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης


The impact of COVID19 pandemic on people with mild cognitive impairment/dementia and on their caregivers

Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό: International Journal of Geriatric Psychiatry, 09 November 2020
https://doi.org/10.1002/gps.5457


Ο κορωνοϊος εισέβαλε στη ζωή μας στις αρχές του έτους, γεμίζοντάς τη με λέξεις όπως «κοινωνική αποστασιοποίηση», «μάσκα», «αποστάσεις» και «προσοχή». Οι συνέπειές του πολλές και σε διαφορετικά επίπεδα, καθώς ο ιός επηρεάζει περισσότερο τα άτομα τρίτης ηλικίας. Η ζωή αυτών αλλά και των φροντιστών τους διαπιστώνουμε ότι άλλαξε δραστικά κατά την περασμένη περίοδο, τόσο σε επίπεδο ψυχολογικό όσο και σωματικό.

Η εταιρεία Alzheimer Αθηνών σε συνεργασία με το κέντρο ημέρας IASIS και πέντε ιδιωτικά νευρολογικά/ψυχιατρικά ιατρεία, διεξήγαγε μία μελέτη με σκοπό την διαπίστωση των συνεπειών της πανδημίας στους Έλληνες ηλικιωμένους και τους φροντιστές τους. Στη μελέτη συμμετείχαν 200 άτομα, κυρίως από τα κέντρα ημέρας της εταιρείας, οι περισσότεροι γυναίκες. Στους φροντιστές των ατόμων με ήπια ή προχωρημένη άνοια δώσαμε ερωτηματολόγιο 16 ερωτήσεων, σχετικά με αλλαγές του ασθενούς από την περίοδο Φεβρουαρίου 2020. Κάποιες από τις ερωτήσεις ήταν οι εξής: «Πιστεύετε ότι η κατάσταση του ασθενούς συνολικά έχει επιδεινωθεί;» «Υπάρχει αλλαγή στη διάθεση, την κινητικότητα, την επικοινωνία, την ψυχολογική κατάσταση του ασθενούς;».

Τα αποτελέσματα της έρευνάς μας έδειξαν ότι η πανδημία είχε σαν συνέπεια τη σημαντική συνολική επιδείνωση των ασθενών με άνοια. Πιο συγκεκριμένα, οι τομείς στους οποίους επηρεάστηκαν περισσότερο οι ασθενείς με άνοια ήταν ότι εξέφρασαν περισσότερες ανησυχίες, είχαν χειρότερη επικοινωνία, μειωμένη διάθεση και κινητικότητα. Επίσης, παρατηρήθηκε αυξημένη δυσκολία στη συμμόρφωση στα νέα μέτρα. Με μεγάλο ενδιαφέρον, δυστυχώς, διαπιστώσαμε επίσης ότι, κατά την περίοδο αυτή, οι φροντιστές των ατόμων με άνοια παρουσίασαν σημαντική επιβάρυνση τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. Οι περισσότερες οικογένειες επίσης, δεν είχαν κάποια πηγή βοήθειας, ενώ από αυτές που είχαν, τα κέντρα ημέρας της εταιρείας ήταν η κύρια πηγή.

Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν τον αυξημένο βαθμό δυσκολίας των ατόμων με άνοια αλλά και των φροντιστών τους κατά την περίοδο μίας πανδημίας. Καθώς τα άτομα με άνοια είναι ήδη αρκετά επιβαρυμένα σωματικά, νοητικά και ψυχολογικά, είναι αναγκαία η εστίαση στις πηγές βοήθειας των ίδιων και των οικογενειών τους, με σκοπό την σωστή καθοδήγηση και την αποτροπή μεγαλύτερης έκπτωσης.


Εικόνα 1: Επίδραση της πανδημίας σε σημαντικούς τομείς των Ελλήνων ασθενών με άνοια και των φροντιστών τους